CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9490 RON DOWN | 1 USD = 4.3853 RON DOWN | 1 GBP = 5.8544 RON DOWN

„Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană”  (Horia Patapievici)

35 comentarii / 83527 vizualizări / 25 iulie 2012

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

35 Comentarii

 1. Incalificabil acest tampit !!!!
  Dar, nu-i singurul , mai exista, trebuie adusi la …urinat.

 2. Un dobitoc!

 3. LUCEAFĂRUL ROMANIEI E MORT, DAR VALOREAZĂ CAT UN MILION DE INTELECTUALI CA TINE.. BASISTULE..

 4. Nu tremura carnea pe tine, Horia Patapievici, cand te atingi de un sfant?! De ce ai facut-o??? Ce ti-a facut tie sfantul limbii romane?! Ce ai castigat in nemernicia ta marunta??? Ce ai vrut?! Erai cunoscut, ce ai mai vrut??? Sa- i iei locul? Tu, nemernicule??????

 5. Eminescu este frumusetea limbii romane dar fi esenta sufletului romanilor.El a inteles mai bine ca oricine acest popor cu lucrurile bune dar si cu relele lui.Si inainte de toate este stinca pe care e construita constiinta de neam.Patapievici are dreptate.Asa cum e construita Uniunea Europeana acum nu se doreste ca natiunile sa isi mai pastreze traditiile si ceea ce le defineste.Deci daca vrem sa uitam cine sunte si de unde venim trebuie sa uitam de Em8nescu!Sincer : eu sper ca acest lucru sa nu se intample niciodata

 6. Cand am auzit afirmatiile acest ui Domnului pur si simplu mi-a venit sa vomit.

 7. Patapievici eşti un gunoi, ce vei merge la groapa istoriei, cine eşti tu să-l blamezi pe crăişorul poeziei, naţiunii romane! Jeg ordinar.

 8. La BOTOSANI, in vederea repararii Teatrului Eminescu (cunoscut in toata tara si nu numai), aceste A FOST JUMULIT practic de PNL – isto – pdl-isto – pmp – istii perindati pe la puterea „muncipiului” si, pe motiv de … cauze cauzate de „fisuri”, o lucrare ce trebuie de mai mult timp terminata este lungita de … (cipilicarii din toata lumea), pana cand „edificiul ” va lua forma celei mai frumoase sinagogi, ca razbunare a respectivilor la „conceptiile antisemite” ale marelui poat, gazetar , etc . Ma mir ca mai rezista bustul din fata teatrului .

 9. TÂMPIT!

 10. Un nemernic trebuie ucis la propriu

 11. Patapievici-i pot fi multi. Mai dureros este ca a fost ANI DE ZILE DIRECTORUL ICR!

 12. Este nebun? Este spion? Este golan ? Ce este nenorocitul asta?

 13. Care este cretinul vindut care l-a pus acolo ? La puscarie amindou

 14. PATAPIEVICI este fatarnicia adusa la rang de arta!

 15. Doamne de unde au ieșit asemenea specimene,cred ca dela casa de nebuni.

 16. Sigur nu este sănătos la cap.la spitalul 9 cu el adica la spit de nebuni

 17. o forma de viata degenerata` ! VOMITIV !!

 18. ESTI UN GUNOI ORDINAR.

 19. Iată textul original :
  Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale

  Cred că la acest început de an Caragiale (1852-2002), încă înainte de a cădea iar în euforia actualității ’lumii lui Caragiale’, ar fi momentul să facem bilantul anului Eminescu (1850-2000). Dacă e sigur ca actualitatea lui Caragiale ca valoare națională va fi confirmată la o sută cincizeci de ani de la naștere (rezultat previzibil al profetismului zeflemelei, într-o țară a tuturor batjocurilor), ce s-a văzut în ‘anul Eminescu’ e că Eminescu a devenit stindardul academismului – estetic, cultural, instituțional, etnic. Ceva vetust, prost plasat, iremediabil înțepenit i-a caracterizat pe toți admiratorii săi care au produs texte, luări de poziție ori oratorii oficiale cu ocazia unei aniversări care, mă tem, s-a transformat într-o comemorare.

  Hotărât lucru, la o suta cincizeci de ani de la naștere, Eminescu nu mai e la modă. Pentru că a devenit inactual? Să fie vorba de faptul că la noi eternitatea aparține numai zeflemelei, iar seriozitatea, metafizicul, tragedia stârnesc deopotrivă nerăbdarea și plictisul? Ar fi explicația ‘simpatică’. Cum ar veni, Caragiale ramâne mereu actual pentru că suntem un popor vesel, bârfitor, derizoriu și flecar, în timp ce steaua lui Eminescu e condamnată să pălească, deoarece, vorba lui Maiorescu, ‘celula nu rezistă’ – nici tensiunii metafizice, nici încordării ideii, nici sacrificiului tragic, nici martiriului religios și nici disciplinei instituționale. Ma tem însă că explicația veritabilă este alta.

  Eminescu nu mai e la modă deoarece nu mai ‘dă bine’. Explicația nu e nici abisală, nici etnopsihologică, ci banal sociologică. Dacă ne gândim că doar cu 20 de ani în urmă Eminescu mai era încă “omul deplin al culturii române” – acum, noțiunile înseși de ‘deplin’ și de ‘cultură’ au devenit suspecte din punct de vedere politic –, înțelegem amploarea prăbușirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei. În timp ce Caragiale pare a nu avea nici un cusur, de Eminescu am început să ne jenăm. Răsturnarea față de perioada interbelică e completă. Pe atunci, Caragiale era suspect, Eminescu era recept; azi, Eminescu a devenit suspect, Caragiale este în mod eminent recept. Pentru noua tablă de valori acceptate, Caragiale a fost găsit ‘politic corect’, în timp ce punerea lui Eminescu la patul lui Procust al noului canon importat din ‘țările progresiste’ a arătat fără dubiu că fostul poet național al României clasice e ‘politic incorect’.

  Cum ar fi putut fi altfel? Ca poet național, Eminescu nu mai poate supraviețui, deoarece noi ieșim azi din zodia naționalului. Poet canonic Eminescu nu mai poate fi, deoarece revoluția sociologică din învățământul superior care a avut loc după 1990 a adus la putere studioși care fac alergie la auzul cuvântului canon și manifestă tendința să pună mâna pe revolver când aud cuvântul tradiție. Profund el nu mai poate fi considerat, deoarece categoria profundului, nefiind postmodernă, nu mai e prizată de intelectualii progresiști. Interesant Eminescu nu mai poate fi, deoarece tot ce e interesant în Eminescu e pur german, iar azi nu se mai consideră interesant decât ce vine din zona anglo-saxona, care e contrariul germanitatii. Din punct de vedere politic, Eminescu pare a fi irecuperabil. Categoriile lui Eminescu? Azi, nimeni nu mai poate vorbi despre sursele originare ale sensibilității sale fara a trebui să pună totul între ghilimele, adica fără a face cu ochiul, fara a-și cere scuze ori fără a-l scuza, luându-l de fapt peste picior. Într-o epocă în care viziunile mai sunt licite doar la cinema (ceea ce i-ar fi plăcut lui Max Weber), Eminescu nu ne mai poate apărea decât ca exasperant de învechit. Or, se știe, supremul argument împotriva cuiva, azi, este sentința ‘ești învechit’. Iar cultura română din ultimii ani, în lupta pentru integrare euro-atlantică, nu dorește decât să scape de tot ce este ‘învechit’ – adică sa fie progresistă. Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-și faca un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual deoarece cultura română, azi ca și ieri, se dovedește a nu fi decât o cultură de sincronizare. Ea încă nu își permite să nu fie în pas cu modele.

  * Articol aparut în revista Flacăra nr. 1-2, 2002, p. 86

 20. Nu-l mai injurați de pomană pe Patapievici căzând în plasa unora care vă vântură pe la nas texte trunchiate. Citiți textul original şi îi veți da dreptate lui Patapievici.

  • Bravo!

  • tu chiar crezi sa semianalfabetii de aici vor intelege ce a scris? ei abia astepta sa injure, iar el este greu de urmarit pentru o minte nefolosita decit pentru injurat

 21. Porc de câine ce ești rusofon scârbos.

 22. Scos din context nu mai sariti sa va dati cu parerea daca nu ati ascultat tot interviul!

 23. numai prosti cititori de titluri senzationale.baaaaa, Patapievici a zis chiar pe dos DECAT SCRIE PULA ASTA DE IMPOLITICS

 24. Rusine domnule HORIA PATAPIEVICI , ce merit aveti dumneavoastra ,cine va plateste pentru defaimarea lui Eminescu .

 25. Sa iti fie rusine te numesti roman, ma insel cu numele care il ai!!!???

 26. Patapievici este un adevarat intelectual dar se gasec destui cei care, fara a cunoaste o strofa macar din opera marelui poet Eminescu, ii rastalmacesc spusele. Comentatori de duzina, cei ce fac parte din cei 40 % votanti USD, infiereaza cu ‘ manie proletara’ , fara insa a avea habar despre cele afirmate de autorul mai sus amintit. Stim sa injuram dar nu stim sa combatem in mod civilizat. Ne mai miram ca un plagiator, un condamnat penal, are un atare ” susces La public „> Va meritati ” conducatorii”…

 27. Nene Patapievici,daca ti-ai propus sa-l excomunici pe Eminescu din istoria literara si din spiritul neamului sau pe care l-a slujit in vremuri cel putin tot atat de ticaloase ca cele in care te avem si pe domnia ta,inseamna ca te afli intr-o stare de ratacire prin care,in loc sa slujesti,jignesti un mare inaintas si,prin El,ne aduci mari deservicii prin tulburari de gandire si de comportament.lipsit de onestitate,care,nu-ti poate aduce mai mult sau mai putin decat,RUSINE! Daca aveti timp si nu-l urati chiar in asa hal pe Eminescu,cutez a va ruga sa-i lecturati macar Luceafarul,Epigonii si scrisorile!

 28. Voi care aruncati tot felul de vorbe urite aici stiti cum si din ce cauza adevarata a murit Mihai Eminescu..??.. Cei care aruncati jigniri fara numar a-ti citit si inteles tot interviul lui Patapievici din care curvele de la IMPOLITICS au dat doar un mesaj trunchiat.>??.

  • Boule!GEOGRAFIA ROMÂNIEI: “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
   POPULAŢIA ROMÂNIEI:
   – “23 de milioane de omuleţi patibulari.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)- “Un popor cu substanţă tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)- “Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)
   LIMBA ROMÂNĂ:
   “Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)
   ISTORIA ROMÂNILOR:
   “In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
   CULTURA ROMÂNILOR:“Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)“Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.” (Din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)
   “România are o cultură de tip second hand”, spunea Patapievici într-o emisiune la TVR Cultural în data de 27.02.2007
   VIITORUL ROMÂNIEI:“Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană.”( interviu cu H. R. Patapievici apărut în Revista “Rost” nr. 24 / 2005)
   Citatele din ”opera” lui Patapievici e pot verifica în partea întîi a volumului “POLITICE”, apărut în 1996 la Editura Humanitas.
   Și pentru a înțelege și mai bine ce hram poartă personajul H. R. Patapievici, reluăm un articol publicat în Cotidianul în data de 02.09.2009:ASTA A PUBLICAT SI AFIRMAT ACEST IDIOT DESPRE ROMANI SI ROMANIA.

 29. Planul executarii poetului national, Mihai Eminescu
  1. Titu Maiorescu pregateste in secret internarea lui M. Eminescu. Astfel pe data de 28 iunie ,sotia lui —Slavici trimite lui Maiorescu un mesaj prin care-i cere ajutor mintind ca Eminescu , care statea la ea in gazda,e nebun.
  2.Maiorescu se duce direct la Spitalul Sutu ,insotit de C Simtion. Da doctorului Sutu 300 lei pentru intrenarea lui Eminescu fara ca macar sa-l fi vazut la casa Slavici.
  3.M. Eminescu,perfect sanatos se duce acasa la Maiorescu . Are cu el un articol despre abuzul asupra lui Emil Galli . Acest articol scris de insusi Emnescu era pregatit sa apara la ziarul Timpul, unde lucra el.
  4. Maiorescu ,cu siretenie, il trimite pe Eminescu la sediul Societatii Carpati pentru a se intalni cu Simtion, complicele lui Maiorescu in scenariul prestabilit pentru internarea fortata a marelui Eminescu.
  In acel moment ,la societatea Carpati, era in desfasurare o perchezitie.
  5.Presimtind capcana, Eminescu schimba traseul. Se duce la Capsa cu gand sa anunte ambasada SUA si sa semnaleze unele abuzuri ale guvernului Bratianu .
  6.Aici la Capsa are loc o inscenare a lui Ventura precum ca Eminescu detinea pistol si ameninta pe regele Carol I absent din tara in acel moment.
  7. Ventura il indeamna pe Eminescu sa mearga cu el la Cotroceni, desi stia ca regele e plecat din tara spre Germania impreuna cu regina Elisabeta, prim ministru Bratianu, PP Carp si Titu Maiorescu.Acestia voiau sa linisteasca Germania care amenintase Romania cu razboi.
  8.In drumul de intoarcere de la Cotroceni, Ventura il duce pe Eminescu la Baile Mitrasevski , unde este udat cu apa rece ,bagat in canmasa de forta gata pregatita apoi dus,fara sa fie bolnav, la Spitalul de nebuni doctorului Sutu.

 30. Desi Eminescu la internarea in spitalul Sutu, era sanatos, i se aplica tratament periculos care il transforma in leguma. In noiembrie 1883 Eminescu e dus la Viena desi nu era nebun. Medicul constata ca Emuinescu nu e nebun ,totusi il tine departe de tara. Inors in tara nu a avut sprijin ,nu i s-a dat drept la replica desi simti-se ca e insceneaza o boala pe care nu o avea. incearca sa mai scrie, Maiorescu il trimite in Italia in supravegherea unui onm de incredere ,Revenit in tara , Maiorescu il interneaza la u ospiciu de langa Manastirea Neamt pentru a-l tine departe de capitala. Diagnosticul fals de alienat mintal ,udat cu apa rece de bolnavi,incearca sa fuga.si nu reuseste, E mutat la Iasila dosctorul Iszac, care-i pune diagnosti fals de,, sifilis congenital matern cuparalizie generala progresiva. Astfel i se dau doze mari de mercur (4-6 grame). Dr. Panait Rosin din Bucuresti, nevazandu-l vreodata pe Eminescu completeaza fictivdiagnosticul inventat de dr. Itzac adaugand: ,, psihopat ereditar, practicant de orgii sexuale, consum de narcotice, alcoolic, sifilitic, cu perioade de furie,inconstienta,,de prozaica intunecare a activitatii psihice…”
  In anul 1888, Veronica Micle,il aduce la Bucuresti unde publica in jurnalul Romania libera,un articol impotriva guvernului. este din nou internat la Dr. Sutu unde moare lovit cu o piatra la cap de un bolnav. La autopsie , Dr. Marinescu constata ca Eminescu nu a fost bolnav de sifilis dar ii arunca creierul la gunoi pe motiv ca intrase in putrefactie. Maiorescu, detinatorul documentelor eminesciene confiscate abuziv, artizanul executarii lui Eminescu il insoteste pe acesta la locul de veci. Astfel , fost dusa la capat misiunea odioasa de lichidare a marelui patriot M. Eminescu, luceafarul poeziei romanesti,care a lasat tezaurul cultural inestimabil urmasilor.

 31. Ce mortii matii ai cu Eminescu?Pastele matii de imbecil,te-as executa pe loc,fara drept de apel.

 32. Ba,esti prost?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *