CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Erdogan: ieri, amicul teroristilor, azi, speranta Vestului in lupta anti-tero

0 comentarii / 47327 vizualizări / 23 martie 2016

2015 – premierul Victor Ponta se operează într-o clinică din Turcia, după ce a participat la deschiderea JO Europene, alături de președintele Erdogan

O bună parte a presei reamintește, săptămîni în șir, relațiile strînse ale Turciei cu ISIS etc:

”Se știe că regimul Erdoğan este nu numai tot mai ispitit de autoritarism, dar și că el a abandonat într-o anumită măsură moștenirea laicității a lui Mustafa Kemal Atatürk. Erdoğan vrea să replaseze Turcia în centrul lumii supuse odinioară sultanului de la Constantinopol în numele islamului. Există destule informații că Turcia a permis intrarea în Siria a numeroși militanți ISIS recrutați din Europa, deoarece speră ca ISIS să dea lovituri serioase kurzilor din Siria și Irak, în felul acesta sabotând eforturile europene și americane de a zăgăzui terorismul ISIS. Întreține legături prietenești cu Frățiile Musulmane și Hamas și are relații mizerabile cu Israelul (din amicale, cum erau în mod tradițional.) Nu reușim să separăm amabilitatea excesivă a lui Victor Ponta față de regimul Erdoğan și față de islam de „fuga“ lui intempestivă (dar pesemne plănuită dinainte) – chiar cu avionul președintelui Turciei – de la Baku la clinica din Istanbul, urmată de recuperarea la o reședință păstrată secretă în același oraș, de unde comunică cu România doar pe Facebook. Deja știm că, pentru a-și pune pielea la adăpost, Ponta este capabil de multe”. (Andrei Cornea – Revista 22)

”Ce ar fi putut să îl întrebe urmașul lui Adrian Năstase pe președintele Turciei? Oooooo, multe! Dar în special, cum a reușit Erdogan să rămână la putere după ce ”americanii” au pus tunurile pe el, dând o mână de ajutor la dezvăluirile privind afacerile sale de corupție? ”Stimate domnule Erdogan cum ați reușit să-i învingeți pe americani? Cum ați făcut să rezistați avalanșei de dezvăluiri despre afacerile de corupție în care dumneavoastră și fiul dumneavoastră ați fost implicați? Cum ați rezistat maratonului de proteste de stradă?”(Dan Turturică-turturica.ro)

”Spre deosebire de ghipsul premierului român, dl Erdoğan duce o politică de beton naţional-islamic. Minorităţile, diversitatea culturală, modernitatea pluralistă nu prea au loc în ţara dominată de politica domniei sale. Nici cercetarea critică a istoriei Turciei, nici recunoaşterea genocidului armenilor şi a persecuţiei kurzilor, nici intelectualii neînregimentaţi nu-şi află locul acolo. (Şi, iată, nici biserica închinată lui Brâncoveanu.) Orhan Pamuk, Nobelul literar turc ori Fazil Say, compozitor şi pianist renumit, au fost urmăriţi în justiţie pentru libertatea lor de gîndire. Turcia lui Erdoğan a schimbat laicitatea autoritară de sorginte Atatürk pe un ţeapăn islamism antiliberal de stat. Cu aceeaşi presiune ideologică, ajutată financiar, încearcă să-şi impună în străinătate imaginea omogenă de mare putere tradiţionalistă”. (Anca Manolescu-contributors.ro)

„Cred că prezenţa (lui Ponta n.n.) în apropierea lui Erdogan, dincolo de ce se întâmplă în Uniunea Europeană, nu e un semnal bun nici pentru partenerii de peste Ocean, pentru că relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt bune. Tind să cred că a fost o eroare, în cel mai bun caz o eroare, dacă nu o greşeală impardonabilă“. (Cristian Pîrvulescu-Adevărul)

”În timpul mandatului său în fruntea Executivului, premierul României, Victor Ponta, cunoscut prin sprijinul pe care i l-a acordat în carieră Adrian Năstase, a dezvoltat și el o relație strânsă de prietenie cu Recep Tayyip Erdogan, devenit în 2014 președintele Turciei, concretizată și remarcată prin numeroase vizite făcute de Victor Ponta în Republica Turcia și nu numai. Mai mult, premierul Victor Ponta, după ce acum mai bine de două săptămâni a participat la Baku/ Azerbaidjan, la deschiderea Jocurilor Olimpice Europene, boicotată de toți liderii UE, ceremonie la care a fost însă prezent și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns direct în Istanbul- Turcia, unde a făcut intervenția chirurgicală la genunchi(…) Președintele Turciei este aspru criticat în ultimii ani pentru măsuri autoritariste impuse, pentru intervenții în forță împotriva oricăror forme de protest, acțiuni extrem de dure împotriva libertății de expresie și drepturilor omului, acte de cenzură iar familia sa a fost în epicentrul unor mari scandaluri de corupție”. (Sorina Matei-blog)

2016 – președintele Klaus Iohannis efectuează o vizită de stat în Turcia, împreună cu soția.

O bună parte a presei îl citează, duios, pe președinte: „Turcia trebuie ajutată pentru a-şi îndeplini rolul asumat de a opri fluxul migrator. Terorismul este prezent peste tot în civilizație. Am toată încrederea că împreună cu partenerii noștri vom birui”.

Una peste alta, se pare că discuțiile fostului premier Victor Ponta cu Erdogan au dat roade: în mai puțin de un an, Turcia a devenit, dintr-un aliat al ISIS, un partener de nădejde în lupta contra teroriștilor. În rest, comentariile sunt de prisos…(B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998