CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

E imposibil ca toti sa aiba dreptate!

0 comentarii / 1681 vizualizări / 2 decembrie 2013

Are loc un nou episod Pungesti, legat de mai vechea poveste a gazelor de sist, care urmeaza sa fie exploatate prin fracturare. O procedura contestata. In miez de noapte, utilajele Chevron au pornit, din nou, la drum. Taranii s-au strans cu mic, cu mare. Jandarmii au fost si ei prezenti. Presa a fost tinuta la distanta. Iar dimineata, ce aflam? Ca toti au dreptate. Asta este in neregula. Cand toti au dreptate, se poate intampla o tragedie!

Ce spun reprezentantii Chevron? Ca au primit un drept de explorare. Si ca vor sa vada cat de consistente sunt zacamintele de gaze de sist. Pentru ca, abia apoi, sa solicite dreptul de a le exploata. Ei mai afirma ca nu exista niciun pericol nici in explorare, nici in exploatare. Tocmai de aceea au primit concesiunea asupra terenului si avizul de mediu. Daca ii asculti cu rabdare, le poti da dreptate.

Ce afirma satenii din Pungesti? Ca respectiva comunitate, suverana asupra unor decizii care au un impact asupra populatiei din zona, nu este de acord cu explorarea si, in niciun caz, cu exploatarea. Ca exista pericolul tulburarii grave a vietii oamenilor din respectivul areal, a contaminarii si disparitiei apei potabile. Si, in viitor, chiar proprietatile lor, ale vechilor razesi, sunt in pericol. Au si ei dreptate.

Undeva, departe, la Bucuresti, Guvernul Ponta face urmatorul rationament: Romania nu poate fi dezvoltata decat in baza exploatarii propriilor resurse. Vrem independenta energetica? Atunci sa ne exploatam gazele de sist. Cine se pune de-a curmezisul condama aceasta tara la stagnare. Daca Guvernul a incredintat unor societati, intre care si Chevron, perimetre spre concesiune, explorare si viitoare exploatare, acestea trebuie lasate sa-si faca treaba. Si protejate in acest sens. Are si Guvernul dreptate.

Ce spun jandarmii? Acestia invoca o serie de acte normative care ii obliga sa acorde protectie Chevron pentru accesul utilajelor pe drumurile publice pana la terenul concesionat de societate. Ca oamenii nu au fost batuti, maltratati sau bruscati in puterea noptii, ca totul a fost filmat si documentat, ca doar vreo zece tarani din cei aproape o suta urmeaza sa fie sanctionati si ca nu au permis accesul presei pentru a nu se da o amploare nationala unui mic eveniment local. Dar ca purtatorul de cuvant al Jandarmeriei informeaza de la fata locului, cu promptitudine si respect fata de adevar, intreaga opinie publica. Are si Jandarmeria dreptate.

Dar, daca toata lumea are dreptate, stau si ma intreb de ce, pentru numele lui Dumnezeu, exista acolo un conflict? Oare de ce utilajele Chevron pornesc in expeditie in puterea noptii si nu ziua, la vedere? Doar fiindca este un inceput de saptamana? Daca operatiunea este atat de transparenta, de ce nu a stiut o tara intreaga ca ea urmeaza sa se declanseze? De ce au stiut doar jandarmii? De ce, daca protesteaza doar in jur de o suta de oameni, sculati cu noaptea in cap, acestia ar putea sa aiba dreptate? De ce daca ar fi milioane ar avea mai multa dreptate? Daca jandarmii au dreptate, daca procedurile lor sunt perfect legale, de ce presa nu are acces la fata locului? De ce este nevoie ca purtatorul de cuvant al institutiei sa se transforme, ad-hoc, in corespondent al tuturor televiziunilor din Romania? Si iarasi ma intreb, daca Guvernul are dreptate si aceasta este singura solutie, de ce nu si-o asuma, in mod explicit, pe propria raspundere, fara a mai fi nevoie sa solicite acordul cetatenilor prin intermediul Parlamentului? De ce, daca totul este atat de corect, mai avem nevoie de legi cu dedicatie?

Atunci cand exista vrajba, este cu neputinta ca toate partile sa aiba dreptate! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998