CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

EBA se pregateste pentru intrarea in Guvern?

0 comentarii / 2015 vizualizări / 20 decembrie 2010

Fiica președintelui este în continuă ascensiune și dă semne clare că se pregătește pentru o carieră politică la un nivel și mai înalt, în ciuda tabloidelor care insinuau, peste vară, că EBA ar vrea să abandoneze politica de dragul măritișului cu Syda. Mai precis, mezina familiei Băsescu pare să fie interesată, în viitorul apropiat, de o carieră guvernamentală.

Concret, Elena Băsescu a urmat, cu maximă discreție, și a absolvit recent, în cursul acestui an, o formă de învățămînt cu totul specială, e vorba de cursul pentru Înalți Demnitari de la Colegiul Național de Apărare, rezervat, în general, miniștrilor, secretarilor de stat, prefecților ori ambasadorilor. Acest curs a fost creat pentru a fi urmat, în principiu, de persoane aflate la vîrsta maturității, dat fiind că, la același colegiu, există un alt curs, numit introductiv, destinat tinerilor pînă la 35 de ani și pe care EBA l-a absolvit deja, acum un an și mai bine. Interesant de amintit, în momentul creerii cursului pentru înalți demnitari, explicația mai mult sau mai puțin oficială a fost aceea că, în cadrul Colegiului, demnitarii de rang înalt nu concepeau să studieze cot la cot cu ”puștimea” politicii, astfel că s-au luat măsuri pentru protejarea orgoliilor lor. Iată, însă, că fiica președintelui nu a deranjat orgoliile nimănui, prin înscrierea la cursul respectiv. Cel care conducea Colegiul în momentul înființării cursului, Iulian Fota, este în prezent angajatul tatălui Elenei, la Cotroceni.

De ce a sărit Elena de la cursul pentru ”puștani” direct la cel pentru înalți demnitari, sărind peste cursul mediu, numit și principal, e un mister, mai ales că fiica președintelui nici nu a făcut valuri pe marginea noului său curs, pe care l-a introdus discret, doar în CV-ul oficial de la Bruxelles. Reamintim că la precedentul curs a ieșit un scandal de proporții, după ce fiica președintelui declara, în martie 2009, presei, că este cursantă la Colegiu, dar promoția sa absolvise încă din februarie. Explicația nu poate fi, credem noi, decît faptul că Elenei Băsescu i se pregătește un rol important, în viitorul foarte apropiat.

Mai trebuie spus, în încheiere, că EBA are o poziție cu totul privilegiată și în Parlamentul European, unde i se pun la dispoziție de către colegii din PDL timpii de declarații rezervați, în general, întregului grup. Cît despre temele abordate în declarațiile respective de către tînăra – care, în țară, dădea semne că nu stăpînește prea grozav nici limba maternă – acestea vizează domenii de prim rang, precum situația din Afganistan ori Transnistria, securitatea energetică a Europei, relațiile NATO-Rusia șamd. În cadrul grupurilor PSD și PNL de la Bruxelles există, de mai multă vreme, suspiciunea că unele dintre declarațiile Elenei nu sunt create de consilierii aceștia de la PE, ci direct de Serviciul de Informații Externe, unde problematica transnistreană sau afgană, spre exemplu, e mult mai bine stăpînită. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998