CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Duplicitatea UDMR? Sau a celorlalte partide? Sau si, si?

0 comentarii / 1398 vizualizări / 16 iunie 2011

In ultimele doua zile, s-a vorbit mult si insistent despre duplicitatea UDMR. Despre faptul ca UDMR, in numele interesului general, isi apara de fapt exclusiv propriile interese. Cele etnice. Cele care au drept scop realizarea, pe teritoriul Romaniei, a unei Ungarii mici. Care, mai tarziu, s-ar uni cu Ungaria mare. Poate ca asa este. Dar nu pot sa nu ma intreb de ce nu ne referim aproape deloc si la duplicitatea celorlalte partide politice. In raport cu UDMR.
Atunci cand a batut palma cu UDMR, domnul Traian Basescu, in mod direct si formal, prin intermediul lui Emil Boc, si-a luat o serie de angajamente. Multe dintre ele sunt scrise. Unele au fost facute, de la inceput, publice. Despre altele aflam pe parcurs. Sunt poate si unele aranjamente pe care nu le vom cunoaste niciodata. S-au inteles pana si asupra actelor normative pentru care Guvernul urma sa-si asume raspunderea. In esenta, dincolo de cascavalul puterii, pentru care UDMR s-a tocmit staruitor si cu iscusinta, din intelegere nu putea lipsi sub nicio forma statutul minoritatilor. Si o lege a invatamantului care sa garanteze predarea tuturor disciplinelor in limba materna. In fine, s-a vorbit si despre o reforma administrativ-teritoriala dar in termeni destul de vagi. Si ce nu au respectat unii si altii?
UDMR si-a indeplinit, de fapt, cu brio, partea de intelegere. A votat, in mod disciplinat, alaturi de PD-L, asigurand trecerea a paisprezece asumari de raspundere, a sustinut acte normative aberante, numai si numai fiindca asa a dorit tandemul Basescu-Boc, a mentinut majoritatea si, astfel, cel mai slab guvern din trecut, din prezent si din viitor a ramas in picioare. Dar UDMR nu a primit nici dezlegare la limba maghiara si nici legea minoritatilor. Din aceasta perspectiva, se poate spune, pe drept cuvant, ca duplicitar a fost PD-L. Si nu UDMR.
Intrucat facea parte din intelgere, UDMR a propus Parlamentului, cu mai mult timp in urma, un proiect de lege al reformei administrativ-teritoriale. Prin acest proiect de lege, el a prevazut, intre altele, o constructie administrativ-teritoriala care sa inglobeze Covasna, Mures si Harghita sub numele de Tinutul Secuiesc – care urma sa fie dat ulterior – si sa deschida astfel un culoar Ungariei pana in centrul Romaniei.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998