CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

După ședința CSAT, PSD aruncă bomba: România să blocheze importurile de cereale ucrainene

2 comentarii / 3408 vizualizări / 11 aprilie 2023

La cîteva ore după ședința CSAT în care președintele Klaus Iohannis a pus pe tapet nevoia imperioasă a sprijinirii Ucrainei întru consolidarea securității României, PSD face o mișcare radicală cerînd aplicarea modelului polonez de blocare a exporturilor de cereale ucrainene.

”PSD solicită MAE să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din UE și către rutele comerciale din Marea Neagră. Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state”, se arată într-un comunicat de presă.

„Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul <Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană> (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE” se mai arată în comunict. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Păi între „să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale” și „să blocheze importurile de cereale ucrainene” e o mică diferență.
    Ce mare bombă e asta?
    PSD-ul vrea să le ceară voie ucrainenilor să ia o mică pauză din a mai trimite cereale până se mai potolesc nemulțumirile. Curat patriotism, coane Fănică.

  2. Uite ce fac altii, cărora le pasă si nu sunt slugi: ”Ungaria a distrus peste 29 de tone de porumb ucrainean, după ce au descoperit că este contaminat. Mai multe cazuri de contaminare cu toxine și OMG-uri au fost depistate în urma testării cerealelor care au sosit în Ungaria din Ucraina. Comercializarea a peste 29 de tone de porumb au fost restricționate, respectiv s-a dispus distrugerea acestuia de către experții în siguranța lanțului alimentar, a declarat Ministerul ungar al Agriculturii, potrivit Știripesurse. Potrivit comunicatului, ministrul ungar al agriculturii a ordonat în februarie controale stricte ale calității și siguranței lanțului alimentar pentru cerealele care intră în Ungaria din Ucraina. Inspecția, coordonată de Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih), acoperă întregul teritoriu al Ungariei. Sursa citată informează, totodată, că experții au efectuat teste de OMG, reziduuri de pesticide și toxine pe probe prelevate din loturile găsite în depozitele de cereale, și au verificat condițiile de depozitare, eventuala prezență a dăunătorilor în depozite și trasabilității. Controalele au vizat nu numai produsele de cereale neprelucrate, ci și făina de grâu de origine ucraineană care intră în Ungaria, suspectată, de asemenea, în ceea ce privește calitatea. Totodată, autoritățile au subliniat că întreprinderile ungare care utilizează cereale ucrainene au responsabilitatea directă de a utiliza numai cereale care respectă normele UE și naționale. Această responsabilitate juridică de bază este, de asemenea, investigată de Autoritatea pentru siguranța lanțului alimentar. Cerealele contaminate nu au ajuns și nu pot ajunge la consumatorii ungari. Ministerul Agriculturii din Ungaria se angajează să pună alimente sigure pe mesele familiilor ungare, se mai arată în comunicat.”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998