CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

După un sfert de secol, Ion Cristoiu, din nou ”candidat” prezidențial

0 comentarii / 2409 vizualizări / 17 ianuarie 2023

În 1996, presa a livrat PSD o informație bombă: Ion Cristoiu intră în politică și va candida la prezidențiale din partea stîngii. În 2023, trendul se schimbă: PSD e cel care livrează presei informația că Ion Cristoiu ar putea intra în politică, drept candidat prezidențial al stîngii. Nu știm dacă de data asta treaba e mai seriosa decît în 1996, dar e probabil că CTP a avut un puseu de tensiune auzind anunțul lui Marcel Ciolacu privind posibila candidatură a lui Cristoiu. Să explicăm de ce.

În anul electoral 1996, regretatul ziarist Horia Alexandrescu a pus la cale o farsă care a aruncat în aer scena politică, începînd cu marele PDSR. La acea vreme, gazetarul Ion Cristoiu, numărul unu de departe al presei epocii, se afla la capătul unei drastice cure de slăbire, în care se debarasase de vreo 30 de kg, în doar cîteva luni de zile. După recăpătarea siluetei, jurnalistul își tunsese celebrele plete negre, renunțase la legendarul costum de blugi cu manșete generos întoarse și se pozase la sacou, cu șapcă proletară a la Gheorghiu Dej. Respectiva fotografie a apărut mare, pe prima pagină a ziarului ”Cronica română”, condus de Horia Alexandrescu cu informația că Ion Cristoiu s-a înscris în Partidul Socialist al Muncii, condus de Ilie Verdeț, și va candida la prezidențiale.

Ceea ce s-a vrut o farsă inocentă s-a dovedit o bombă nucleară. Însuși noul look al ziaristului susținea puternic informațiile; în redacția Evenimentului zilei s-au încins firele telefoanelor, toată lumea voia să afle dacă, ce și cum. Îmi amintesc că eram bulversați și noi, bulinarii, toți: pleacă șeful în politică? Și noi cui rămînem? Șefimea se făcea că plouă, ori chiar nu avea habar nici ea, iar politicienii sunau non-stop. A fost o zi de coșmar, cei mai agitați erau pesediștii, care sunau și refuzau să creadă că noi, pălmașii, nu știm nimic. Au fost și multe supărări atunci.

Informația era puternic potențată de anunțul surprinzător făcut de Ion Iliescu, președintele de atunci, conform căruia PDSR urma să atace alegerile din toamnă din poziția de partid de centru, pentru că sondajele relevau că cetățenii încep să se îndepărteze de stînga după 4 ani de guvernare Văcăroiu.

Temerea pedeseriștilor era că, trăgîndu-se spre centru, PDSR lăsa culoar de stînga pentru PSM-ul lui Verdeț, iar vestea cu racolarea lui Cristoiu a fost kerosen turnat pe foc. A doua zi, lucrurile s-au lămurit, PDSR a răsuflat ușurat: fusese doar o farsă, Ion Cristoiu a rămas în afara politicii.

10 ani mai tîrziu, în noiembrie 2006, în presă a explodat alt scenariu: Cristian Tudor Popescu era luat în calcul de același PSD pentru candidatura la președinție.

„CTP este un om deosebit, are o anumită viziune de stînga, dar, totodată este o personalitate puternică şi nu cred că s-ar lăsa înregimentat în nicio formaţiune politică. Nu este genul care să facă parte dintr-un partid şi să se supună unor reguli de partid. Pot să vă spun că informaţiile apărute în presă sînt simple speculaţii” declara presei Mircea Geoană, liderul de atunci.

„CTP este un foarte bun jurnalist. Nu-l văd ca pe un om politic. Nu pot să-l privesc ca pe un coleg, ca pe un lider de partid sau ca pe un candidat la preşedinţie, pentru că nu-l văd implicat în viaţa politică în acest sens” opina Miron Mitrea. „Nu m-am gîndit niciodată la CTP în acest sens. Este un foarte bun jurnalist, pentru care am un respect deosebit. Consider că nu s-ar putea amestea în jungla politică, ba mai mult, ar fi mult mai dezamăgit de aceasta decît de cea a presei din care încearcă să se scoată. Nu-l văd într-o astfel de situaţie” spunea și Vasile Dîncu.

Fostului ”candidat” Ion Cristoiu nu i se părea o idee rea:
„Nu știu dacă e vorba, așa cum se șoptește, de un candidat al PSD, deși mi-e greu să cred că domnul Cristian Tudor Popescu și-ar putea asocia imaginea cu un partid ce încă mai trece al ghiftuiților. Sigur este, însă, că în ipostaza unui candidat de stînga, lui CTP nu i-ar sta rău. Problema numărul unu a democrației românești constă în găsirea unei alternative la Traian Băsescu. CTP ar putea fi aceasta. E imbatabil în confruntările televizate, are imaginea unei personalități neatinse de corupție, beneficiază de un simț deosebit al opiniei publice. Sînt tot atîtea trăsături care explică locul întîi în toate sondajele de opinie dedicate presei”.

Contactat de presa vremii, CTP declara cu vizibilă încîntare: „Geoană să mă lanseze pe mine? Nu-mi vine să cred(…) E clar, oamenii ăștia nu umblă cu jumătăți de măsură. Sînt onorat, auzi, președinte! Dar nu”.

Culmea e că, potrivit unor apropiați ai săi, în acei ani CTP visa cu ochii deschiși la președinția României și nu ezita să discute adesea subiectul.

Aseară, liderul PSD, Marcel Ciolacu a returnat presei mingea din 1996, anunțînd la RTV că Ion Cristoiu ar putea fi un exemplu de intelectual care să candideze din partea PSD la prezidențialele din 2024. Iar Cozmin Gușă a dezvăluit azi la radio Gold FM că a mai existat și în 2019 o tentativă de propulsare a lui Cristoiu drept candidat prezidenial al PSD.

Nu știm dacă liderul PSD chiar a vorbit serios. Dar e de presupus că CTP trebuie să fi făcut un puseu de tensiune în fața televizorului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998