CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Efectul ”Rabla”: aglomeratie de nedescris la radieri auto

0 comentarii / 1547 vizualizări / 30 mai 2010

Aglomerație de nedescris la Birourile de înmatriculări și radieri ale Brigăzii Rutiere București. Zilnic, modernul sediu al poliției, din Pipera este luat cu asalt de mai multe sute de cetățeni ce vor să-și scoată din evidență vechile autoturisme, date prin Programul „Rabla”.

Cozile se întind la fiecare birou, pe câte două rânduri, iar în medie, se așteaptă, mai bine de două ceasuri. Radierea este ultima „bătălie” în lupta pentru completarea dosarului pentru „Programul Rabla”. Pentru puțini români, însă, drumul continuă către magazinele de mașini, noi nouțe. Îmbulzeala de la birourile de înmatriculări este într-un contrast total cu liniștea din Show-room-uri.
Prețul unui dosar ce însoțește voucerul, „la prima mână”, nu depășește 1200-1300 lei, urmând ca cei de le dau mai departe să mai adauge câteva sute. În final, suma cerută urcă până la 2000 de lei. „Cele mai sigure voucere se pot lua, aproximativ la acest preț, chiar de la dealerii auto, care garantează autenticitatea lor și faptul că dosarele respective nu vor avea probleme din partea Ministeului Mediului” – după cum ne-a informat reprezentatul unei astfel de firme de vânzări auto.
Mult lăudatul sistem informatizat menit să asigure fluiditateatea solicitanților la ghișeele poliției din Pipera nu mai funcționează. Cu 2 ani în urmă, după inaugurarea noului sediu, oamenii legii erau mândri de faptul că tehnica avansată pătrunsese, în sfârșit, și în domeniul lor de activitate, dând aspectul unei instituții în pas cu noile cuceriri ale civilizației. Oamenii își luau bon de ordine, civilizați, apoi așteptau să se afișeze pe una dintre tablițele luminoase de deasupra birourilor, numărul înscris. Un polițist era special desemnat să țină lumea la distanță de acestea și îi instruia pe cei ce nu erau „pe fază” cum să procedeze. Astăzi, modernul sistem a rămas doar o amintire. Ca mai toate la noi…Unii dintre lucrători se uită cu scârbă la cei veniți să-și rezolve problmele, alții nici nu-și ridică privirea dintre hârtii, că de răspuns la „Bună ziua!” nici nu poate fi vorba. Bugetari! Chiar la intrare, oamenii care pătrund în incinta instituției sunt acostați de cei care se oferă să le aranjeze actele. Acesta este, de fapt, un ajutor de neprețuit, sunt singurele persoane care sunt amabile și pentru 12,5 ron fac copii Xerox, bat la mașină formulare și aranjază dosarele, astfel ca cetățenii să nu fie întorși de la ghișeu pentru lipsa vreunui document, după ce au stat ore în șir în picioare, la coadă. Poate că s-a renunțat la sistemul electronic, cu bonuri de ordine, având în vedere că aici lumea vine mai mult să-și lichideze administrativ mașinile, și nu să înscrie altele. Entuziasmul a dispărut și cifrele roșii ce jucau pe tabele n-ar mai avea niciun haz. Cutiile cu numere vechi se umplu des. Lumea iese spășită, ca de la biserică, după slujba de înmormântare. Cei mai mulți speră că 1200 – 1300 de ron, cât vor lua pe dosarele lor, vor atenua puțin din anunțatele scăderi de pensii și salarii, cam cât atenuează o frânghie cu rufe ude o cădere de la etajul zece. (Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998