CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Emil Constantinescu: ”In Romania, tiganii sunt discriminati pozitiv”

0 comentarii / 2145 vizualizări / 17 ianuarie 2014

Fostul șef al statului, Emil Constantinescu, a acordat zilele trecute un interviu presei germane, în care vorbește despre temerile exagerate ale occidentului față de așa-zisa invazie a românilor, în condițiile liberalizării pieței muncii, el punctînd și spinoasa probemă a țiganilor români care au îngrozit Vestul în ultimii ani și despre care afirmă că, la ei acasă, sunt discriminați, dar în sens pozitiv.

”După părerea mea, populaţia de etnie rromă poate fi împărţită în trei grupe: Cei care se integrează şi acceptă educaţia, legile, unii chiar ajung să aibă o carieră demnă de remarcat. În al doilea rând, populaţia care migrează permanent. Preferă migraţia şi duce un stil de viaţă în afara sistemului european, dar în Europa” afirmă Constantinescu, într-un dialog cu jurnalistul german Jan Vollmer, de la Cicero.de.
”Aceasta e o formă deosebită de libertate. Iar a treia categorie este mafia ţigănească. Ea există, la fel ca şi mafia italienească sau cea portoricană din SUA, şi ca alte structuri mafiote. Şi se poate ajunge uşor la neînţelegeri, când întreaga populaţie de etnie rromă este confundată cu această mafie ţigănească.
Trebuie făcută diferenţa între fenomene sociale şi fenomene juridice, care trebuie pedepsite prin lege. Mafia ţigănească are interes să nu îşi educe copiii. Trimite copiii la cerşit şi foloseşte femeile tinere pe post de prostituate. Dar droguri, prostituţie şi trafic de persoane nu sunt tipice pentru întreaga populaţie rromă, ci pentru mafia. Iar aceasta nu mai este doar o problemă românească, bulgărească sau slovacă, ci o problemă europeană. Această populaţie este mai numeroasă în România, Bulgaria sau Slovacia, pentru că Franţa sau Germania, de exemplu, au refuzat-o în Evul Mediu. În România sunt şi guvernul, şi societatea academică dar şi cetăţenii pregătiţi să înţeleagă şi să abordeze corespunzător această realitate”.
Întrebat despre presupusa discriminare a țiganilor în România, fostul președinte răspunde: ”Vă pot garanta că nu există discriminare a populaţiei de etnie rromă în România, poate doar discriminare pozitivă. Rromii nu reprezintă doar cea mai săracă ramură a populaţiei din România, unii din ei se situează chiar în categoria celor mai bogaţi. Din păcate există doar puţini între aceste extreme. Rromii au un împărat şi doi regi, care trăiesc în palate, înconjuraţi de lux. După Revoluţia română din 1989 guvernul a decis să se restituie banii care fuseseră luaţi de la etnia rromă de către guvernul comunist. În acelaşi timp, rromii au fost despăgubiţi pentru cum au fost trataţi în timpul regimului fascist. Viaţa este mult mai complexă decât apare în discursul politicienilor” a conchis Constantinescu.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998