CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Este Netanyahu criminal? Este el terorist?

5 comentarii / 1006 vizualizări / 3 noiembrie 2023

Benjamin Netanyahu, poreclit „Bibi” de către apropiați, este în prezent acuzat nu numai de către reprezentantul Turciei, de către Erdogan, ci și de către alți lideri mondiali cum că ar fi terorist. Cum că ar fi un opresor nelegitim și de tip criminal al poporului palestinian. Că de fapt ar fi autor sau promotor al unei crime colective în Fâșia Gaza. Este sau nu adevărată o asemenea acuzație?
Cred că trebuie să pornim, pentru a încerca să clarificăm această cumplită dilemă, de la o realitate simplă. De la început. De la cine a început. De la cine a pornit măcelul în toată această regiune a Orientului Apropiat. Au fost israelienii cei care au pornit măcelul sau a fost o organizație de tip terorist, numită Hamas, și care acum este proslăvită în mod total irațional, doar hormonal, în lumea întreagă? Cine este de vină că a început acest măcel? Cine este cel care a comis crime cu victime de mii de persoane și a luat sute de ostatici? Aceasta este întrebarea și răspunsul este simplu: Hamas a făcut acest lucru. Cu sponsorii pe care îi are în spate și cu sponsorii sponsorilor și cu o susținere internațională pe cât de irațională, totuși pe atât de eficientă în plan propagandistic. Deci dacă vrem să ajungem la un rezultat, dacă vrem să clarificăm la un moment dat toată această situație explozivă, din ce în ce mai explozivă din Orientul Apropiat, trebuie să luăm în calcul mai întâi începutul. Iar începutul este cel creat de această organizație teroristă. Vrem ca oameni, ca cetățeni ai planetei să vedem rezolvată această situație? Atunci trebuie să pornim de la început. Și ce avem de făcut?
Dacă luăm în calcul începutul, dacă suntem conștienți că pentru început trebuie să condamnăm fără doar și poate această organizație teroristă, atunci singurul lucru rațional este ceea ce încearcă să facă Israelul și aliații săi: Statele Unite și alte câteva state occidentale. Indiferent cât de condamnați sunt de o opinie publică internațională, care este fie dezinformată, fie pur și simplu nu înțelege ce se întâmplă în lume. Deci dacă Hamasul este o organizație teroristă și suntem de acord cu asta, dacă Hamasul a săvârșit crima de la care a pornit această vâlvătaie, atunci Hamasul trebuie condamnat și nu numai condamnat, ci pur și simplu eliminat. Iar în continuare, sponsorii Hamasului trebuie și ei urmăriți și izolați, dacă vrem să reinstaurăm pacea în Orientul Mijlociu. Desigur, există victime colaterale. Cine sunt victimele colaterale?
Cea mai importantă victimă colaterală este poporul palestinian, care nu este Hamas. Care nu ar trebui să poată fi manipulat de tot felul de centre de putere mondiale care-și dispută în plan geostrategic puterea pe glob. Palestinienii sunt o populație care are dreptul legitim de a-și întemeia un stat în Orientul Mijlociu, în proximitatea statului Israel, au acest drept acordat de Națiunile Unite chiar atunci când a fost creat statul Israel. Din motive pe care nu avem locul și timpul necesar acum să le detaliem nu s-a creat acest stat palestinian, s-a creat doar o Autoritate. Deci cred că normal ar fi să se creeze statul palestinian. Dar statul palestinian nu se poate crea pe fundația Hamas și nu se poate crea statul palestinian nici pe fundația statelor care sunt sponsori ale Hamasului. Cum poate fi însă creat statul palestinian?
Staul palestinian nu poate fi creat decât de către cetățenii lui și într-un teritoriu care aparține statului palestinian. Aici apare o dificultate pe care marii analiști din lume, inclusiv marii analiști din România – și aș putea cita câțiva acum, dar nu are rost – au analizat-o. Statul palestinian nu mai poate fi circumscris unei zone geografice și unei populații exclusiv palestiniene. Pentru că, asta este realitatea, în Cisiordania, cumpărând terenuri, achiziționând proprietăți, s-au instalat comunități de evrei. Și nu doar de evrei. Deci israelienii sunt înșurubați în Cisiordania, dar, repet, nu sunt doar israelienii. Au și ei dreptul să facă parte din statul palestinian, mi se pare normal. Va fi un stat democratic, statul palestinian, în viziunea mea optimistă, un stat care are populații, naționalități conlocuitoare, la fel cum și în Israel există comunități palestiniene și comunități aparținând altor etnii și care coexistă foarte bine în Israel cu populația evreiască. Deci așa se poate întâmpla și în Palestrina, cu o singură condiție. Ca palestinienii să înțeleagă că trebuie să coexiste cu aceste comunități care s-au format, repet, în baza faptului că palestinieni, proprietari palestinieni, au vândut aceste proprietăți unor comunități evreiești. Deci acolo s-ar putea crea și s-ar putea realiza acest vis ratat de decenii al construcției statului palestinian. Care ar putea trăi în bună vecinătate cu statul israelian, așa cum de altfel s-a și întâmplat, cu o serie întreagă de excepții, dar, repet, s-a și întâmplat în ultimele decenii. O organizație teroristă ca Hamas sau altă organizație teroristă ca Hezbollah sau altă organizație teroristă ca statul islamic nu au ce căuta în toată această combinație și ei nu se pot identifica nici cu palestinienii, nici cu cauza palestiniană. Este absolut inadmisibil să se facă o joncțiune în plan spiritual, în plan mental, să se pună semnul egalității între palestinieni și organizațiile acestea de tip terorist. Și, atenție, statul palestinian poate fi creat cu condiția să se despartă în mod discret, dar decisiv, de sponsorii terorismului internațional și de sponsorii luptei violente împotriva democrației occidentale.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. în ton cu majoritatea presei românești. Presă aservită securiștilor. Care la rândul lor sunt aserviți intereselor hegemonului și sioniștilor.

  Răspunsul la întrebarea din titlul este: DA, evident! Bibi e criminal de război, iar într-o lume justă, de mult era cel puțin pus sub acuzație, judecat pentru crime de război și foarte posibil condamnat.

  Răspunsul la cealaltă întrebare, „De la cine a pornit măcelul în toată această regiune a Orientului Apropiat” este și el la fel de simplu: de la Israel. Probabil că domnul Stănescu nu cunoaște istoria, că prezentul sigur nu-l ginește. Dacă ar fi cunoscut istoria ar fi învățat că Israelul este o putere colonială și un stat etno-fascist ce s-a format cu sprijinul anglo-saxonilor prin furtul teritoriilor populației autohtone și expulzarea acesteia. Deci atenție nu e doar o colonie economică cum suntem noi, ci una pusă pe exterminarea populației locale și înlocuirea acesteia cu colonizatori. Dacă nu era Israel, sau chiar dacă exista dar nu avea această abordare absolut criminală și parșivă nu exista nici Hamas.

  Este halucinant modul în care securiștii ce guvernează această colonie (încă) economică, și prin extensie cățeii lor din presă, se înghesuie la fundul americanilor și sioniștilor și le justifică toate acțiunile indiferent de cât de criminale sunt. Ar putea măcar să se facă că plouă și să nu ia partea nimănui, nici a imperiului cu arme nucleare și nici a amărâților pe care acesta îi extermină. Dar se pare că-i prea greu.

 2. Toti cei care critica reactia Israelului la atacurile teroriste Hamas, sa ofere si solutia: cum ar fi trebuit sa procedeze? Sa intoarca si celalat obraz? Daca erau ei in locul Israelului, ce ar fi facut?

  • si o ticaloasa, care ignora istoria si crimele sionismului.

 3. Cum ar fi trebuit sa procedeze? Simplu: sa desfiinteze lagarul de concentrare GAZA prin relocarea refugiatilor palestinieni in satele si orasele din care au fost evacuati succesiv, de 75 de ani incoace si prin restituirea proprietatilor. Hamas este indreptatit sa faca ORICE operatiune utila, fiindca aceasta este o organizatie de ELIBERARE, nu organizatie terorista asa cum o caracterizeaza media sionista, care scoate lucrurile din contextul istoric si din relatia de cauzalitate.

 4. […] 3 comentarii / 522 vizualizări / 3 noiembrie 2023 […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998