CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Emmanuel Macron ar putea pleca acasă

0 comentarii / 798 vizualizări / 30 iunie 2024

Președintele celei de-a cincea Republici Franceze ar putea, desigur, într-o altă paradigmă, să urmeze exemplul lui de Gaulle și, înfrânt de electorat, să plece acasă. Desigur, aceasta este doar o opțiune, un exercițiu de demnitate. Ultimul sondaj de opinie indică faptul că Emmanuel Macron a comis o gravă eroare strategică dizolvând Parlamentul și declanșând alegeri anticipate în speranța că va schimba raportul de forțe în Adunarea Națională.
Alegerile au loc începând de azi și de desfășoară până pe 17 iulie. Sunt chemați la urne aproape 50 de milioane de francezi, pentru cele 577 de locuri în Parlament. Partidul cel mai bine creditat este Adunarea Națională, estimat la 36% din totalul voturilor. Este urmat de o coaliție a partidelor de stânga, numită Noul Partid Popular, cu un procent de 29%. Această coaliție, deși ocupă cea de-a doua poziție în estimări, este extrem de eterogenă. Ea este alcătuită din Partidul Franța Nesupusă, Partidul Socialist, Partidul Ecologist, Partidul Comunist, o formațiune numită „Generation” și „Place Publique”. Atâta timp cât această alianță extrem de eterogenă rămâne compactă, lui Macron îi va fi cu neputință să formeze o majoritate, în condițiile în care pleacă abia de pe locul trei, cu partidul prezidențial centrist creditat doar la 21%.
În eventualitatea în care aceste cercetători de piață sunt date peste cap, fie pentru că au fost făcute de mântuială, fie pentru că la urne se vor prezenta mult mai mulți cetățeni decât cei estimați, Emmanuel Macron va putea obține ceea ce își dorește, respectiv o majoritate care să-i susțină premierul în funcție, Gabriel Attal, perceput drept imaginea partidului prezidențial. În schimb, dacă estimările se vor dovedi corecte, la capătul acestui demers curajos și riscant, Emmanuel Macron se va alege cu o înfrângere usturătoare. Care l-ar putea determina să urmeze exemplul lui Charles de Gaulle și să se retragă acasă la o cu totul altă vârstă și într-o cu totul altă conjunctură. Fapt este că cea de-a cincea Republică, scurtcircuitată de un număr imens de migranți care au primit cetățenie franceză, trece în aceste momente printr-o criză profundă, care va avea repercusiuni în întreaga Uniune Europeană.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998