CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Efectul Severin? S-a depus legea lobby-ului la Parlament

0 comentarii / 1683 vizualizări / 29 aprilie 2011

Înființarea Registrului de Lobby pe lângă Oficiul Registrului Comerțului, sub directa jurisdicție a Ministerului Justiției, și sancțiuni între 5.000 și 20.000 de lei sunt doar două dintre prevederile proiectului legii lobby-ului în România, inițiat de Carmen Moldovan(PSD) și susținută prin semnături de Adriana Săftoiu(PNL) și Sever Voinescu (PDL).

”Reglementarea activităţilor de lobby este imperativ necesară în acest moment în România pe fondul confuziei create de iniţierea unor activităţi generic denumite de lobby, care nu urmăresc însă utilizarea mecanismelor proprii de influenţare legitimă a deciziei legislative şi generează situaţii de conflicte de interese, trafic de influenţă etc. De aceea, pentru a separa de o manieră clară şi coerentă activitatea de lobby, ca mijloc legitim de exercitare a unei profesii, dar şi pentru a creşte gradul de transparenţă şi responsabilizare a autorităţilor publice cu privire la procesele de consultare anterioare adoptării unei decizii, a fost iniţiat şi depus prezentul proiect de lege”, se arată în expunerea de motive.

Registrul de Lobby

Textul legislativ prevede ca, în vederea înregistrării activităţii de lobby, să se înfiinţeze Registrul de Lobby pe lângă Oficiul Registrului Comerţului subordonat Ministerului Justiţiei. Modul de organizare şi funcţionare a Registrului de Lobby va fi stabilit printr-un ordin al Ministrului Justiţiei. De asemenea, societatea de lobby are obligaţia ca in termen de maxim 5 zile lucrătoare de la semnarea unui contract să înregistreze contractul la Registrul de Lobby. Inițiativa legislativă prevede ca, pe perioada înregistrării în Registrul de Lobby, societăţile de lobby sunt obligate să depună rapoarte anuale către Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, de la data înregistrării în Registru. Condiţiile în care se efectuează această raportare se stabilesc, totodată, prin ordin al Ministrului Justiţiei.

Sancțiuni de la 5000 la 20.000 de lei

”Desfăşurarea activităţii de lobby în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 20.000 lei sau 5% din cifra de afaceri pentru societăţile comerciale cu cifra de afaceri mai mare de 400.000 lei în ultimul an fiscal încheiat. Pentru fiecare zi de întârziere faţă de termenul legal prevăzut la art. 5, alin. 1, respectiv alin. 3 se va percepe o amendă de 200 lei/zi de întârziere. Neînregistrarea unui contract de lobby în condiţiile prevăzute la art. 5, alin. (2), respectiv alin. (3) constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă egală cu 50% din valoarea contractului nedeclarat identificat”, se mai arată în textul legislativ. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998