CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Enel și EDPR atacă la CCR supraimpozitarea producției de energie electrică

3 comentarii / 2711 vizualizări / 23 ianuarie 2023

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale a României, cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică din Legea nr. 259/2021 și din OUG nr. 119/2022, potrivit Profit.ro.

Portughezii au avertizat anterior că intenționează să atace în justiție măsurile de supraimpozitare din România și Polonia. EDPR România a acționat acum și practic, raliindu-se unui demers juridic inițiat de Enel. Enel Green Power a obținut în martie 2022 suspendarea executării unui Ordin ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei și prețul de 450 lei/MWh. Suspendarea a rămas definitivă ca urmare a deciziei în acest sens a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din octombrie. Concomitent, cei de la Enel au deschis un proces în care au cerut anularea Ordinului ANAF ca nelegal, proces aflat și în prezent pe rol. În dosar, la reclamația italienilor s-a alăturat și EDPR România, în calitate de intervenient. Drept pârâți figurează, pe lângă Fisc, Guvernul, prin Secretariatul său General (SGG), precum și Ministerul Finanțelor Publice.

La cel mai recent termen, cele două companii au depus la instanță solicitări de sesizare a Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate privind prevederile din Legea nr. 259/2021, dar și din OUG nr. 119/2022, referitoare la supraimpozitare. OUG nr. 119/2022 a înăsprit fiscalitatea în domeniu, stipulând într-o primă etapă că producătorii trebuie să cedeze statului 98% din încasările din vânzări reprezentând diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh. În prezent, după o serie de modificări, procentul respectiv este de 100%, mai scrie Profit.ro.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. & Dacă sunteți de părere că puterea judecătorească acționează ca „autoritate specializată” pentru ,,colectarea inflației”, ,,răspândită” de puterea politică și BNR, ,,folosind” și prescrierea pentru cei condamnați care lucrează ca niște ,,colectori de inflație”, probabil și a celei de la ,,denominare” , ajungând în instanțe cu ,,prejudicii” despre care nu se spune că ar mai fi fost recuperate, ?

  2. Ei incearca, ca miza i mare (sute de milioane de Euro). Da si pensiile (mai ales alea speciale), trebe platite..

  3. Niste cretini… de parca doar strainii produc energie verde in Romania… BAH IMBECILILOR!!! DACA VRETI SA INCASATI, NU INVENTATI IMPOZITE SPECIALE – PRECUM PENSIILE PE CARE LE INCASATI – CI NU-I MAI LASATI SA-SI “EXPORTE” PROFITUL!!!… CRETINILOR DE RETARZI CE SUNTETI!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998