CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9686 RON DOWN | 1 USD = 4.5785 RON DOWN | 1 GBP = 5.8072 RON DOWN

După Predoiu, al doilea semnal anti-Kovesi. Scutea: Avem priorități mai mari decît dosarul ei

2 comentarii / 4703 vizualizări / 26 ianuarie 2023

La doar cîteva zile după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat public că dosarul de corupție al Laurei Kovesi nu ar trebui grăbit, pentru a nu fi afectată calitatea justiției, iată că o a doua voce grea o ”lovește” pe șefa EPPO. Procurorul General, Gabriela Scutea, declară într-un interviu că sunt 9 dosare mai importante decît al lui Kovesi care trebuie rezolvate și explică, totodată, că celeritatea anchetei e grav afectată de criza de procurori care a lovit sistemul în pandemie.

Întrebată de Justnews.ro cum comentează decizia recentă a ÎCCJ conform căreia dosarul de corupție al Laurei Kovesi trebuie finalizat într-o formă sau alta pînă pe 1 iunie, Scutea – care anunță oficial că va candida în februarie pentru un nou mandat – a declarat:

”Nu se pune problema în cazul noii structuri din Parchetul General că nu vrem sau nu ne interesează (finalizarea anchetei n.n.). Dar vreau să vă prezint niște repere temporale, care sunt obiective. La nivelul Parchetului General, procurorii au fost desemnați în iunie. Într-adevăr, exista această posibilitate ca din momentul în care se făcea transferul dosarelor de la fosta SIIJ către Parchetul General să lucreze procurorii șefi de secție, dar imaginați-vă că transferul nu s-a finalizat decât aproximativ la începutul lunii mai.
Ilustrativ este și faptul că un dosar are, cred, peste 40 de volume, iar acesta trebuie studiat ca să dai o soluție. Dosarul a fost repartizat. Apoi s-a stabilit că procurorul repartizat s-ar afla într-o situație de incompatibilitate și a formulat o cerere de abținere față de cauza respectivă. A fost desemnat altul la 1 septembrie, care s-a pensionat în cursul lunii noiembrie sau decembrie.
Așadar, termenul care a fost stabilit ultima dată pentru soluționare cumva a rămas în aer din cauza acestor formalități administrative, determinate de Legea privind desființarea SIIJ.

Dar la nivel intern, și mă refer doar la Parchetul General, am stabilit că trebuie luate în studiu în mod prioritar 9 dosare în care avem suspecți în cauză și inculpați în cauză. Am spus că pentru aceste dosare în care avem măsuri procesuale trebuie luate în lucru în mod prioritar. Apariția unei pensionări este totuși un factor pe care nu am putut să îl anticipez sau să îl gestionez”.

”Noi suntem la nivelul următor: în total, la data de 31.12.2022, deci cauze preluate de la SIIJ, plus cauze noi în domeniul competenței stabilite prin noua lege, am avut 8.602 dosare. Din acestea, în anul 2022 am soluționat 2.472, asta reprezintă aproape o treime. Din punctul meu de vedere, este foarte bine. Ele nu sunt cauze care au fost finalizate cu rechizitoriu sau cu alte soluții care evocă fondul, ci sunt clasări. Dar de ce spun că este important? Pentru că noi avem nevoie să ne eliberăm rolul. Aceste 8.600 de cauze au fost repartizate numai între 16 parchete. Și vă voi da niște numere: au fost 3.000 la Parchetul General, 1.277 la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și apoi cele mai numeroase la Craiova, cu 690, iar cele mai puține la Târgu Mureș, cu 91-a de cauze”.

Scutea a dezvăluit totodată cifre terifiante legate de scăderea dramatică a numărului procurorilor din cauza ieșirilor din sistem din ultimii ani:

”Ocuparea schemei de personal la Parchetul General a scăzut drastic din 2020 până în prezent, acum suntem la 43% și încă se mai reduce, de la 1 februarie. Practic, la Parchetul General suntem într-o situație de forță majoră. Vreau să vă amintesc că – datele sunt de altfel disponibile pe site-ul CSM – la Parchetul General în anul 2020, pe 7 februarie, gradul de ocupare era 82,2%. Trei ani mai târziu, acum, gradul de ocupare tinde spre 40%. Este evident că nu poți face aceeași muncă, nici cantitativă, nici calitativă, în astfel de condiții de forță majoră(…)

La nivelul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel scăderea este de la 86% la 73%, deci o scădere procentuală de 13%. Dar situația diferă foarte mult de la o circumscripție la alta(…) La Caraș este sub 50%(…) Luat în cifre rotunjite, noi suntem la nivelul de peste 750 de posturi vacante de procuror în Ministerul Public. 750 dintr-un total de 3000”.

”La Parchetul General am avut în iunie 2022 5 procurori desemnați și am terminat în decembrie 2022 cu 2 plus unul ( pentru unul am primit hotărârea CSM în ianuarie)” a mai spus Scutea, adăugînd că aceștia au de rezolvat 1700 de dosare. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. A TRECUT SI GLOABA ASTA PE LA PARCHETUL GENERAL CAT SA STEA CU CURUL ALA MARE PE DOSARELE CORUPTILOR ADEVARATI, DEVALIZATORI AI ROMANIEI. SCUT S-A FACUT PENTRU CEI CARE AU IMBOGATIT-O. CA ORICE PROSTANACA, EA UITA CA S-A SCOLIT SA FACA DREPTATE. IAR EA S-A OCUPAT CU PROTEJAREA NELEGIUIRII. ASA SA II AJUTE DUMNEZEU IN VIATA SI FAMILIE SI CAND I-O FI LUMEA MAI DRAGA SA PLATEASCA NESIMTIREA DE CARE A DAT DOVADA, PROFESIONAL, FATA DE POPOR SI FATA DE AVUTIA TARII, SA II IA DUMNEZEU CE ARE EA MAI SCUMP PE LUME..COPII, NEPOTI, AVERE…SI SA ISI AMINTEASCA POPORUL CA ACEASTA GOSPODINA NU MERITA DECAT BATJOCURA! A TRANDAVIT ANI DE ZILE SI A PARTICIPAT LA MERMELIREA DOSARELOR CU PRIVIRE LA JEFUIREA ROMANIEI! SIKTIR! UN OM DE NIMIC! INCA UN MANDAT LA PUSCARIE, POATE!

  2. S-o sugi Predoiule atunci!Javra !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998