CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Emil Constantinescu arunca bomba: criza din Romania, creata artificial

0 comentarii / 2002 vizualizări / 2 septembrie 2010

Fostul președinte al României aruncă o bombă de proporții, el declarînd, azi, că actuala criză economică a fost declanșată în mod controlat de către regimul Traian Băsescu, cot la cot cu oligarhia provenită din fosta Securitate.

Emil Constantinescu a declarat, la Antena 3, că, în România, criza economică este creată artificial în cea mai mare măsură, folosindu-se drept pretext criza mondială. ”În România nu este criză economică, este doar o criză de lichidități, iar aceasta a fost făcută intenționat, pentru a se crea un deficit bugetar și să se poată plăti, prin comenzi de la stat, clientela politică a lui Băsescu și a PDL, clientelă care a contribuit cu sume enorme de bani la alegerea acestora” a spus fostul șef al statului.

Pe de altă parte, a arătat Constantinescu, la noi s-a folosit criza mondială pentru a se ”rezolva” o problemă internă. El a explicat că, în timpul fostei guvernări, s-a produs o dezvoltare economică deosebită, au apărut investiții străine majore dar și un lucru pe care analiștii economici l-au scăpat: au apărut actori economici cu adevărat performanți în zona industrială. ”După 1990, unii au primit sume de bani de la SIE pentru a-și porni afaceri, a apărut oligarhia românească, au cumpărat, în timpul mandatului 1996-2000 importante proprietăți prin privatizare, legal, pentru că ei aveau bani, și s-au folosit de reformă pentru a se impune apoi prin comenzi publice pe piața economică. Dar, ei nu au folosit obiectivele industriale pentru a deveni performanți în zonele industriale în care obținuseră privatizări, ci au temporizat pînă cînd a expirat contractul cu FPS – care le impunea menținerea obiectului de activitate-, iar apoi le-au folosit ca valori imobiliare… să le vîndă ca terenuri și atît” a spus Constantinescu. ”Aceste persoane și-au dat seama, deci, că nu fac față unei concurențe reale și-au terminat afacerile, au provocat crahul imobiliar, pentru că ei reușiseră să își vîndă proprietățile și au transferat banii în străinătate”. Fostul președinte a adăugat că acest transfer uriaș de fonduri în străinătate a dat o lovitură grea economiei naționale.

Afirmațiile lui Constantinescu întăresc spectaculos, trebuie spus, declarațiile incendiare de acum cîteva luni ale celui mai bogat român, Dinu Patriciu, cel care susținea că, din România, s-au scurs în ultimii ani către băncile elvețiene cca.18 de miliarde de euro, în timp ce fostul ministru al Controlului, Ionel Blănculescu, declara ulterior că suma totală a depunerilor se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în bănci din întreaga lume. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998