CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Enigma sustinerii lui Isarescu la BNR. Si o posibila explicatie

8 comentarii / 4574 vizualizări / 27 iunie 2019

Două evenimente incendiare s-au produs în ultimele zile în mediul financiar-bancar, stupefiind pe foarte mulți, în special din zona cunoscătorilor sistemului. E vorba de achiziția Băncii Românești de către Eximbank și de decizia mai multor partide de a-l susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la cîrma BNR. Să fie vreo legătură între ele?

Să recapitulăm, pe scurt:

– Acum vreo săptămînă, într-un moment în care toată lumea își spărgea capul cu problemele de pe scena politică și cam în același timp cu explozia scandalului Baia de Aramă, un comunicat venit pe neașteptate ne-a informat că Eximbank, bancă de stat, a achiziționat Banca Românească, privată și nu tocmai românească, fiind a grecilor. Tatonările erau mai vechi, dar opoziția BNR blocase și alte negocieri în ultima vreme.

– Imediat, în presă, mai ales în cea de specialitate, au răbufnit articole în cascadă despre ciudățeniile de mari proporții din jurul acestei tranzacții.
– În primul rînd, un stat care are, deja, mari probleme cu bugetul, își permite o investiție de cîteva sute de milioane de euro pentru a ajunge să concureze, în Top 10, cu bănci private de calibru. Împrumutînd de la alții banii pentru achiziție.
– În al doilea rînd, prin această achiziție, Eximbank, bancă specializată în susținerea companiilor exportatoare din România, devine o bancă comercială, domeniu în care, avertizează specialiștii, nu are nici experiență, nici cine știe ce culoar.
Și nici nu prea are motivație statul român să se bage în asemenea business, suficient acoperit de segmentul privat, spun tot specialiștii.
– În al treilea rînd, e ciudat că grecii de la National Bank of Greece au avut negocieri cu alte bănci private pentru vînzarea BR, numai că, în premieră absolută la noi, tranzacția cu OTP Bank, spre exemplu, a fost blocată de BNR, care trebuie să aprobe respectiva vînzare. Nu a aprobat-o.
– În al patrulea rînd, statul deține, deja, CEC Bank, care e bancă de retail; de ce ar avea nevoie de două bănci care să se concureze între ele?

– La două zile după anunț, liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, anunță, nervos, că va solicita audierea urgentă în Parlament a conducerii BNR, dar și a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, considerînd tranzacția „mega suspectă”.

„Teodorovici își face propriul sistem bancar pe banii voștri! Pe ascuns Teodorovici a cumpărat prin Eximbank o bancă de retail – Banca Românească. BNR trebuie să prezinte cât mai rapid public detaliile acestei tranzacții. În același timp, am să invit BNR în Parlament la comisia de buget finanțe din Senat pentru a discuta despre tranzacție. Spun BNR pentru că Teodorovici nu o va face niciodată. Eu o să propun să fie chemat în comisia pentru buget/finanțe din Senat să explice. Îl voi chema și la ora guvernului în Senat. Mai mult, voi cere și comisie de anchetă pentru această tranzacție în Senat”.
Cîțu a prezentat public și o serie de argumente care dovdesc caracterul extrem de suspect al tranzacției, inclusiv pe acela că ”Teodorovici a atacat sistemul bancar din România non stop. Iar acum cumpără o banca din acest sistem. Ce este așa special la această tranzacție?”. Și tot el menționează că BR a avut anul trecut pierderi de 110 milioane de euro.
– Cîțu, reamintim, avertizase încă din vara lui 2017 că PSD a pus ochii pe Eximbank și vrea să o transforme într-o bancă de casă a partidului.
– Pe 23 iunie, acum patru zile, Cîțu scrie pe Facebook că a avut o întîlnire cu reprezentantul unei bănci controlate de Moscova, de la care a obținut informații interesante. ”Orlando, iesi tu cu informatiile sau ies eu?” mai scrie el în finalul postării.

– După alte două zile, vine vestea-bombă: PSD-ALDE au decis să îl susțină pe Mugur Isărescu, inamicul public de odinioară, pentru un nou mandat la BNR.

– După încă o zi, PNL, partidul lui Florin Cîțu, anunță, prin gura lui Ludovic Orban, sprijinul total pentru Mugur Isărescu.
– După încă o zi, apar zvonuri că Florin Cîțu e în cărți pentru un loc în CA al BNR.

– Mugur Isărescu nu suflă un cuvînt despre tranzacția Eximbank-BR.
– Florin Cîțu a amuțit, brusc, și el, de două zile, după ce scrisese în fiecare zi despre scandalul Eximbank. Ultimele sale zvîcniri au fost informațiile aruncate pe Facebook că în spatele dubioasei tranzacții ar sta rușii ori chinezii. Dezvăluirile promise lui Orlando întîrzie.
– Tranzacția Eximbank-BR nu ar fi posibilă fără acordul BNR, condusă de Mugur Isărescu.
– Isărescu tocmai și-a aranjat încă un mandat la conducere, pe mîna celor care l-au criticat cel mai tare.
Coincidențe? Aranjamente de top? Follow the money, vorba lui Deepthroat! (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Isi mai aduce cineva aminte de Costachel Gudurau, politicianul pervers si demagog din Telegrame, de I.L Caragiale? Ce bine seamana Partu liberal cu personajul interpretat de Birlic!

  • Da Dancila din PSD cu cine seamana bre?

   • Cu Robin Williams.

 2. Logica ne spune ca cine a avut interes in tranzactia Eximbank – Banca Romaneasca (initial, la lansare, o afacere a unor liberali), care nu a iscat proteste sau luari de pozitie, are si puterea sa-l impuna pe Mugur Isarescu in continare, la BNR. Sa fie Rusia, sa fie China, sau sa fie Ambasada Americana?

 3. Am citit doar printre rânduri. Ce aflu? Cîțu, profetul (12% inflație prezisa pentru 2018) are întâlniri cu bancheri ai rușilor. :)

 4. citu o zice direct ca orlando e omul rusiei. e bine, daca apar dovezile in campania la prezidentiale, psd mai pierde 10 procente

  • Turcan, colega lui Cîțu, e școlită pe trotuarele Kremlinului. La prezidențiale, candidatul PDL-ului mai câștigă 110 procente.

 5. Explicatia e simpla: Bilderbegii il tin pe mugurel in post…doar ei controleaza BNR si economia Romaniei, care nu mai e demult a Romaniei, ci a corporatilor multinationale…Ca si multe alte tari Romania nu mai e demult suverana pe destinele sale…Mugurel la bnr este garantia subordonarii economice si financiare a tarii in fata guvernului mondial( Bilderberg)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998