Dusmanii presei libere
0 comentarii / 1707 vizualizări / 22 august 2010
Atacul major impotriva libertatii de expresie este reprezentat de taxarea presei, de catre oficialii statului roman in frunte cu Presedintele Traian Basescu, drept pericol pentru siguranta nationala. Aceasta masura, fara precedent in lume, va avea consecinte devastatoare, mortale pentru presa in acceptiunea moderna, democratica a termenului. Aflandu-se presa intre viata si moarte, e nu numai bine, ci si strict necesar sa-i identificam pe dusmanii ei.
De ce a fost necesara, pentru adversarii libertatii presei, includerea acesteia, alaturi de terorism, pe lista pericolelor pentru siguranta nationala? Pentru ca, in acest fel, toate formele de atac, de diversiune si de represiune impotriva caselor de presa si jurnalistilor sunt legitimate. Cel putin formal. Ceea ce inseamna ca devine nu numai permisa, ci si obligatorie infiltrarea masiva a redactiilor cu ofiteri acoperiti ai diferitelor servicii secrete. Prin intermediul lor, poate fi influentata major politica editoriala. Prin intermediul lor, pot fi introduse pe piata informatii de tip diversionist. Care au rolul fie sa compromita adversarii politici ai puterii sau persoane din societatea civila identificate drept ostile, fie, prin devoalarea in final a diversiunii construite anume in acest scop, pot compromite redactia sau jurnalistul care lanseaza pe piata o stire sau o dezvaluire falsa. Dar infiltrarea poate fi mai discreta si, in acelasi timp, mai periculoasa. Atunci cand ea “modeleaza” orientarea redactiei infiltrate. Masura luata de CSAT, la indicatia lui Traian Basescu, permite intrarea in legalitate si permanentizarea supravegherilor de orice fel. Iar rezultatele supravegherii pot fi utilizate in orice mod. Inclusiv in ceea ce priveste denuntarea publica a unor informatii din viata privata a jurnalistilor. Este permisa, in aceasta strategie “de aparare”, inclusiv confectionarea de acte sau fapte atribuite unor jurnalisti. In final, nimic nu opreste autoritatile sa infiinteze un fel de Guantanamo pentru presa.
Cine sunt cei care doresc suprimarea libertatii presei? Singurii interesati sa o faca sunt cei lezati de devoalarea publica a unor acte antidemocratice ori de mare coruptie pe care le savarsesc. Acestia sunt oamenii aflati la putere. Intamplator sau nu, acum la putere se afla Traian Basescu si PD-L. Ei se califica in calaii libertatii presei.
Cine sunt cei care incearca sa apere aceasta libertate? In primul rand, ziaristii insisi. Ziaristii adevarati. Nu cei care sunt ofiteri acoperiti. Nu cei care se lasa manevrati, din prostie sau din interes, de putere. Nu cei corupti intr-un asemenea hal de putere, incat sunt deja inscrisi pe listele pentru viitoarele alegeri parlamentare.
De aceea este necesar sa facem front comun in actiunea de aparare a libertatii presei, a existentei presei, initiata printr-un apel lansat pe site-ul www.libertateapresei.ro. Cu cat vom adera si vom semna mai multi, cu atat avem sanse mai mari.
Si atentie la contestatari. La cei care posteaza comentarii de tip diversionist. Fiti cu ochii pe ei. In ceas de seara, ii veti vedea trecand pe la casieria serviciilor secrete. Sau pe la Cotroceni. Sau pe la fundatiile patronate de PD-L.
Nu noi, ci ei sunt periculosi pentru siguranta nationala. Fie ca fac comentarii anonime, fie sau mai ales cand se identifica. Cand se identifica, sunt acoperiti. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)
Comenteaza