CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Dupa Eurovision sare in aer si Campionatul Mondial? Qatar a facut mai multe victime civile decit Rusia

7 comentarii / 4332 vizualizări / 15 mai 2022

După ce presa britanică dezvăluia anul trecut că la lucrările pentru Campionatul Mondial din Qatar au murit cca.6500 de muncitori străini din cauza exploatării inumane, britanicii revin acum cu alte informații explozive. Potrivit acestora, guvernul din Qatar a împînzit șantierele Mondialului cu informatori pentru a bloca din start orice dezvăluiri incomode despre decesele de acolo.

”Cupa Mondială lovită de un nou scandal asupra stadioanelor – Qatarul „plantează spioni printre muncitorii migranți” pentru a reprima denunțatorii” titrează The daily mail în ediția de ieri.

The Guardian a dezvăluit anul trecut cum 6.500 de migranți muriseră deja în Qatar de la acordarea organizării Cupei Mondiale, aproape dublul civililor uciși în Ucraina de la invazie. Se crede că temperaturile extreme din țară și condițiile proaste de muncă sunt cauzele deceselor. La cît o fi ajuns numărul morților pînă acum e greu de estimat, pentru că guvernul din Qatar a trecut la măsuri de blocare a informațiilor.

Nicholas McGeehan, cofondatorul organizației pentru drepturile omului FairSquare, a cerut FIFA și Qatar să instituie o schemă de compensare pentru familiile lucrătorilor migranți care au rămas neplătiți, au fost răniți sau au suferit decese inexplicabile în țară.

„Șaptezeci la sută din decesele lucrătorilor migranți sunt inexplicabile, iar în cazul lucrărilor la stadioanele pentru Cupa Mondială, rata continuă să fie de 50%”, a spus McGeehan. „Rata deceselor inexplicabile în Marea Britanie este probabil de 1%. Eșecul qatarienilor de a pune în aplicare măsuri elementare de protecție este de neiertat. Lucrătorii muncesc, în principiu, într-o saună toxică. Muncitorii au împrumutat sume obscene de bani pentru a ajunge în Qatar cu speranța de a-și scoate familiile din sărăcie, iar unii s-au întors în saci de cadavre fără ca cei dragi să afle despre cum au murit” mai scrie ziarul.

Guvernul Qatar a descris acuzațiile ca fiind „în mod evident neadevărate”. „Qatar lucrează în mod proactiv cu ONG-uri, precum Amnesty și Human Rights Watch, pentru a rezolva nemulțumirile care le-au fost înaintate de lucrători”, a spus un oficial într-un comunicat.

Mai nou, conform The daily mail, muncitorii migranți de la Cupa Mondială care dezvăluie exploatarea sunt identificați de informatorii infiltrați sub acoperire în taberele lor, susțin activiștii.

Mustafa Qadri, directorul executiv al Equidem, afirmă că mii de lucrători migranți nu au fost plătiți pentru muncă, în timp ce organizatorii i-au plătit lui David Beckham 150 de milioane de lire sterline pentru a servi ca ambasador al Cupei Mondiale.

Qadri a remarcat, de asemenea, că jurnaliştilor şi activiştilor aflaţi în vizită li s-a interzis să fotografieze locuințele muncitorilor şi că există îngrijorări că migranţii vor fi trimişi acasă înainte de turneu, pentru ca sărăcia lor să nu umbrească imaginea gazdelor.

Una peste alta, dacă dezvăluirile din presa mondială privind genocidul muncitorilor din Qatar se vor accelera în perioada care urmează s-ar putea ajunge la modul serios la posibilitatea boicotării campionatului mondial, programat în decembrie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Sa boicoteze ca sa ajungem si noi la un CM. Poate chiar il și câștigam!

  • Aveti dreptate.. Dar „serios”?? La modul serios??
   Ce mai e serios in lumea asta conduaa de gates, fauci, biden…
   Crimele din Qatar, chiar si de ordinul miilor, sa fie luata in serios de liderii lumii asteia? Dupa crimele urmate dupa administrarea vaccinului vietii la oameni? Pe bune? Hai s-o vad si p’asta..

 2. Vă câștiga Ucraina, e stabilit.

 3. Boicot contra Qatar egal autoboicot LNG in intreaga lume, deci despre ce vorbim?

 4. Lasati fotbalul…. este vorba si de energie. Importul din Rusia este rahat, dar cel din Qatar miroase frumos pentru ca …. Qatar democracy? Aiurea. Este mai rau decat in Rusia.

 5. Pai, sa angajeze romani, ca ¨nu-i numara nimeni¨…cum zicea un banc…

 6. Nu se poate boicota pentru ca trebuie sa castige Ucraina , dupa model Eurovision !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998