CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Efecte: ratarea spatiului Schengen poate crea probleme majore in Transilvania

0 comentarii / 2055 vizualizări / 21 decembrie 2010

Tot mai probabila ratare a aderării României la spațiul Schengen va aduce cu sine și efecte, să le spunem, colaterale, dincolo de menținerea statutului de cetățeni europeani de mîna a doua pentru români. E vorba de tensiuni care vor apărea curînd în Transilvania.

Proiectul dublei cetățenii pentru maghiarii din România, pus în aplicare de Viktor Orban, nu a stîrnit pînă acum valuri prea mari la noi, dintr-un motiv relativ simplu: atît timp cît ambele țări au același statut european, nu există avantaje pentru unguri în raport cu românii. Acum cîteva luni, spre exemplu, cînd se discuta intens problema cetățeniei ungare pentru maghiarii de la noi, liderul UDMR Arad, Kiraly Andras, declara textual: ”Oricum, în luna martie 2011 vom intra în Spaţiul Schengen. Cetăţenia va avea mai mult valoare sentimentală pentru populaţie”, a declarat Kiraly Andras.

Nici adversarii UDMR, precum PRM, nu păreau îngrijorați „Am văzut că sunt revoltaţi slovacii (pentru dubla cetățenie n.n.), dar eu zic că acest demers nu îşi are rostul. Suntem în Comunitatea Europeană, intrăm în Spaţiul Schengen şi nu va mai conta nici dacă vei avea buletin de Italia. Poate vor să vadă câţi sunt sau câţi se declară maghiari”, declara preşedintele filialei PRM Arad, Dorin Filip. În general, niciun partid de la noi nu și-a bătut capul cu această chestiune, tocmai pentru că admiterea, considerată certă, a României în spațiul Schengen, elimina, practic, orice motivație pentru dubla cetățenie.

Acum, lucrurile s-ar putea schimba spectaculos. Prin ratarea admiterii, cetățenii ungari, stat intrat deja în Schengen, vor putea merge oriunde în Europa exact ca în propria țară, cum îi taie capul, fără control la frontieră ori alte probleme, în timp ce românii nu vor beneficia de acest uriaș avantaj. Din momentul consfințirii amînării pentru România, e aproape sigur că centrele pentru depunerea actelor, deschise de Ungaria în țara noastră, vor fi luate cu asalt de etnicii maghiari, care vor avea, astfel, culoar deschis total către Europa, spre deosebire de concetățenii lor. În plus, de la 1 ianuarie, președinția UE va fi deținută de Ungaria, iar guvernul Orban are tot interesul ca acest decalaj între unguri și români să se mențină, pentru că astfel, inițiativa sa privind dubla cetățenie ar fi excelent pusă în valoare.

Pe de altă parte, dureri de cap va avea și UDMR, pentru că birourile pentru depunerea actelor privind dubla cetățenie sunt administrate, prin decizia lui Viktor Orban, de către Consiliul Național al Maghiarilor, rivalii formațiunii lui Marko Belo, care tocmai au dat naștere unui nou partid, Popular Ardelean. Or, birourile amintite, care au toate șansele să fie, cum spunea, asediate de către maghiari, ar putea funcționa perfect ca o rețea de propagandă pentru CMT și nu pentru UDMR, partid ai cărui lideri au mizat totul pe aderarea României la Schengen și au neglijat conceptul dublei cetățenii. În fine, în Transilvania ar putea avea loc, curînd, și o discriminare indirectă în plan economic, știut fiind că businessul este legat indisolubil de libertatea cît mai mare de mișcare, libertate care, iată, ar putea fi curînd doar apanajul capitalului maghiar. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998