CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Efectele grevei profesorilor? Politician de top, în război cu ”Liceenii”: ”Un fals propagandistic, prost scris, prost regizat, penibil jucat”

37 comentarii / 5344 vizualizări / 8 iunie 2023

Politicianul și diplomatul Sever Voinescu, declară război, în plină grevă a profesorilor, legendarei serii de filme comuniste ”Liceenii”, pe care le pulverizează, efectiv, acuzîndu-le, în ”Dilema veche”, de promovare a unor falsuri depline în scopuri de propagandă. ”Toate erau false, pe lîngă că erau proaste din toate punctele de vedere. Minciuni de la cap la coadă” scrie, iritat, fostul deputat PDL.

”Pentru cei care nu știu, un pic de context. În ultimul deceniu comunist, au apărut în rafală cîteva filme despre adolescenți: ”Declarație de dragoste” (1985), ”Liceenii” (1986), ”Al patrulea gard lîngă debarcader” (1986), ”Extemporal la dirigenție” (1987) și altele, pe care nu mi le mai amintesc acum. De ce se hotărîse aparatul de propagandă să facă filme cu liceeni, nu știu. O să spună asta, sper, istoricii genului. Fapt este că aceste filme, toate, erau false, pe lîngă că erau proaste din toate punctele de vedere. Minciuni de la cap la coadă. Dar nu minciuni frumoase, nu minciuni dintre cele care te fac să visezi, cu care evadezi dintr-o realitate sumbră, nici vorbă! În filmele acestea erau minciuni din acelea de la plictisitoarele ședințe UTC, minciuni dintre acelea în care nu credea nimeni, minciuni dintre cele pe care trebuia să le spui și, odată ce le spuneai, era ca și cum nu fuseseră spuse.

Viețile noastre, în liceele timpului, n-aveau nici o legătură cu ce se vede în acele filme. Zilele curgeau altfel, noi între noi vorbeam altfel decît vorbesc personajele din film, relaționam altfel, profesorii, la rîndul lor, erau altfel. La petreceri, ascultam altă muzică decît cea pe care o ascultă falșii liceeni din film și dansam altfel. Glumeam altfel. Flirtam altfel. Învățam altfel. Emoțiile adolescenței aveau altă intensitate și erau cu mult mai complexe decît tîmpenia stereotipă din film” susține Voinescu.

”Precizez imediat că filmul frapa încă de-atunci prin lipsa de autenticitate. Se vedea încă din vremea lui că lumea pe care o înfățișează este croită după lozincile vremii, care nu aveau absolut nici o legătură cu realitatea(…)

”Liceenii”, așadar, este un fals, prost scris, prost regizat, penibil jucat. Iar cîntecul e ca filmul. Cîntecul, banal, pe linia ideologică a timpului, cu versuri căznite și interpretat pe măsură, nu are absolut nici o legătură cu muzica pe care liceenii o ascultau atunci. Nu am cunoscut nici un coleg de generație pe care să-l fi auzit fredonînd compoziția lui Florin Bogardo.

Și totuși, acest film, așa fals și propagandistic, cu false probleme și false rezolvări, și cîntecul din film, insipid în comparație cu orice muzică asculta generația mea, se află azi în recuzita cu amintiri sincere, emoționante, a generației. Cineva care nu știe nimic despre anii noștri de liceu și vede acum, 35 de ani mai tîrziu, ce loc proeminent ocupă cîntecul acela în reuniunile promoțiilor, ar deduce că ”Liceenii” a fost un fel de film-cult pentru noi, de emblemă generațională, că a fost filmul în care ne-am regăsit cu toții, filmul care ne-a exprimat. Și dacă are curiozitatea să-l și vadă, va pune serios la îndoială nu doar criteriile noastre, ci creierele noastre. Cred că trebuie să fii un adolescent cam nord-coreeanizat ca să consideri că ”Liceenii” este filmul care îți exprimă vîrsta. Or, noi nu eram așa. Categoric, nu eram așa! Atunci, de ce ne purtăm acum ca și cum am fi fost? Și, mai mult, ca și cum ne e dor să fim ceea ce n-am fost?” conchide Voinescu. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

37 Comentarii

 1. Gunoaiele culturale comuniste infectează canalele de televiziune de 30 de ani încoace. Îmi aduc aminte că am văzut la un post foarte antineocomunist un film cu Caramitru tânăr în rol de brav ofițer de Securitate luptând contra bandiților din munți :)

  • -proletcultism,
   manifestarea acelorasi alogeni infecti,
   manifestarea parazitilor neamului romanesc,
   a unor degenerati.
   alt fake de aceeasi natura:
   „beverly hills 90210″

   -apropos
   mai tarziu rupeau carderii cu cumparaturile online,
   spre anul 2000(!)
   bagau ” postal code 90210 „,
   :)

   • Totul despre Mona Segall, producătorul emisiunilor Chefi la …
    stiridirecte.ro
    https://www.stiridirecte.ro › totul-despre-mona-segall-…
    26 ian. 2023 — Mona Segall este omul cu show-ul din televiziunea de la noi. Are 60 de ani, a lucrat în Pro TV, acolo unde a produs cele mai de succes …

  • Caramitru juca un rol, ca om era un jeg ! Despre multi se poate spune asa. Filmul e o fila de istorie si sa stergi trecutul nu rezolvi nimic ! Cine nu il cunoaste e osandit sa-l repete ! Si totusi generatia de atunci era mult mai educata ca celelalte de dupa…

 2. Pana si liceeni veritabili devenisera refractari la dictatura comunista si manifestarile se vedeau de la inceputul anilor 1980. Dusmanii erau mai ales liderii UTC (Uniunea Tineretului Comunist), niste lingai ai familiei dictatoriale, oportunisti si fatarnici.
  Noi „vorbeam altfel decît vorbesc personajele din film, relaționam altfel, profesorii, la rîndul lor, erau altfel. La petreceri, ascultam altă muzică decît cea pe care o ascultă falșii liceeni din film și dansam altfel. Glumeam altfel. Flirtam altfel.” (cum zice Voinescu)
  Si mai ales injuram foarte mult „conducerea”.

 3. Si faceam secs altfel. Alt intelectual resapat !

  • Ca tu nu faceai sex, ci laba?

   • Laba din care ai aparut tu. Pacat ca ti-a ramas creierul in p*zda.

    • Ţ-a spus curva doamna mă-ta cum am rămas încoţopeniţi precum căţeaua cu dulăul?

 4. Catre tov. dl. Sever Voinescu, intelectualul lui Basescu:
  – „În ultimul deceniu comunist” ca sa folosesc exprimarea autorului, nu mai credea nimeni in vrajelile de tip utc, in propaganda lor, toti ne prefaceam ca intelegem ce vor sa spuna insa activitatile pe care le faceam erau cu totul altele (sport, piese de teatru cu bilete luate dupa nopti nedormite la coada de bilete, cinemateca, cititul de carti cumparate de la cozi infernale, petreceri cu muzica occidentala cea mai recenta, etc.). Nimeni sau marea majoritate nu lua in serios aceste filme. Tin minte ca in sala de spectacol chiar ne amuzam si luam „la misto” secventele din filme. Problema acestor oameni dilematici este ca sunt prea inversunati si prea plini de ura pe evenimentele si oamenii din acele timpuri din frustrari, neimpliniri sau alte motive intunecate. In propagandisti de tip nou se vad aceleasi idei si metode ca ale celor din trecut. Asa ca domnul respectiv si gasca lui de dilematici nu difera cu nimic de propagandistii comunisti.
  Pentru trolli si hateri: Vedeti-va de ale voastre.

  • scarbosule? Voi nu mai credeati in altceva decat in interesele voastre.

   • Ești dus rău cu pluta, sărac cu mintea și creierul. Nu știi ce vorbești.

    • Sau ai prestat la tovarasa Leana, tovarase fUTeCist !?

 5. împreună cu şleahta lui de fUTeCişti din conducerea UTC, toti niste alcoolici depravati

  • ?

   • si am babardit-o de-am rupt-o. Se pune?

    • .

     • fiind un muist cu creierii fecundati de comunisti.
      Si-ti face si placere sa fii luat la pula..

 6. Evident ca seria Liceenii a fost una propagandistica, de tip national-comunist, din moment ce Romania Film nu era finanțată de capitalul occidental. Ala care stipendiaza jurnalele în care scrie Sever Voinescu. Altfel, domnul Cotoi a fost o coada de topor utila neoliberalismului si basismului dâmbovițean. Ca asta face orice ideolog postcolonial care intra în politichia locala și vrea un loc în parlament: propagandistul striga propagandistii! Si le urează cetatenilor Sa traiti bine!. Ca daca-i suficient de zelos poate il înlocuiește pe ,,savantul” Cezar Preda la șefia ICR Paris. Ori pe alți fosti pedelisti de prin ICR. Iar propaganda aia comunista, de trista amintire, era paradoxal mai credibila decât propaganda post-coloniala deversata de ,,dreapta” din Romania. Aia abonata la posturi publice și contracte cu statul. C-asa-i liberalismul in periferie. De stat!

  • „Evident ca seria Liceenii a fost una propagandistica, de tip national-comunist,”

   -natzional-comunismul a fost facut INTENTIONAT caricatural,
   ca sa repugne,
   intelegi?
   dealtfel ORICE „aspec natzional” a fost falsificat,adulterat INTENTIONAT:
   -ce se vede la Sarmisegetuza sint BETOANE,
   facaturi ordinare!
   nu mai pomenim de „picturile” omagiale cu mihai viteazu,vlad tepes si n.c !
   exact asta a fost INTENTIA alogenilor:
   indepartarea romanilor fata de orice firava legatura cu trecul
   prin batjocorire,prin caricaturizare:
   haiducii, imensa majoritate banditi ordinari,criminali,
   au fost portretizati ca „freedom fighter”, vezi „balada” toma alimosh- o aberatie endemica, nu fel de manea(!!!!!) ridicata la rang de capodopera. (presupunem ca exista ceva ce s-ar putea descrie ca „folclor tziganesc”, ca sa explicam ce e cu maneaua ai de la 1850)

 7. Aiurea!
  Alde Voinescu moare de ciudă că lumea se uită mai mult la filme de dinainte de Revoluţie decât la abjecţiile audiovizuale cu pretenţii de filme artistice de după („Filantropica” nu se pune; ăla chiar a fost un film bun).

  • Zii zau cu limba scoasa si fa MUuuuu! E-ul iti vine capac la bot din partea publicului telespectator.

  • se uita draq la antena, prima,
   pa unde-l mai dau pa „pistruiatu” si restu gunoaielor cu „fum” si paraipan
   („frontul unit muncitoresc”, fum de furnal,
   ma lasi?)
   -apologia comunismului pentru putorile „om nou” iesite prin selectia negativa bolshevica.

 8. Ce propagandă ascunsă este in faptul ca niste liceeni discutau despre teze, despre intrecerile la invățătură dintre clase, despre colegii care erau mai slabi la invățătură, despre prietenia frumoasă si inocentă dintre un băiat născut astfel si o fată născută si crescută astfel? Despre niste părinți serioși si responsabili care aveau un loc de muncă stabil – care nu stăteau prin cafenele toată ziua, or despre niste profesori adevarati, respectati de elevii lor? As fi inteles daca s-ar fi referit ipochimenul la continuările realizate dupa anii 90 care abundau in grotesc, vulgaritate si deformare a realitatii. Dar nu, frustrarea si ura ipochimenului vin din faptul ca in vremurile alea nu aveam niste transgenderi libidinoși, niste programe școlare care sa promoveze sexualitatea exacerbată, pedofilia si alte anomalii de gen. Unii nu s-au maturizat deloc, nu reușesc sa isi depășească eșecurile din viață. Ăștia de la Dilema veche par aleși dintre complexații pseudo-intelectuali care au stat toată viața in micimea lor si acum mizeria morală care ne este impinsă pe gât ii transformă in stindarde ale unor dezaxați si psihopați care au impresia ca vor conduce lumea.

 9. sever voinescu, ești idiot amice!

 10. Filme de căcat pentru pensionari cu râie cerebrală.

  • la fel de rau ca si filmele mincinoase.

 11. SEVER SI PROST BASIST NESIMTIT ASA A FOST ATUNCI ACUM E MAI BINE?SE DROGHEAZA FUMEAZA /N W.C. BA CEI MAI AVANSATI SE SI FUT CARTE VAX IES MAI PROSTI DE CIT AU INTRAT .

  • ci propaganda politica, minciuna ca tinerii traiesc fara problemele care macinau societatea.

 12. Mâncătorii de căcat ai nePUTINciosului vor fi curând scopiți de mâna necruțătoare a Istoriei.

  • Ţi-a spus curva doamna mă-ta cum am rămas încoţopeniţi precum căţeaua cu dulăul? Era obişnuită s-o călărească tot batalionul AZOV, care a crapat, dar eu am spart-o mai bine şi am făcut-o franjuri şi zdrenţe, în timp ce tu sugi ouăle atârnate sub genunchi ale lui Soros şi ale lui Bideu şi îi speli la cur cu limba, boule.

 13. Sincer, Florin Bogardo asta seamana cu Coldea, sau invers. Sincer, sincer, acuma. Fara vreo aluzie ceva la sleahta astora care scriu.

 14. IPOCHIMENUL NUMIT SEVER VOINESCU A FOST STRECURAT SPRE LUMEA MONDENA DE CRISTINA TOPESCU. II CEREA SA II PLATEASCA SI TAXIUL. ISI DA CU LUSTRU CA SA NU PUTA. COTOI, COTOI, NICI INAINTE SI NICI INAPOI. ESTI O COCOTA MASCULINA SI ABSOLUT NIMIC ALTCEVA.

 15. S-a si gasit Cotoiul lui Petrov sa critice propaganda acelor timpuri ! Vai de capul lui de propagandist basist !

 16. De la un coiot nu poți pretind nimic. Ca Agent sorosist, dulău Basist, lepra neomarxista, jigodie cu gen fluid și firește pupincurist de licurici are convingerea ca reprezinta o generație pe care acum o discrediteaza prin toate acțiunile și ideile sale. Gunoiul tot gunoi rămâne. Chiar dacă acum are pretentia ca e gunoi neomarxist.
  PS. Care e diferența dintre un gunoi comunist si unul neimarxist corect politic? Firește de limba. Acum limba are mult mai multe întrebuințări și dupa cum se prezintă realitatea, coiotul e expert în dat limbi în orice orificiu venit de peste balta având convingerea ca o face intr-un mod super intelectualist.

 17. Nici nu vreau sa vorbesc despre minciuna din filmele comuniste cu si fara liceeni. Vreau doar sa remarc cu uimire cu ce viteza se trece de la primul comentariu (in general onorabil) la sudalma grosolana, cu subtilitati de autobaza si aluzii de satra. Luati orice alt articol si veti vedea comentarii similare. Autorii care scriu pe site pot fi mandri ca scot la iveala asemenea profunde trairi. Si sa nu mi se spuna ca, deh, asta e publicul: pe alte siteuri de stiri nu e chiar la fel. Depinde de cel ce scrie ce anume trezeste in cititor. Felicitari si o mica sugestie pt un nume mai adecvat continutului: „inpulitics”…

 18. Sunt produsele educatiei romanesti in care s-a bagat in ultimii 34 de ani sute de miliarde de dolari.Rezultatul?Mergeti pe strada,in magazine ,peste tot,citi site-urile ziarelor ,peste tot golani si curve morale si intelectuale,nu auzi decat sa-mi bag,sa-mi sugi si cate alte golanii.Aici am ajuns.Si daca tot injura aceste deseuri morale vremurile trecute cu respect le reamintesc faptul ca soselele unde isi plimba cotetele de masini,statiunile turistice unde isi arata suncile la soare ,blocurile unde locuiesc ,metroul,canalele de irigatii, si cate altele au fost construite de comunisti.Cretinilor,o carte pentru copii sau elevi costa mai putin decat o inghetata,manualele erau gratis parintii mei nu au cheltuit un sfant pentru medicamente sau asistenta medicala.E drept,nu aveam chipsuri,redbull,tigari la 14 ani sau coca cola facuta din greieri.Nici mie nu mi-a placut Liceeni dar erau altceva decat -futu-ti gatul matii de curva- pe care am auzit-o intr-un film din perioada minunatei democratii romanesti.Hai ca imi e sila de voi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998