CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Economist Intelligence: ”Dezmembrarea USL, risc major pentru stabilitate”

0 comentarii / 1546 vizualizări / 22 iulie 2013

USL a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative din decembrie 2012, iar destrămarea acestei alianţe este unul dintre principale riscuri pentru stabilitatea politică în următorii câţiva ani, conform unui raport al The Economist Intelligence Unit.

Recentul raport aminteşte că prin câştigarea unor majorităţi de două treimi în ambele camere parlamentare, USL se află într-o poziţie puternică pentru a-şi încheia mandatul de guvernare de 4 ani, în condiţiile în care alianţa nu începe să se dezmembreze.

În raport se precizează că o importantă criză politică a fost evitată recent, când PSD şi PNL şi-au asumat poziţii diferite cu privire la măsurile disciplinare ce ar fi trebuit să fie luate împotriva unui membru PNL care a făcut nişte afirmaţii defăimătoare la dresa PSD. Acordul alianţei USL nu permite conflictele publice între membrii celor două partide.

„Mariajul politic dintre PSD şi PNL este unul de convenienţă, bazat pe obiectivul comun de a dobândi puterea”, se precizează, conform Agerpres, în raport. Conform raportului, o altă potenţială sursă de instabilitate politică este reaprinderea conflictului din 2012 dintre executiv şi preşedinţie, în urma acuzaţiilor reciproce formulate în public de premier şi preşedinte la începutul lunii iulie, într-o încălcare a armistiţiului dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni de după alegerile din 2012. De asemenea, o altă posibilă sursă de conflict poate fi reprezentată, conform raportului, de analiza parlamentară asupra amendamentelor la Constituţie propuse de Comisia pentru Revizuirea Constituţiei, condusă de preşedintele PNL şi al Senatului, Crin Antonescu, care este şi candidatul USL la alegerile prezidenţiale din 2014.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998