CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dupa Notre-Dame

8 comentarii / 4744 vizualizări / 21 aprilie 2019

După protestul-maraton al Vestelor galbene din Franţa (a început pe 17 noiembrie 2018) a venit marele, teribilul incendiu de la Notre-Dame de Paris. Cum a fost posibil ? A fost un accident, cum s-au precipitat să anunţe autorităţile ? A fost o mână criminală, cum insinuează la tot pasul Internetul şi reţelele sociale din Franţa şi de pretutindeni ? Lemnul de stejar al şarpantei, pietrificat după 850 de ani, nu putea arde singur de la o scânteie aşa cum s-a vazut pe toate televiziunile. Dar nu există probe, iar ancheta e încă la început. Avem însă coincidenţe peste coincidenţe. Sunt ele posibile ? Vor fi ele digerate de o ţară în răscoală, care cere de jos în sus schimbarea Constituţiei, renaşterea democraţiei încălecate de capital, de oligarhi, de politicieni instrumentalizaţi, nu de popor, ci de o mână de miliardari de stat (capitalism de stat !), de o presă care şi-a pierdut aproape orice independenţă şi aproape orice deontologie, capabilă să execute orice ordin al stăpânului, discreditată ?
Care erau personajele publice cele mai atacate, detestate, urâte chiar de o populaţie marginalizată, sărăcită la extrem după criza financiară care a început în 2008 cu căderea băncii americane Lehman Brothers ? În afară de preşedintele Macron, comparat cu Caligula sau cu Nero de carismaticul filosof Michel Onfray înainte de incendiu, în primul rând sunt miliardarii, cu cap de listă Bernard Arnault, proprietarul lui LVMH (industrii de lux) şi a altor nenumărate active majore, un fel de Cressus, Xavier Niel, oarecum ginerele lui Bernard Arnault, Arnaud Lagardère, fiul legendarului „căpitan de industrie” Jean-Luc Lagardère, şi alţi câţiva. O carte, intitulată „profetic” Crépuscule, scrisă de un om foarte tânăr, Juan Branco (29 de ani), avocat şi doctor în drept, absolvent al unor „grandes écoles” (Sciences-Po, ENS…), dezvăluie nu fără cruzime relaţiile „incestuoase”, ticăloase dintre miliardari, presa deţinută în proporţie de 90 % de cei numiţi mai sus şi de alţii ca ei, cariera fulgurantă a lui Emmanuel Macron şi a partidului său de carton, de amatori, de strânsură LREM (un USR-Plus francez care domină confortabil Parlamentul). Juan Branco, la rândul său membru al castei privilegiate, îşi prezintă cartea în toată ţara, în conferinţe publice, pe altermedia care nu a fost încă închisă, la întâlnirile cu Vestele galbene.
Stranie coincidenţă, cei detestaţi şi foarte huliţi de ieri sunt chiar cei ridicaţi în slăvi începând de a doua zi după marele incendiu. Sumele promise ca donaţie de miliardari (spre 1 miliard de euro) depăşesc cu mult necesarul estimat pentru reconstrucţie şi restaurare. Cu atât mai mult cu cât Biserica Catolică (cca 1,2 miliarde de credincioşi – 17,7 % din populaţia globului –, dar cifra e în creştere constantă, mai ales în Asia şi în Africa) are mijloace incomensurabile. Dar „întrecerea socialistă” a donatorilor a luat proporţii suspecte. În plus, un fost ministru al Culturii, Jean-Jacques Aillagon, a venit chiar a doua zi, oportun, cu o propunere legislativă care să asimileze în cea mai mare parte donaţiile cu impozitele datorate statului. Singurul miliardar care a refuzat defiscalizarea e bretonul François Pinault, un fost apropiat al lui Jean-Marie Le Pen, proprietarul unei mari părţi din Christie’s, al grupului Pinault-Printemps-Redoute şi al altor sute de active mari, o altă avere colosală. Cu alte cuvinte, „donaţiile” vor fi plătite tot de Vestele galbene şi de toţi săracii Franţei ! À qui profite le crime ? („Cui îi foloseşte crima ?”) De altfel, întreaga criză financiară din ultimii zece ani a fost „amortizată” tot de populaţia săracă şi de clasa medie. Reproşul care li se face în aceste zile miliardarilor care l-au fabricat pe preşedintele Macron e acela că ei pot fi generoşi cu „pietrele vechi”, dar nu-şi plătesc propriile impozite şi nu trăiesc în aceeaşi ţară cu restul populaţiei.
Emmanuel Macron şi-a amânat discursul de luni, 15 aprilie 2019, ora 20 (incendiul a devenit vizibil la ora 18.50), în care era aşteptat să vină cu propuneri concrete după ce „bombardase” ţara cu Marea sa Dezbatere, o autopromovare de câteva luni prin regiuni, printre aleşi locali şi o exaltare a partidului său aflat în pragul alegerilor europarlamentare. În locul discursului prezidenţial şi al unor confruntări dure, toate televiziunile au transmis luni seara încontinuu focul de la Notre-Dame. Ce putea anunţa Emmanuel Macron şi ce măsuri ar putea lua puterea politică franceză atât de contestată în stradă dar şi în majoritatea căminelor (spre 80 %, după cum arată cercetările din teren) ? Bani pentru ameliorarea nivelului de trai al celor mai săraci şi mai fragili nu prea există. O schimbare majoră a conţinutului democraţiei franceze, cu o nouă Constituţie, care să emane de la popor şi să fie pentru popor, ar însemna sfârşitul brutal al carierei politice a preşedintelui francez în vârstă de numai 40 de ani şi al prea „oportunului” său partid. Şi un atac la averile celor care l-au făcut preşedinte. Poate accepta actualul establishment asemenea schimbări ? Evident că nu.
Deocamdată, în prima săptămână de după arderea bisericii, care e şi Săptămâna Patimilor, s-a aşternut tăcerea, doliul, marea suferinţă a creştinilor şi a tuturor francezilor de bună-credinţă. Vor înceta manifestaţiile, protestele Vestelor galbene în urma tragediei de la Notre-Dame ? Macron şi miliardarii săi vor reuşi să reia controlul asupra afacerilor din Franţa şi îşi vor continua aşa-zisa lor „reformă”, care înseamnă, de fapt, privatizarea pe nimic a unor active majore ale statului ? Greu de crezut. Problema celor vreo 8,8 milioane de francezi (14 % din populaţie) care se găsesc sub pragul sărăciei nu a fost rezolvată de minunaţii pompieri francezi care au salvat in extremis Notre-Dame (se pare că totul, adică eventuala prăbuşire a structurii monumentului, s-a jucat la mai puţin de o jumătate de oră). Alţi 2,6 milioane de francezi sunt într-o situaţie de precaritate extremă. Pragul sărăciei în Franţa, la sfârşitul lui 2018, e considerat la 1 026 de euro venit lunar (adică 60 % din venitul mediu) sau, după alte calcule, la 855 de euro lunar (50 % din venitul mediu). Peste 7 milioane de francezi beneficiază de ajutoare sociale minimale. Clasa medie s-a erodat şi continuă să se erodeze cu mare viteză sub ochii noştri.
Incendiul de la Notre-Dame nu a rezolvat nimic pentru Emmanuel Macron şi pentru primul său ministru, Édouard Philippe, care soseau surâzând (îi vedem într-o fotografie devenită virală – incredibil dar verificabil) pe platoul din faţa venerabilei catedrale în seara dezastrului. Vestele galbene au încasat încă o lovitură, una de o amploare neaşteptată. Dar protestele, răscoala sau revoluţia lor continuă. S-a văzut la cea de-a 23-a ieşire în stradă de sâmbătă, 20 aprilie. S-au împlinit cinci luni de manifestaţii, proteste, violenţe, incendii, distrugeri. Cotidianul Le Monde publica, sâmbătă 20 aprilie 2019, o fotografie cu o adunare de femei mutilate, una fără un picior, alta fără o mână, câteva fără un ochi, în urma manifestaţiilor. Observatorii au remarcat în ultimele luni şi un alt fenomen extrem : la fiecare patru zile se sinucide un poliţist, un membru al forţelor de ordine. Iar starea de spirit a efectivelor Ministerului de Interne e una cu adevărat dezastruoasă. Se poate explica prin oboseala acumulată şi prin ostilitatea pe care o resimt din partea populaţiei. La urma urmei, situaţia lor economică şi socială nu diferă prea mult de cea a Vestelor galbene.
În Statele Unite s-a scris şi s-a vorbit foarte mult, şi mult mai „verde”, despre incendiul de la Paris. S-a amintit că întotdeauna crizele fără rezolvare aduc câte un incendiu, care deschide calea spre măsuri autoritare, totalitare, antidemocratice. S-a citat deseori Reichstag-ul lui Hitler, dar au fost pomenite şi 11 septembrie 2001 şi alte focuri din istoria americană. Deocamdată, nimeni nu poate spune că la Notre-Dame a fost o mână criminală sau doar un accident, aşa cum s-a grăbit să afirme procurorul general al Parisului.(Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. „Crizele fără rezolvare aduc câte un incendiu, care deschide calea spre măsuri autoritare, totalitare, antidemocratice”.

  In Romania, dupa „Colectiv”: „A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca”.

 2. La vidéo de l’ex-architecte des Bâtiments de France republiée : édifiant, à écouter jusqu’au bout !

  – L’incendie n’a pas débuté à l’endroit des travaux !
  – Impossible qu’un incendie prenne et se propage à une telle vitesse avec des poutres en vieux chêne.
  – Il y avait un système de sécurité très performant qui surveillait les combles, avec une personne en permanence dans un PC de surveillance (24/24h !)

  Le gouvernement, relayé par les médias, a tout de suite imposé sa version de „l’accident”, alors que l’incendie était en cours ! Il veut absolument écarter la version criminelle qui devient évidente… L’echelle de Jacob blog

 3. Până acum unde vor fi fost donatorii?
  31/05/2017
  A group of French conservationists have reached out to good Samaritans in the US to help them save Paris’s Notre Dame Cathedral – one of France’s most visited monuments, which requires urgent repair work.
  “The Friends of Notre Dame” foundation was established last year by the Archbishop of Paris and the Diocese of Paris in a bid to help finance the repairs of the state-owned monument after it became clear that the annual €2 million earmarked to maintain the building wasn’t nearly enough to prevent it from deteriorating beyond repair. “There is no part of the building untouched by the irreparable loss of sculptural and decorative elements, let alone the alarming deterioration of structural elements,” the group said on its website.
  “The costs are estimated at a total of €100 million,” Picaud said, noting that the work needs to be carried out within the next six to 10 years. Already, one of the cathedral’s gargoyles has partically collapsed, with another having completely fallen off, he said.
  Turning 854 years this year, Notre Dame de Paris is one of the largest and most well-known cathedrals in the world, attracting some 14 million visitors a year. But time, weather and wind have taken their toll on the unique gothic architecture, and some of the cathedral’s supporting structural elements are now at risk of crumbling.

  https://www.france24.com/en/20170531-france-asks-usa-americans-help-fund-urgent-repairs-notre-dame-cathedral-paris

 4. Incendiul nu il va salva de Macron, cu conditia sa apara un contracandidat viabil!

 5. Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia

  • @consecvent. ..si prostu esti tu.

 6. Incendie “Criminel” de Notre-Dame ? De la “fumée jaune” est apparue au début de l’incendie, de nombreux internautes suggèrent que de la “thermite” a été utilisée (Màj : Le plomb produit aussi une fumée jaune)

  FacebookTwitterPinterestTumblrWhatsAppVKEmailPartager
  Incendie “Criminel” de Notre-Dame ? De la “fumée jaune” est apparue au début de l’incendie, de nombreux internautes suggèrent que de la “thermite” a été utilisée
  Addendum – Selon d’autres internautes la couleur jaune de la fumée pourrait également être liée au plomb. Je suppose que les enquêteurs ont déjà écarté cette hypothèse dans leur enquête mais nous autres sur internet nous devons faire avec les moyens du bord.
  Nous avons parfaitement le droit de questionner certains aspects de l’incendie de Notre-Dame au risque de passer pour des complotistes. En espérant que les factcheckers fassent la lumière là dessus. En attendant nous avons tous légitimement le DROIT de nous poser des QUESTIONS. Et pour vous prouver notre bonne foi :

  Nous ne sommes ni enquêteurs, ni rien, nous voulons juste savoir ce qu’est cette fumée jaune. Ce qui suit ci-dessous sont des photos officielles non photoshoppées et des explications d’internautes.

  —————-

  Ceci est un post d’une utilisatrice de FB :

  « Bon, autant que mes dix ans passés le nez dans les bouquins de physique et de chimie servent à quelque chose, donc, c’est parti!

  La thermite est un mélange d’aluminium métallique et d’oxyde de fer. Sa réaction est dite « aluminothermique « , c’est une réaction typique oxydoréduction ou réaction redox est une réaction chimique au cours de laquelle se produit un transfert d’électrons, dans laquelle l’aluminium est oxydé et l’oxyde métallique réduit, a été découverte par Hans Goldschmidt en 1893 et brevetée deux ans plus tard.

  Cette réaction chimique génère une chaleur intense permettant d’atteindre une température de 2 204,4 °C en quelques seconde. La thermite est utilisée le plus souvent pour souder ou faire fondre de l’acier.

  Elle est extrêmement inflammable, la température atteinte lors de cette réaction est exceptionnellement haute (2200 degrés environ) permettant de brûler n’importe quel matériaux, sa combustion produit une fumée jaune caractéristique.

  Elle est très facile à produire, il suffit de mélanger 50% de poudre d’aluminium et 50% d’oxyde de fer, ensuite pour amorcer la réaction, il faut utiliser une mèche en magnésium.
  Tous les ingrédients sont en vente sur internet.

  La cathédrale n’a pas brûlé toute seule, Quod Erat Demonstrandum.

  La thermite produit des fumées jaunes …

 7. Le Monde – retour à la une

  Se connecter
  S’abonner
  LES DÉCODEURS
  VÉRIFICATION
  Fumée jaune et vieux chêne : ces vidéos sur l’incendie de Notre-Dame qui ne démontrent rien
  Largement partagées sur les réseaux, elles prétendent que cela ne pouvait être un accident. Des spécialistes nous expliquent pourquoi cela ne tient pas la route.

  Par Adrien Sénécat Publié aujourd’hui à 09h41, mis à jour à 10h45

  Temps de Lecture 5 min.
  Partager sur Facebook
  Partager sur Twitter
  Envoyer par e-mail
  « Essayez d’en faire brûler, moi, je n’ai jamais essayé, mais du vieux chêne, ce n’est pas évident du tout. » Invité de LCI mardi 16 avril, au lendemain de l’incendie de Notre-Dame de Paris, l’ancien architecte de la cathédrale Benjamin Mouton s’est dit « stupéfait » de la catastrophe.

  Ces propos ont troublé de nombreux internautes, alors que la piste de l’accident reste, pour l’heure, privilégiée dans l’enquête. L’extrait de son intervention a été largement relayé sur les réseaux sociaux, et notamment visionné plus de 3 millions de fois sur Facebook.

  L’intervention de Benjamin Mouton, stupéfait face au drame, a alimenté le train des spéculations.
  L’intervention de Benjamin Mouton, stupéfait face au drame, a alimenté le train des spéculations. https://www.facebook.com/lavraiedemocratie/
  Faire brûler du vieux chêne ? David, un internaute qui se présente comme un « forgeron », a relevé le défi, pour tenter de démontrer que ce bois ne pourrait pas prendre feu facilement. « Je fais cette petite vidéo pour vous prouver que ce qui s’est passé à Notre-Dame de Paris, c’est pas accidentel », assure-t-il dans une vidéo de trois minutes qui totalise plus de 1,4 million de vues sur Facebook en un peu moins d’une semaine sur la page L’Œil médiatique.

  Malgré ses efforts, le chêne ne brûle qu’en surface : « Il est où le feu ? ! » s’écrie-t-il alors de rage.

  Cet internaute n’a pas réussi à mettre le feu à un morceau de chêne malgré ses efforts, la preuve selon lui de l’incohérence de l’incendie de Notre-Dame.
  Cet internaute n’a pas réussi à mettre le feu à un morceau de chêne malgré ses efforts, la preuve selon lui de l’incohérence de l’incendie de Notre-Dame.
  Plusieurs autres internautes ont essayé de faire une démonstration analogue. C’est notamment le cas de Bruno, qui n’est pas parvenu à enflammer une « poutre de 300 ans », même en s’armant d’un chalumeau – une vidéo visionnée, là aussi, près de deux millions de fois.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998