CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Elena Udrea a lui Victor Ponta sau UNPR II

0 comentarii / 2422 vizualizări / 3 august 2014

A fost taiat buricul unui nou partid politic. Cu denumire variabila. Si cu o simbolistica care nu se stie prea bine ce reprezinta. Un vultur, o gaina in zbor sau un cocor. Care pleaca, pentru a se intoarce. Partidul domnului Tariceanu, achizitionat in mare graba cu banii lui Sebastian Ghita, este un fel de UNPR II. Sau, cum inspirat a spus domnul Atanasiu, o Elena Udrea a lui Victor Ponta. Sau si una, si alta.

Mai degraba si una, si alta. Sa ne amintim cum a fost creat UNPR. Intre alegerile parlamentare, o serie de oameni politici, la inceput exclusiv PSD-isti, sub pretextul ca sunt nemultumiti de modul in care este condus acest partid, s-au grupat in jurul domnului Gabriel Oprea. Si au format, in mare viteza, o noua formatiune politica, denumita UNPR. PSD se afla atunci in opozitie. De aceea, nu avea cum sa nu atraga atentia faptul ca un partid cu totul si cu totul nou a beneficiat de o formidabila logistica, iar faptul ca a primit primul sediu chiar in apropierea Arcului de Triumf, in spatele hotelului cu acelasi nume, inainte chiar sa fi fost inscris la tribunal, este doar un exemplu. In favoarea cui a actionat UNPR si cine i-a asigurat logistica? Raspunsul este usor de dat. In acel moment, regimul Basescu era pe cai mari, iar la Palatul Victoria lucra de zor Guvernul Boc. Regimul Basescu avea nevoie sa-si consolideze o majoritate. Si sa rupa cat putea de mult din PSD, care reprezenta principalul partid de opozitie. Asa s-a nascut UNPR. Printr-o exceptie de la regula, intrucat nu avea parlamentari in urma unor alegeri legislative, UNPR a putut totusi sa-si obtina nu numai sedii, ci si sa-si formeze grup la Senat si Camera. Dupa care, si-a indeplinit misiunea, consolidand pana la capat regimul Basescu. Faptul ca a sarit, in ultimul moment, in cealalta barca, intorcandu-se la nava mama, nu atenueaza cu nimic gravitatea morala a faptelor descrise mai sus. Ci, eventual, creioneaza profilul de cocor al UNPR. O pasare calatoare, care pleaca, pentru a reveni.

Din aceasta perspectiva, asemanarea cu partidul lansat de domnul Tariceanu este izbitoare. Ce este acest partid? La fel ca in cazul UNPR, el reprezinta un grup de liberali care, sub pretextul nemultumirii fata de orientarea politica a PNL si a neintelegerilor cu conducatorii acestui partid, au decis sa se stranga in jurul domnului Tariceanu, pentru a forma un nou partid la dispozitia PSD, smulgand cate pene poate din PNL. Plasandu-se de partea puterii, facand opozitie la opozitie, Partidul Liberal Reformator – numele este din viitor – beneficiaza, intr-un mod cat se poate de explicit, de intreaga logistica oferita generos de PSD. Intentionand sa deseneze un vultur ca simbol al acestei formatiuni politice, designerii politici au gresit putin tusa. A iesit un fel de cocor. Care migreaza, cand e cald, in alta parte, pentru a se intoarce la PNL atunci cand va fi bine.

Daca, din perspectiva de mai sus, se poate afirma cu tarie ca PLR este UNPR II, schimband putin directia analizei, vom constata ca la fel de valabila este si afirmatia ca domnul Calin Popescu Tariceanu este Elena Udrea a lui Victor Ponta. La ce s-a gandit, pana la urma, presedintele Traian Basescu atunci cand a transpirat, utilizandu-si la maximum resursele de inteligenta, de experienta, dar si banii publici ai institutiei prezidentiale si propriii consilieri, pentru a crea Partidul Miscarea Populara? S-a gandit ca, pentru a-si negocia o eventuala imunitate sau chiar un rol important, in viitor, in politica, are nevoie de un vehicul. Initial, a incercat sa puna mana pe PDL, prin intermediul doamnei Elena Udrea. Cu tot sprijinul acordat, doamna a esuat, iar cel care a preluat conducerea PDL a fost buldogul Vasile Blaga. Atunci, domnul Traian Basescu i-a creat doamnei un nou partid. In care s-au strans, sub pretextul ca sunt nemultumiti de Vasile Blaga ori de noua orientare politica a partidului, o serie de lideri politici. In realitate, acestia, in loc sa ramana in opozitie si sa sangereze acolo, s-au pus la dispozitia celui de-al doilea pol al puterii politice, cel detinut de institutia prezidentiala. De unde si ideea ca partidul domnului Tariceanu este nu numai o clona UNPR, ci si o clona a Elenei Udrea.

Gruparea Tariceanu sustine ca simbolul partidului este totusi un vultur. In mitologia egipteana, vulturul era gaina zburatoare a faraonului. Stim cine este gaina. Daca ne gandim la paralela cu PMP. Si stim si cine este faraonul care domina majoritatea in uriasul Palat al Parlamentului. Si vedem si cat de multe sunt grauntele pe care, generos, domnul Victor Ponta le ofera zburatoarei de serviciu. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

 

foto: audvoci.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998