CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Este Traian Basescu un subiect tabu?

0 comentarii / 1311 vizualizări / 12 august 2010

La intrebarea de mai sus, cativa analisti, ultimul fiind Adriana Saftoiu, raspund afirmativ. In sensul ca orice atac impotriva lui si orice analiza critica are drept efect mediatizarea, in exces, a personajului politic si mentinerea sa in top. Pe cale de consecinta, Basescu ar trebui ignorat. Este posibil acest lucru? Si daca da, este corect sa procedam astfel?
Atat pentru simpatizantii, din ce in ce mai putini, cat si pentru criticii, din ce in ce mai numerosi, ai lui Traian Basescu, exista cateva adevaruri care nu sufera interpretare. Unul si cel mai important dintre acestea, este ca acest personaj politic, controversat sau necontroversat, mediocru sau genial, malefic sau benefic, demon sau inger, este, pentru a doua oara, seful statului roman. Iar cel de-al doilea mandat al sau este inca la inceput. Pana cand Elena Udrea va cumpara o alta frunzulita pentru brandul de tara, noi suntem cunoscuti in lume, pentru trecut, prin Dracula, Ceausescu, Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Hagi iar, pentru prezent, prin personalitatea celui care este seful statului. El ne reprezinta pe toti. Si nimeni nu poate contesta acest lucru, nici macar numerosii sai critici, printre care ma numar, atata timp cat a fost ales. Si nu numai o data, ci de trei ori, daca tinem cont si de referendum. Pentru lumea intreaga, viciile lui Traian Basescu sunt viciile noastre. Iar virtutile lui Traian Basescu sunt virtutile noastre. A-l ignora pe el, in ceea ce face, a ignora modul in care se poarta, inseamna a ne ignora pe noi insine.
Un al doilea adevar pe care, din nou, nimeni nu-l poate contesta, este ca el si-a asumat statutul de presedinte – jucator. In aceasta calitate a facut si a desfacut coalitii. A instalat, a atacat si a schimbat guverne. Si a condus ultimele guverne, de la Boc 1 pana la Boc 4. A anuntat, si anunta in continuare, masuri extrem de importante, care afecteaza Romania in plan politic, juridic, economic, social si moral. A-l ignora pe Traian Basescu inseamna a ignora faptele si consecintele faptelor unui om care nu sta, nicidecum, sub un clopot de sticla, ci actioneaza pe toate fronturile vizibile si invizibile ale Romaniei. Dar si ale politicii externe. Izolarea sau non – izolarea Romaniei reprezinta tot consecinte ale modului sau de a gandi si de a actiona.
Cred ca analistii care sustin teza ignorarii lui Basescu se inseala. In primul rand, pentru ca ar fi profund gresit sa facem acest lucru. A-l ignora inseamna sa dovedim ignoranta fata de chestiuni majore, care ne pot afecta, intr-un fel sau altul, pe fiecare dintre noi.
Dar admitand ca am da curs unor asemenea sugestii, suntem, totusi, obligati sa raspundem la intrebarea daca invaluirea lui Traian Basescu in tacere si ignoranta este posibila? Si, din nou, raspunsul meu este nu. Este imposibil sa determini societatea civila, din care pana la urma facem cei mai multi dintre noi parte, sa nu comenteze nimic din ceea ce face Presedintele Romaniei. Cine ar putea inchide ochii si gura si astupa urechile tuturor romanilor? Incearca Adriana Saftoiu asa ceva? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998