CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Emil Boc – un fund gol care merita toata atentia

0 comentarii / 3161 vizualizări / 14 februarie 2012

Un filmuleț prezentat luni seara de Antena 1 , la emisiunea lui Dan Capatos, a distrat sau, după caz, scandalizat întreaga opinie publică și mass-media, ne referim la înregistrarea în care Emil Boc apare în fundul gol la vestiar, într-un club de fitness. Unii puritani ai presei s-au repezit să scrie că asistăm la o mizerie mediatică ce demonstrează nivelul scăzut la care s-a ajuns în domeniu. Așa o fi, dar, în egală măsură, credem că filmulețul în cauză ar merita mult mai mare atenție și ar trebui să ridice semne de întrebare extrem de serioase.

Aparent, o știre de cancan: Boc e surprins în fundul gol, la vestiarul unei săli de bodybuilding, o înregistrare de acum cîteva luni, după ultimele informații. Ei și? Chiar se justifică titulatura de material de presă pentru așa ceva? Dincolo de comentarii malițioase legate de eventualele șunculițe ale politicianului ce ar mai fi?

Din păcate, ar mai putea fi multe, în opinia noastră.

Să o luăm metodic.

Informația că Boc face sport la un anumit club a apărut în presă acum 4 ani, difuzată de Cancan, ziar ai cărui formidabili paparazzi îl surprinseseră ieșind noaptea de la sală. Ca unul care lucram acolo la vremea respectivă și am supervizat materialul, pot spune că imaginile de exterior erau maxim ce s-a putut obține, interiorul fiind complet inaccesibil paparazzilor.

Locul amintit nu e o bombă de cartier, ci unul dintre cele mai selecte cluburi de fitness din țară.
Accesul e permis doar unui număr limitat de persoane, atent selectate, în general milionari în dolari, vedete din showbiz, politicieni șamd. Aici se antrena cîndva însuși fiica președintelui, EBA, atent vegheată de SPP-iști.
În club se intră numai pe bază de card magnetic, iar ușile din interior, de asemenea, sunt deschise doar în acest mod. Accesul prin cartelă mai are avantajul că permite să se afle cine și cînd a accesat o anumită ușă. Discreția și protecția sunt reguli de fier.
Nu e permis, prin regulament, accesul cu aparatură electronică, telefonele au voie să sune o singură dată și doar pe cel mai scăzut nivel șamd. Cine încalcă numeroasele reguli e exclus fără drept de apel. (Există în acest moment unele informații potrivit cărora Boc ar putea să fi fost filmat într-un alt loc, al cărui nume nu îl vom da, dar putem spune că acolo regulile sunt încă și mai spartane).

Nu știm dacă preierul Boc era însoțit de SPP-iști pînă în interiorul vestiarului, dar e de la sine înțeles că serviciul secret își luase măsuri de verificare a persoanelor care aveau acces la dușuri în același timp cu politicianul, pentru că era unul dintre acele puține momente cînd un om e complet expus și vulnerabil.

Cu toate acestea, unul dintre abonați realizează o filmare scandaloasă de la doi pași de Boc. Un personaj care nu e deloc suspect, pentru că premierul stă foarte relaxat în apropierea lui, în pielea goală, și nu cu spatele, ci semi-întors, ceea ce presupune că îl poate chiar vedea cu coada ochiului. Faptul că nu schițează nici măcar un gest instinctiv de protecție, în aceste condiții, denotă că ”operatorul” e considerat de încredere.
Nu poate vedea premierul, din păcate, și un eventual telefon sau cameră video miniaturală ascunse în palmă sau într-un prosop.

Filmarea e realizată și ulterior ajunge pe mîna presei.

Ce scenarii ar putea fi în spatele acestei manevre?

1) În România, nu există onoare nici măcar la nivelul clasei de sus, din moment ce un personaj al cărui background îl ”recomandă” suficient pentru a împărtăși intimitatea premierului în locuri de super-fițe se coboară, totuși, pînă la a-l filma pe ascuns, doar pentru amuzament.
Ideea că ar încasa sume uriașe de bani pentru filmulețul respectiv poate fi abandonată din start, în presa mondenă autohtonă nu au circulat și nu circulă sume care să justifice asemenea gest. Spunem asta pentru că respectivul s-a aruncat foarte departe, încălcînd și Codul Penal și pe cel Civil în același timp, adică riscînd și pușcăria și despăgubiri uriașe. Pe deasupra, înregistrarea ar fi fost mai valoroasă dacă era aruncată pe cînd Boc era premier.

2) O a doua ipoteză – mult mai plauzibilă am spune noi – este că Boc a fost filmat de serviciile secrete, posibil chiar de SPP, iar înregistrarea este aruncată pe piață la doar cîteva zile de la debarcarea lui din guvern pentru a i se transmite un mesaj codificat, respectiv faptul că se știe, în anumite sfere, fiecare pas pe care l-a făcut și îl face și ar fi bine să nu agite apele, să zicem, între PDL și guvern mai mult decît ar fi necesar. Un caz foarte grav, pentru că ar fi o nouă dovadă că politica se face în România pe bază de șantaj și intimidări, cu ajutorul serviciilor secrete.

3) O a treia variantă ar fi că înregistrarea s-a făcut și difuzat cu acordul lui Boc însuși, scopul fiind victimizarea lui într-un moment în care se confruntă cu perspectiva reală a înlocuirii inclusiv de la șefia partidului. În plus, proveniența succesorului său la guvern – și, poate, la partid – din serviciile secrete ar putea reprezenta o anatemă discret plasată asupra acestuia. Un caz la fel de grav ca cel anterior, relevînd practici securistice, fie și din rațiuni de imagine.

4) O altă posibilitate ar fi o reglare de conturi pe terenul serviciilor secrete, printr-o manevră menită să evidențieze lipsa de profesionalism a SPP și să atragă anumite înlocuiri la vîrful serviciului.

Indiferent care dintre variante e cea reală, filmarea unui foarte înalt demnitar nu pe stradă sau la un restaurant, ci în interiorul unui club cu circuit închis și cu reguli extrem de stricte, ar reclama o anchetă serioasă, fără a mai vorbi de faptul că patronatul clubului ar fi trebuit să reacționeze deja, pînă acum, printr-un comunicat de presă reprezentînd punctul de vedere legat de scandal, dacă se face vreo investigație șamd. Nu de alta, dar, în mod normal, după asemenea scandal jenant, mai toate VIP-urile abonate și care recunosc fără doar și poate clubul, după imagini, ar cam trebui să își caute de sănătate în locuri mai discrete.

În plus, apare la nivelul românului de rînd întrebarea cît de bine protejată poate fi viața lui privată dacă, iată, nici măcar primul-ministru nu își poate apăra fundul, și asta la propriu?

Contactat de Inpolitics, purtătorul de cuvînt al PDL, Sever Voinescu, ne-a declarat că nu are cunoștință pînă la această oră dacă liderul democrat-liberal intenționează să solicite sau nu o anchetă legată de scurgerea materialului respectiv în media. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998