CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

El sau ea

0 comentarii / 1692 vizualizări / 26 martie 2014

Felicitandu-l calduros pe presedintele Traian Basescu intr-un fel de bilant nu atat al SRI, cat al celor zece ani de mandat de sef al statului, domnul George Maior a avut eleganta sa dovedeasca un surprinzator respect fata de sexul frumos. Cu gandul la succesorul lui Traian Basescu, el a folosit sintagma „el sau ea”. Sa fie oare doar vorba de respect fata de femei sau, Doamne fereste, seful temutului SRI a lansat un mesaj subliminal. Anticipand ceva. Oare ce?

A fost un bilant extrem de interesant. Palpitant chiar. Am aflat cum domnul Coldea a ajuns, din maior, general cu trei stele. Aceasta fiind o transformare radicala si benefica Serviciului Roman de Informatii, care a reprezentat, la data debutului in mandat prezidential al lui Traian Basescu, o grea si trista mostenire. Era un SRI politizat. Si, mai mult decat atat, pus in slujba unor grupuri ilegitime de interese. Iar astazi avem de-a face cu un serviciu total depolitizat, care lucreaza exclusiv pentru interesul national si siguranta cetateanului. Una dintre dovezi, cum a reiesit din bilant, este cresterea exponentiala a numarului de interceptari. Am reusit sa aflam, din declaratiile de presa ale celor doi camarazi, ca Romania este din ce in ce mai expusa riscului legat de spionaj. Fireste, se afla la frontiera dintre Est si Vest. Iar vremurile sunt tulburi. Tulburate. Numai ca riscul intensificarii actiunilor de spionaj in Roamnia nu este de azi, de ieri. Si tocmai de aceea este ciudat cum niciodata nu reusim sa aflam din asemenea bilanturi, si nu am reusit nici acum, cati spioni prinde, pe an, SRI. Cati sunt documentati, judecati si condamnati. Cati spioni sunt expulzati. Eu unul nu stiu de ce, poate gresesc, dar asta as intelege prin bilant. Poate ar fi interesant de vazut nu numai cati spioni ai unor puteri ostile NATO au fost identificati, daca au fost, ci si cati spioni ai unor state NATO isi fac veacul prin Romania. Pentru ca, nu-i asa, intotdeauna Romania, si nu numai Romania, a fost spionata, in special economic, nu numai de catre adversari, ci si sau mai ales de catre prieteni.

Creste, an de an, cum suntem informati, riscul de terorism. Totusi, ar fi intersant de stiut cati teroristi a prins SRI. Cati au fost trimisi in instanta si cati au fost condamnati. Nu ma refer desigur la cativa amarati de studenti care, de teroristi ce au fost, in loc sa fie trimisi dupa gratii, au fost expediati cu generozitate in tara lor. Nu stiam ca SRI se ocupa de exportul de teroristi. Dar am aflat in ultimul an.

Domnul Traian Basescu a felicitat SRI si s-a felicitat pe sine pentru depolitizarea institutiei. Mai mult chiar, a promis solemn ca, dupa incheierea mandatului sau, va zidi intre pereti toate informatiile importante cu care a fost alimentat de-a lungul timpului. Il credem? Daca ar fi sa fie asa, intrebarea care se pune este „De ce in timpul mandatelor sale prezidentiale a utilizat asemenea informatii”. Si, deseori, le-a facut chiar publice. Mai ales atunci cand a fost vorba de adversari politici ai domniei sale. Sau cand s-a infierbantat prea tare in campaniile politice. Ca si in cazul administratiilor fiscale, Traian Basescu le recomanda succesorilor sa nu le politizeze. Ci dimpotriva, sa le depolitizeze. Adica sa procedeze exact invers decat a facut domnia sa.

Si acum despre „el sau ea”. Pana in prezent, in cursa electorala pentru prezidentiale nu s-a inscris nicio doamna. Sunt numai barbati. Ceea ce, in sine, este, desigur, regretabil. Mai mult chiar, institutele de cercetare de piata, unele platite cu bani grei si nu tocmai curati, au facut si fac nenumarate sondaje de tip speculativ. Manipulator. Utilizand cele mai neasteptate combinatii, in scopul de a induce, in opinia publica, anumite convingeri. Neconforme cu realitatea electorala. Si cu toate astea, in nicio cercetare de piata nu a fost inclus numele vreunei doamne. Niciun partid politic si niciun politician de la varful vreunei formatiuni nu a lansat vreo propunere pentru un candidat de sex frumos. Prima data cand un oficial al statului a lansat pe piata o asemnea ipoteza s-a intamplat miercuri, acolo unde nimeni nu se astepta. La Serviciul Roman de Informatii. O institutie total depolitizata. Si asta s-a intamplat in prezenta presedintelui Romaniei.

Sigur ca securitatea interna este un fel de regina a informatiilor. De tot felul. Inclusiv de natura politica. Asa ca nu exclud deloc posibilitatea ca domnul Geroge Maior sa stie ce nu stim noi. Sa dispuna de informatii electorale cu totul si cu totul senzationale. Cum ar fi, de pilda, ca doamna Elena Udrea intentioneaza sa candideze la functia prezidentiala. Din partea Partidului Miscarea Populara.

Ei bine, una este ce spun eu de noua ani, de cand am aflat ca Traian Basescu se ocupa cu procurarea unei mici biblioteci politice in beneficiul doamnei Udrea cu intentia de a o instrui si a o lansa apoi ca torpila prezidentiala succesoare, si alta e ce spune Coldea acum, aproape de spartul targului.

Mai urmeaza doar anuntul oficial. Despre ea. Mesajul subliminal al domnului Maior isi atinge tinta. Pregateste terenul. Pregateste psihologic opinia publica. Slava Domnului, SRI nu face jocuri politice! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998