CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ecologistii au pus gind rau vinatorii: ursii-problema, eliminati de veterinari prin eutanasiere

0 comentarii / 2727 vizualizări / 10 mai 2021

După ce am scris, recent, despre posibilitatea ca scandalul Arthur să vizeze, de fapt, planurile UDMR, prin ministrul Tanczos Barna, de a împuțina urșii de la noi, iată că vine o nouă confirmare: ONG-ul Agent Green, declanșatorul scandalului, îl acuză pe ministrul maghiar că vrea, pe mai departe, să păstreze vînătoarea de trofee. AG vine și cu o propunere inedită: eliminarea urșilor-problemă să se facă prin eutanasiere de către veterinari și nu prin împușcare.

”Uciderea ursului Arthur care habita în aria naturală protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula s-a făcut ilegal în plin infringement al CE. Ministerul Mediului susține în continuare vânătoarea de trofee și se face vinovat de conflictul în creștere dintre om-urs” se arată într-un comunicat de azi al Agent Green.
ONG-ul condus de Gabriel Păun atrage atenția că ”uciderea animalelor sălbatice și exploatările forestiere din aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130 sunt activități ilegale de vreme ce acest sit nu avea un plan de management aprobat la data împușcării ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein”. Organizația reamintește că Ministerul Mediului este în infringement la Comisia Europeană pentru tăierile abuzive din ariile protejate Natura 2000 și pentru că ”nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit, în general și în mod sistematic, obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit”

Ursul care habita în situl Natura 2000 Oituz-Ojdula a fost împușcat la 13 martie 2021. Ori Ministerul Mediului, la 19 martie 2021 abia publica draftul de plan de management al acestei arii protejate spre dezbatere publică.
De asemenea, mai spune Agent Green, ”În ceea ce privește vânătoarea de trofee, ministerul mediului nu a luat încă nicio măsură concretă pentru a pune capăt acestui fenomen barbar. ”Deocamdată, ministrul dă asigurări că împușcarea urșilor problemă va fi făcută doar de vânători din asociațiile din România. Asta va face în continuare jocul vânătorilor de trofee, întrucât măsura nu împiedică uciderea prin împușcare și nu previne ca un vânător străin sau autohton să devină membru în asociație”.

Agent Green mai cere Ministerului Mediului să scoată vânătoarea de trofee în afara legii prin interzicerea împușcării animalelor strict protejate și aplicarea măsurii letale doar de către un medic veterinar prin tranchilizare urmată de eutanasie. La aplicarea măsurii trebuie să fie prezent de asemenea un comisar de mediu și un jandarm. Pentru a pune capac vânătorii de trofee, toate animalele sălbatice strict protejate pentru care s-a aplicat măsura letală vor trebui incinerate, după ce se vor fi prelevat probe de ADN, solicită, totodată, ecologiștii. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998