CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Enigma: de ce trage opozitia pesedista cu gloante oarbe in putere?

13 comentarii / 5693 vizualizări / 12 aprilie 2021

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat azi o premieră în istoria post-decembristă, și anume introducerea unei noi moțiuni simple contra lui Vlad Voiculescu, la cîteva săptămîni după ce o alta, similară, căzuse la vot. O altă asemenea moțiune l-a vizat luna trecută pe ministrul Agriculturii, tot fără succes. De ce ai băga moțiuni pe bandă rulantă împotriva aceleiași persoane și, mai ales, ce speri să obții prin ele, devine tot mai mult un mister de nedezlegat, cu excepția explicației că opoziția trage în putere cu gloanțe dinadins oarbe, ca să mimeze activitatea politică.

După moțiunea în care cerea demisia ministrului Sănătății de acum cîteva săptămîni, PSD revine cu o altă moțiune în care cere același lucru.
Pe lîngă stupiditatea demersului, mai e un aspect extrem de important: cum și de ce să soliciți demiterea unui ministru atît timp cît CCR a decis încă din 2005 că acest lucru este neconstituțional, iar moțiunea nu poate produce efecte asemănătoare cu cea de cenzură, singura care poate mușca din executiv?

Cu toate astea, Ciolacu se încăpățînează să bage moțiune după moțiune cerînd fix imposibilul, adică eliminarea unor miniștri.

Unii ar spune că asta e tot ce se poate, așa că moțiunea simplă ar rămîne doar un demers cu valoare de simbol, menit doar să atragă atenția asupra unor probleme.
Nimic mai fals, iar PSD ar trebui să știe asta.

Constituția nu prevede explicit consecințe ale moțiunilor simple, doar blochează demiterea miniștrilor prin intermediul acestora.

Dar regulamentele celor două Camere ale Parlamentului conțin o prevedere importantă:

Art. 193
În cazul în care o moţiune simplă este aprobată, hotărârea Camerei se va trimite Guvernului, care va ţine cont de poziţia exprimată în cuprinsul respectivei moţiuni.

Nu se spune ”poate ține cont”, ci de-a dreptul imperativ, ”va ține cont”.

Regulamentul Senatului e și mai tranșant: ” Moțiunile simple adoptate de Senat se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și sunt obligatorii pentru Guvern și membrii săi, precum și pentru celelalte persoane vizate”.

Poate că regulamentele pot fi etichetate drept legislație secundară, dar a venit Curtea Constituțională în întîmpinarea problemei și a tranșat problema răspicat în mai multe decizii diferite, dintre care două doar anul trecut:

”Curtea reaminteşte însă obligaţia de cooperare loială a autorităţilor publice şi coordonarea eforturilor în acest sens pentru realizarea interesului general pe care acestea sunt chemate să îl slujească. Potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, „loialitatea constituţională presupune atât un permanent dialog pe care Guvernul trebuie să îl poarte cu Parlamentul (informarea Parlamentului cu privire la iniţiativele legislative cu impact bugetar, răspunsuri la întrebări, interpelări,

prezentarea unor măsuri concrete în urma adoptării unei moţiuni simple,

adoptarea ordonanţelor/ordonanţelor de urgenţă, depunerea la Parlament a legii de aprobare a ordonanţei/ordonanţei de urgenţă etc.), cât şi obligaţia Parlamentului de a adopta legi în mod responsabil, fără a pune în pericol obligaţiile internaţionale ale statului, securitatea juridică sau execuţia bugetară”.

Dacă regulamentele vorbesc despre obligația Guvernului de a ține cont de rezultatul unei moțiuni simple, iar CCR întărește autoritar asta, de ce opoziția recurge la moțiuni cu solicitări stupide în locul unora concepute de așa manieră încît să oblige Guvernul la reacții concrete?
În absența acestor reacții, se poate ajunge pînă la sesizarea unui conflict juridic între puteri ale statului la Curtea Constituțională, ceea ce realmente ar putea crea probleme oricărui regim la putere.

A cere demiteri de miniștri prin votarea unor moțiuni simple atît timp cît legislația nu permite acest lucru nu înseamnă decît prinderea opoziției în jocul puterii.

Și că veni vorba, s-a vorbit și se vorbește tot mai mult în spațiul public despre opoziția de mucava a PSD, de la alegeri încoace.
Mulți argumentează că PSD procedează foarte bine dispărînd din peisaj, pentru că actuala putere se macină singură în conflicte interne, ceea ce prefigurează o victorie răsunătoare a PSD la viitoarele alegeri.

Din nou e cazul să o spunem: nimic mai fals și mai periculos decît acest raționament.

Rolul opoziției într-o democrație nu e să țîșnească din boscheți în prag de alegeri, la patru ani odată, și să vină la putere.

Rolul opoziției e să monitorizeze și sancționeze permanent derapajele puterii, să fie cîinele de pază al democrației din interiorul politicii așa cum presa e din afara ei.

Deocamdată, sunt patru luni de la alegeri de cînd cel mai mare partid al țării își consumă energiile doar în sporadice, patetice, sterile și agramate comunicate ale președintelui Marcel Ciolacu, flancat pe margini, cînd și cînd, de Mihai Tudose ori Sorin Grindeanu și cam atît. O atitudine care i-ar putea costa scump, la un moment dat, pe social-democrați, iar Vasile Dîncu chiar a încercat să tragă recent un semnal de alarmă pe această temă. Doar că nu l-a prea ascultat nimeni.

Incompetență?
Ori de-a dreptul complicitate cu puterea? (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: newsteam.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. « ca să fii român, trebuie să poți » (Gr. Vieru)
  –––
  Probabil că d~l Ciolacu și-a propus ca PSD-ul să devină singurul partid din istorie, care, din frun-
  taș în preferințele electoratului și fără să fie la guvernare (deci nesupus erodării politice „natura-
  le”), să ajungă direct „sub linie” la următoarele alegeri. Ceea ce, pe drept vorbind, nici n-ar fi cine
  știe ce mare pierdere câtă vreme, efecul politic al PSD-Ciolacu e, practic, nul.
  Asta ar trebui să primească partidul care, din aspirant la emblema de „Partid al demnității Națio-
  nale”, speriat de „Europa” (via cătușele Justiției „Independente”), a făcut pe dânsul de frică, a
  renunțat la orice luptă, și-a abandonat poporul aflat la ceas de grea cumpănă și, complăcându-
  se într-o dulce și lașă leneveală, a devenit un adevărat „partid al rușinii”…

  Motivațiile d~lui Ciolacu, cu „eșecul politicii dragniste”, cu „ameliorarea imaginii” PSD în UE, „re-
  dresarea” în sondaje, plus „filozoficul” «uite unde-au ajuns „verticalii”», nu sunt decât semnul la-
  șității (tot o formă de trădare), nicidecum un semn de înțelepciune.
  Ne e plină istoria de „boieri” care, tot așa, și-au dat cinstea pe rușine, „sugând licuricii vremii”, fie
  ei Turci, Austrieci, Ruși, Nemți și alte „lifte”, pe rând sau la mai mulți deodată, doar ca să-și con-
  serve / sporească ei averile și privilegiile – pe seama poporului, abandonat în cea mai cruntă
  obidă și mizerie.
  Da, e adevărat: cel ce vine în fruntea norodului pentru a-l lumina și a-l scoate din umilință, atra-
  ge asupra sa toate „forțele răului” și, prea adesea, „poporul ingrat” îl trădează și-l zvârle la câini.
  Dar asta e știut; și tocmai asta deosebește un om mare, de unul mic; sau un om adevărat, de
  unul de nimic. Dar pentru asta, trebuie „să poți”. Iar dacă nu poți, de ce vrei să rămâi?

 2. Lesa lui Ciolacu nu ii da voie sa facă mai mult decât un ham ham asa de potaie maidaneza!
  Asta e! Ne putem autodesfinta ca românașii nostrii nu au nimic de pierdut!

 3. […] Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat azi o premieră în istoria post-decembristă, și anume introducerea unei noi moțiuni simple contra lui Vlad Voiculescu, la cîteva săptămîni după ce o alta, similară, căzuse la vot. O altă asemenea moțiune l-a vizat luna trecută pe ministrul Agriculturii, tot fără succes. De ce ai băga moțiuni pe bandă… Continuarea aici: Enigma: de ce trage opozitia pesedista cu gloante oarbe in putere? […]

 4. Ciolacu i-a pus PSD-ul la picioare lui Iohanis, parlamenarii si alesii locali ai PSD respira, aplauda si huiduie dupa diagramele de popularitae ale cocotzatului pe cadavre…Adevaraul PSD, cu liderii lui onesti sunt acasa…au stat. acasa si la alegeri, penru ca au refuzat sa fie in cardasie cu atarnatorii de clanta Corocenilor..bineinteles ca sunt santajati si santajabili, „justitea” e privatizata pe persoana fizica a baronului local Werner si Dragnea a fostt sacrificiul ritualic pentru acceptarea „noului” PSD…adevaratii pesedisti, votanti, ori lideri sunt in clandestinitate…cel putin jumatate din populatia tarii….

  • Urasc sa aibă cineva dreptate, dar asa este!

  • De acord 99% cu ceea ce ai scris, mai putin ultimele cuvinte.
   PSD nu este o optiune de viitor, nu a avut niciodata dupa 2014 mai mult de o treime din tre votanti de partea sa si, mai ales, nici nu va avea vreodata.

   • Labă tristă, de fiecare dată SRI s-a instalat la putere legitimat de 1,6 milioane voturi. Când e să vă ia reculul muiei, să strângeți din dinți!!!

 5. Vulturul (V. Eftimiu)
  Vulturul m-a muşcat de mână când l-am încătuşat,
  Dar s-a-nvăţat cu mine şi stă legat în curte;
  Un câine l-a umplut de purici, pisica l-a scuipat.
  Îi place viaţa nouă… În grohăituri scurte,

  Mănâncă mult… i-e lene… începe să se-ngraşe.
  În ochii mici şi roşii zadarnic caut cerul;
  Aripa i-e greoaie, privirile-i sunt laşe,
  Vulturu-şi pierde zilnic simbolul şi misterul.

  Găinile trec calme, cotidiane, proaste,
  Pe lângă el. Vulturul ia graţii de păun;
  Imperial se uită la păsăreasca oaste,
  Căci el numai cu porcul se simte frate bun…

  Îl oboseşte bolta de-atâtea ori brăzdată,
  De nu-şi înalţă ochii spre cerul azurat?
  Vulturul nu-şi ridică privirea niciodată,
  Căci a lăsat-o veşnic spre stârvul căutat…

  Acuma plouă-n curte şi curtea-i o băltoacă.
  Cu gheara-ncătuşată – sinistru epitaf –
  E fericit vulturul… s-alintă şi se joacă
  În ploaia care-l spală de purici şi de praf…

 6. Cred ca electoratul psd-ist este enervat de aceasta atitudine a partidului condus de Ciolacu. Se va vedea la alegeri; cred ca va scadea drastic in preferintele electoratului. Daca nu apare vreun partid serios, probabil ca voturile PSD -ului vor merge catre AUR

  • Ei lasa ca nu ma e mult pana mi se vindeca rana de cand m-am taiat la mana, ca mine, cu flexu. Ies io de aici, vad ei pe dreaku. Incep meciul cu Pandele ca n-a lasat-o pe Gabi sa catindeze la prezidentiale si a iesit tot Iohannis care ne-a schimbat-o pe Luluta de nu mai avem sufragerie in care sa taiem procu de Craciun cu Colvig!

   • Hahahaha, guvernul SRI ia muie zilnic, mai crapă unii, economia se mai duce puțin pe pulă, dispare și sensul de a guverna, trebuie să puneți zilnic miliarde în gaura neagră pe care ați declanșat-o. :)))))))))))))))

 7. Stau in jiltul meu si ma tot mir. Cum de ce tragem cu gloante oarbe, pacatele mele. Pai tragem cu ele pentru ca pe astea le avem. Si le avem pe astea pentru ca pe ele ni le-a dat. Si ni le-a dat pe astea ca sa nu fie din cele adevarate.
  Pentru numele lui Iliescu, e chiar asa de greu de inteles?

  • Labagiule, și atunci când arunci platitudini este evident că ești un securist beșinos. :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998