CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Ecologism”: Primaria Busteni ocroteste natura cu heavy-metal

1 comentariu / 1625 vizualizări / 4 august 2010

Începând de vineri, 6 și până duminică, 8 august, stațiunea climaterică Bușteni, jud. Prahova, va fi gazda primului festival underground de anvergură, la care vor participa peste 20 de formații rock din țară și străinătate. Astfel, după cum anunță organizatorii: „Poiana Mare din Valea Cerbului va răsuna de muzică: death, trash, doom, gothic, black, viking și de duruitul eșapamentelor motocicletelor de la Chopper Academy. În același timp, voluntarii de la Asociația MaiMultVerde ne vor învăța să colectam selectiv deșeurile menajere.”

Adio, Guță! Bun venit, Funebre!

Nu, nu este vorba de ospiciul din „Poiana Mare”, ci de o zonă aflată în rezervația naturală și protejată a Munților Bucegi – una dintre oazele de relaxare și divertisment ale turiștilor, sătui de zgomotul și hărmălaia orașelor. Lor, Primăria Bușteni le pregătește o surpriză de proporții. Într-o perioadă în care atenția opiniei publice este îndreptată către tăiatul frunzei brand-ului de țară, un grup de persoane autointitulat „OST Group Internațional” vrea să promoveze această acțiune în țară, dar mai ales peste hotare, inițiatorii fiind convinși că în timp, manifestarea va deveni un punct de atracție pentru turiști. Ei își motivează demersul așa: „În momentul de față, România este singura țară din Europa Centrala și de Est care nu are un festival de muzică rock underground de anvergură, țări precum Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Slovenia organizând de mulți ani astfel de manifestări.” Printre formațiile care vor urca pe scena de la poalele Caraimanului se numără: „NEGATIV”, „FUNEBRE” „SHESDEAD”, „GRIMEGOD” sau „AVA INFIERI”. După cum informează organizatorii pe portalul dedicat acestui eveniment, între obiectivele strategice urmărite, pe primul loc se situează: „educarea tinerilor în spiritul eco și trezirea interesului acestora pentru protejarea naturii, a mediului înconjurător și pentru reciclare”, „promovarea zonei Bușteni, zona cu un mare potențial turistic, dar insuficient exploatat, atât în rândul românilor cât și al străinilor” dar și „crearea unui brand pentru România, a unui eveniment socio-cultural unic (…)”. Cu alte cuvinte, în ritmuri de death, trash și pe acorduri de „funebre”, oamenii vor învăța să prețuiască mai mult frumusețile naturii, iar aerul ozonat, liniștea munților și bietele animale,- urși și vulpi-, hămesite de foame, care vin să cerșească turiștilor un colț de pâine, vor primi ofranda de dragoste a motoarelor, turate la maxim de bikeri, precum și puterea sutelor de wați, până târziu, în noapte.

Praf și WC-uri pline de rahat

În ajunul festivalului, primarul orașului inspecta de zor zona, probabil pentru a se asigura că totul este „OK”. Între timp, rockerii începuseră să-și monteze structurile metalice ale scenei. Anul acesta, taxa de intrare pe Valea Cerbului este de 10 RON, de două ori mai mare decât anul trecut. Dar amenajările sunt minime. S-au montat câteva containere pentru gunoi, pe care urșii le tot răstoarnă la ceas de seară și trag toate mizeriile din ele în sus, în pădure și s-au adus câteva WC-uri ecologice, dar de care nimeni nu se ocupă, întrucât sunt pline, ochi, cu dejecții. În rest, același praf și drum cu hârtoape. Oaspeții obișnuiți ai acestor meleaguri sunt pensionarii și turiștii care nu sunt dați afară de bani din case. Cât ține vara se fac grătare, se ascultă manele la greu și muzică populară. Din când în când, câte un turist, de regulă străin, este transportat la spital cu răni grave, provocate de urși. Pentru acest week-end, planurile se schimbă, însă: Gothic și Death, în loc de Nicolae Guță și Salam! Poate în acest fel și fiarele sălbatice vor fi alungate în inima pădurii. Asta pentru că învățăm să respectăm și să ocrotim natura!

Rezervatia naturala Muntii Bucegi are o suprafață de 6680 ha, ce cuprinde versanții exteriori ai masivului de la Sinaia până la Șeaua Strunga, între altitudinile de 1000 m și 2509 m (Vf. Omu). Rezervația cuprinde și pădurile de la poalele versantului prahovean, între valea Izvorul Dorului și valea Cerbului. (Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Thanks for the information you provide on your blog, and please visit the ASTM SA213 T12 Tubes website for more information.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998