CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Eliberarea Insulei serpilor – victorie ucraineana sau mutare de sah-mat a rusilor?

17 comentarii / 7061 vizualizări / 30 iunie 2022

Știrea zilei e că Rusia a părăsit Insula Șerpilor. Moscova zice că din rațiuni umanitare, pentru a permite reluarea comerțului cu cereale al Ucrainei. Kievul zice că rușii au plecat bătuți. Presa mare e sceptică, Reuters scrie că, deocamdată, nu ia de bună niciuna dintre explicații. Din păcate pentru Zelenski, e posibil ca plecarea rușilor să însemne cea mai proastă veste pentru el, una care să zguduie imaginea internațională a lui și a țării sale.

Faptele, pe scurt.

Invazia rusă și intențiile clare de a avansa spre vest, inclusiv cu ocuparea marelui port Odesa, a determinat, cum se știe, minarea apelor portului de către ucraineni. În acest mod, ofensiva rusă se mai poate face doar pe uscat, iar asta îngreunează mult lucrurile.
Rusia are o capacitate navală de excepție, iar un asalt maritim asupra Odesei nu ar lăsa acesteia prea multe șanse să reziste.
Ne amintim că Putin a spus explicit că va permite oricînd plecarea din port a navelor ucrainene cu cereale spre Bosfor și, de acolo, spre lume.
Replica ucrainenilor a fost că e exclus.

Pe 8 mai, Ucraina anunța, astfel, că refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea specula situaţia, atacînd oraşul, după cum declara purtătorul de cuvînt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk, citat de AFP.

„Flota rusă din Marea Neagră va simula o retragere către Crimeea anexată. Însă imediat ce deminăm accesul în portul Odesa, flota rusă va fi acolo”, mai spunea oficialul.
În fapt, experții militari spuneau că Ucraina nici nu ar avea nevoie de deminarea apelor Odesei, pentru simplul motiv că ei știu exact unde au plasat minele fixe și cunosc culoarele de ieșire.

Dar prezența Rusiei pe Insula Șerpilor – punct de maximă importanță în supravegherea militară a Odesei – era garanția fermă că nu te poți încrede în cuvîntul lui Putin că va permite ieșirea din port a navelor cu cereale.

Nu mai contează, de acum, dacă Ucraina a recucerit insula prin luptă, ori Rusia s-a retras de bunăvoie.
Important e că accentul cade pe imensa problema a cerealelor blocate, dezbătută masiv și la summitul NATO de la Madrid.

Odată rușii retrași în Crimeea, lumea așteaptă ca Zelenski să reia urgent livrarea de cereale prin Odesa, printre mine sau cu eliminarea lor.
De aici, ”mica” problemă: în momentul cînd asta se va produce, Rusia va marca rapid culoarele sigure și poate ataca, la fel de rapid, Odesa cu flota, exact cum susținea Bratciuk.

Dacă Zelenski va refuza să facă jocul rușilor, pe bună dreptate, conștientizînd pericolul ascuns, se va ciocni, însă cu o mare problemă de imagine la nivel internațional, pentru că va da apă la moară exact spuselor lui Putin, anume că nu Rusia e obstacolul în calea exporturilor.
Se va crea impresia că Ucraina refuză exporturile indiferent de situația din teren. O situație de lose-lose.
Rămîne de văzut, deci, cum vor răspunde Ucraina și NATO la mișcarea de șah – posibil mat – a Kremlinului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. „Rusia are o capacitate navală de excepție, iar un asalt maritim asupra Odesei nu ar lăsa acesteia prea multe șanse să reziste.”

  Nici Micutzu nu-i în stare de atâta comedie în câteva cuvinte.

  Rușii, faliți și bătuți, rămân niște genii ale strategiei. Probabil au citit mult șunțu.

  • Mă-ta-i o maimuţă buboasă khazară, jegule de-o sugi de la batalionul Azov şi de la boul de Volodimir JewLensky. Du-te-n morţii mă-tii înapoi în jewKraina ta, ca-i mâncat destul pe aici, în Românica, mai ales căcat!

  • De maimuţe, de bulangii şi de morţi. Umple-ţi-s-ar plămânii, şobolane khazar!

 2. E greu de crezut că ucrainienii vor exporta prin Odessa, neavând silozuri în zona. Mariupol si Berdyansk erau porturile din care plecau cereale. Probabil vor merge tot pe variantele sigure Polonia si Romania.
  Cat despre un desant maritim asupra Odessei, doar daca rusnacii sunt inconștienti. La câte anti-nava Neptun si Harpoon au flacaii…

  • Nu te-ai adaptat la limba română, postacule por-ucrainean?
   Româneşte Odesa nu se scrie cu doi s, cum faci tu!

   • Probabil a intrat autocorrectul, vită sovietică. Iar pentru „postac”, sa mi-o vadă măta în borșul de sfeclă.

    • Eşti cuplat la auto-„corect politic“, care toţi labagii închipuiţi, muistule khazaro-jewkrainean?
     Hai că puţi! Te-ai şi căcat pe tine?

    • nu „măta“, prostule, deşi chiar stă capră baba ta, maimuţa buboasă de-o fute tot batalionul Azov. Iar ţi-a intrat autocorectul setat pe prostie? Sau aşa eşti tu, mai pămpălău şi cu muci şi bube pe tine?
     Borșul de sfeclă e la voi, în jewKraina, bubă purulentă! Ai venit să mănânci în România? Mănânci căcat, foameo!

     • Iar ti-au băgat net la Socola, fmm de putregai?

     • S-a înfipt în curu lui Zelensky şi creşte acolo supurând până aici.

  • adica rusii sunt /rusnaci/ iar ukraineni sint /flacai/ esti mai prost de cit permite legea esti prostia intruchipata la patrat sa ai oduminica placuta cu o placuta suedeza si de la restul ALUPIGUS

   • Mai ploua, bai otreapa rusească, cu cârnați zburliti la Tiraspol? Stai cu gura deschisă sa-ti umpli matul.

    • Găozare, a ieşit mă-ta la supt. Ţine-o că vă vlăguieşte pe toţi, nesătula. Lui Zelensky i-a ros-o toată de-a rămas ăla cu-n lindic şi cu ouăle sparte!

 3. nu cred ca e vreun lose-lose. E cu win acolo pt simplul motiv ca spusele lui Putin cu cerealele ucrainene nu prea sunt diseminate nicaieri in lume, mainstream media a avut si are grija sa infunde spusele lui, ba si sa le bagatelizeze eventual pe ceea ce sporadic se da. Deci poate zice Putin cate-n luna, comediantul zelensky a castigat demult meciul, prin propaganda globalista a msm din aproape tot mapamondul, care va avea grija sa disemineze nicicum spusele lui Putin, ci vrajeala mondiala care ar „justifica” toata speculatia ordinara a maririlor de preturilor de peste tot

  • Propaganda „globalista” „mainstream media” unde Zelensky a castigat si Rusia a pierdut exista doar aici in Europa si America de Nord.

   Restul planetei trateaza foarte rece si obiectiv acest conflict. Restul planetei si-a pastrat mass-media „curata” de deontologii occidentale, de ideologii occidentale, de oligarhi occidentali, de grupuri de interese economico-statale care doreau sa le „colonizeze” economic, de agentii de publicitate straine care sa domine editorial continutul.

   In Asia economiile sunt mult mai autohtone, va dau un exemplu, in tarile asiatice nu ai voie sa livrezi reclame pe televizor/youtube/instagram cu actori din alte state, acele reclame trebuie filmate in tara respectiva cu cetateni din acea tara. In colonii imunde ca Romania sau Africa iti sunt livrate reclame cu actori din alte tari, de alta rasa, unii ostentativ homosexuali sau de alta religie

 4. […] Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la InPolitics.ro nu este atât de optimist, văzând în retragerea rușilor din insulă o capcană întinsă ucrainenilor și prevăzând un posibil atac al armatei ruse în regiunea Odesa: ELIBERAREA INSULEI ȘERPILOR – VICTORIE UCRAINEANĂ SAU MUTARE DE ȘAH-MAT A RUȘILOR? […]

 5. Nu va aprindeti,oameni buni,Rusia a parasit insula fiindca a auzit ca Ucraina vrea sa o inapoieze Romaniei drept multumire pentru sutele de mii de refugiati gazduiti aici si zecile de milioane de euro cheltuite de cuplul Stan si Bran care ,chipurile,conduce Romania ,luate de la gura populimii romane.Nici acum nu ati priceput de ce platiti motorina cu 2 euro litrul?Inseamna ca sunteti prosti facuti gramada.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998