CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

EBA joaca pe muchie de cutit

0 comentarii / 2211 vizualizări / 30 ianuarie 2014

Sambata, la Brasov, urmeaza sa se definitiveze lista de candidati PDL pentru europarlamentare. Unde se va afla Elena Basescu? Va merge cu PDL sau nu? PDL va merge cu mezina presedintelui sau nu? Si daca nu si nu, atunci EBA va mai candida? Pe lista cui? A Miscarii Populare? Are acolo vreo sansa? Da si nu. Sau mai degraba nu. Iar cheia o vom avea atunci cand vom sti ce se intampla cu cealalta Elena. Elena Udrea. Va mai ramane ea la PDL? Sau va fi ejectata? Sau se va catapulta?

Sunt intrebari grele. Cu consecinte politice relativ importante. La capatul acestei aventuri, pe care o va consuma ceea ce a mai ramas din regimul Traian Basescu, vom putea estima si parcursul pe durata scurta, medie si lunga – daca va mai exista o durata lunga – al USL. In definitiv, care este motivul care ma determina sa plasez in epicentrul unor prognoze politice situatia Elenei Basescu, a doamnei EBA?

Este clar ca Traian Basescu face toate eforturile pentru ca, dupa ce i se termina numaratoarea inversa, sa ramana totusi in joc. Daca nu va mai putea controla decat o vreme segmente ale puterii, el incearca totusi ca, dupa incheierea mandatului prezidential, sa obtina trofeul de lider al opozitiei. Pentru asta are insa nevoie fie de un vehicul politic extrem de important, fie de o suma de vehicule mai mici pe care sa le poata tine totusi sub control, indreptandu-le de cate ori este necesar in aceeasi directie. Noi avem posibiliatatea astfel, in numai cateva zile, sa luam temperatura intentiilor lui Traian Basescu, urmand ca, in functie de rezultatele de la europarlamentare, sa putem face o evaluare mult mai precisa a sanselor pe care le are de a mai juca un rol important in politica romaneasca. Iar EBA este cheia. Daca EBA nu va figura sambata pe lista oficiala a candidatilor PDL pentru europarlamentare, atunci vom sti in primul rand ca Vasile Blaga tine strans in mana carma partidului si, in acelasi timp, ca el s-a despartit cu adevarat si in mod definitiv de Traian Basescu. Daca imi este permis sa fac o prognoza, voi spune ca mai degraba EBA nu se va regasi pe mult ravnita lista. Si acest eveniment va merge in pandant cu altul. Cu eliminarea celeilalte protejate prezidentiale. A Elenei Udrea. Care va fi probabil exclusa din partid. Daca nu cumva se catapulteaza in ultimul moment. Si iata ca, daca se intampla scenariul de mai sus, atunci e clar ca intreaga investitie politica a lui Traian Basescu va fi consacrata, asa cum de altfel ne asteptam, Miscarii Populare. Ce inseamna asta?

Inseamna ca, jucand, pentru inceput, totul pe o singura carte, Traian Basescu nu numai ca isi trimite plutonul de consilieri in plutonul politic al Miscarii, dar va face tot ce ii sta in putinta pentru a disloca PDL. Astazi Vasile Blaga lasa impresia unui lider puternic. Dar sa nu uitam ca, atunci cand s-a confruntat cu Elena Udrea, el a castigat la mustata. Desi s-a aflat la butoanele organizatorice. Poate ca intre timp puterea lui Blaga s-a consolidat. Au fost facute schimbari in toate filialele pro Basescu. Dar aceste schimbari sunt in profunzime sau doar de suprafata?

Incercand sa raspund intrebarii de mai sus, nu imi pot retine supozitia ca Traian Basescu va incerca un asalt final, impreuna, fireste, cu Elena Udrea, asupra PDL. Si vor fi atacate toate verigile cat de cat vulnerabile ale partidului. Oare cate organizatii va reusi sa dizloce sau sa rupa Miscarea Populara din PDL?

Raspunsul la aceasta dilema va da, pana la urma, diferenta dintre partizanii presedintelui si cei ai lui Vasile Blaga. Si vom sti astfel si ce sanse are Elena Basescu de a obtine un mandat de europarlamentar pe listele Miscarii Populare. Pentru ca razboiul este pe viata si pe moarte. Miscarea Populara are nevoie de un minimum cinci la suta la nivelul tuturor regiunilor. Ambitia unor lideri este chiar mai mare. Un scor cu doua cifre. Si nu unul, ci chiar trei mandate de europarlamentar. EBA ar putea candida pe listele Miscarii Populare, dar este greu de presupus ca va putea fi pusa pe lista inaintea unuia care a fost minstru de Extrene in Guvernul Boc. Si inaintea altora care deja au o expertiza la Bruxelles si vechime in Miscare.

Pana la urma, lovitura politica pe care Basescu incearca sa o dea trebuie sa fie una zdravana. Printr-o simpla scatoalca aplicata lui Blaga, el nu va putea dizloca PDL si nu o va putea plasa pe EBA pentru inca un mandat la europarlamentare. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998