CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Eșecurile Hollywoodului, decontate de guvernul Ciucă de la buget

3 comentarii / 2870 vizualizări / 5 decembrie 2022

Guvernul României a fost condamnat în instanță să plătească mai multe milioane de dolari producătorilor unui film american care s-a dovedit un mega-eșec de box-office, în pofida unei rețete pur hollywoodiene, adică buget mare, staruri precum Chris Pine și Kiefer Sutherland, publicitate etc.

În februarie 2022, la Curtea de Apel București, firma Icon Films SRL, în calitate de reclamant, a chemat în judecată pe pârâtul Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, solicitând plata ajutorului de stat acordat în baza Hotărârii de Guvern nr. 421 din 13 iunie 2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. La sfârșitul lunii trecute, instanța a dat dreptate reclamantului, obligând pârâtul Ministerul Antreprenoriatului și Turismului la plata sumei 18 585.842 lei, dar soluția nu este definitivă, relatează siteul Justnews.ro.

Potrivit HG 421/13.06.2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, ajutorul de stat putea acoperi maximum 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film efectuate pe teritoriul României. Icon Films SRL solicitase 22.959.564 lei, reprezentând 35 la sută din valoarea proiectului. Aceste alocări financiare nerambursabile, în cuantum de 35%, acopereau cheltuielile eligibile cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și/sau servicii ocazionate de producția de film, precum și cu onorariile, salariile și alte plăți către persoane fizice aferente implementării proiectului în România. Acordul de finanțare între Icons Films SRL și autoritățile guvernamentale din România fusese semnat în data de 6 mai 2019.

Proiectul cinematografic purta inițial numele de „Violence of Action”, având ca protagonist pe actorul Chris Pine. Ulterior, titlul filmului a fost schimbat în „The contractor”. Lungmetrajul a fost realizat la început în Statele Unite, apoi filmările au continuat în România, începând din noiembrie 2019. Icon Films SRL a fost firma însărcinată de producătorii americani să se ocupe de filmările în România. Bugetul total al peliculei a fost estimat la 40-50 milioane de dolari. Lungmetrajul a fost lansat în cinematografe la 1 aprilie 2022, dar s-a dovedit o catastrofă, adunînd încasări de cca.2 milioane de dolari la nivel mondial, adică de 3-4 ori mai puțin decît subvenția pe care va trebui să o vireze guvernul României.

Interesant de menționat, Icon Films se numără printre casele de film de la noi acuzate de DIICOT anul trecut că ar fi beneficiat de serviciile unor firme fantomă din cadrul unui grup infracțional organizat alcătuit din cetățeni români și străini pentru a-și diminua impozitul pe profit și plata TVA.
Casele de film ar fi emis facturi pentru tranzacții sau servicii fictive ”cu consecința acumulării de TVA deductibilă și de cheltuieli nereale ce duc la diminuarea bazei impozitabile”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. RO a devenit la propriu pușculița USA! Acum le finanțăm si filme, culmea, chiar cu ajutoare de stat! Cum se numește in doctrinele economice o tara care si-a pus pe butuci industria, isi sufocă cu impozite companiile autohtone, care nu are bani sa isi ajute cetățenii, dar pompeaza bani in interesele străinilor si ale politicienilor corupti?

  2. „grup infracțional organizat alcătuit din cetățeni români și străini pentru a-și diminua impozitul pe profit și plata TVA.”
    you don’t pay your taxes…what? that’s because we are smart. schimbati legislatia daca e dar nu vreti ca si ai vostri fura folosindu-se de ea.

  3. -ce spune maya cu teatru e evreieesc?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998