CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Eurobarometru – Românii au devenit euroscepticii UE

6 comentarii / 3696 vizualizări / 12 ianuarie 2023

Parlamentul European a dat azi publicității sondajul periodic Eurobarometru, care reflectă starea de spirit a europenilor din toate cele 27 de state membre. Conform datelor din sondaj, cam toate popoarele membre sunt în mare scădere de entuziasm față de UE, dar cei mai dezamăgiți sunt românii, deveniți cei mai mari eurosceptici.

Conform sondajului, 23% dintre români consideră că statutul de membru al UE nu e un lucru bun, urmați de austrieci, 20%, în timp ce francezii și italienii au procente egale, 13%. În total, în 5 state UE numărul celor care cred că e un lucru bun este sub 50%: România, Bulgaria, Austria, Slovacia și Grecia.

Situația nu e foarte roză nici în ce privește optimismul europenilor vizavi de viitorul UE: 44% dintre francezi se declară optimiști, 51% pesimiști. Condiții ideale pentru Frexit, am spune, într-o țară-locomotivă a Europei. Încă mai pesimiști sunt ciprioții și grecii, 53%, respectiv 56%.

68% dintre români consideră că țara lor merge într-o direcție greșită, doar 24% fiind optimiști. Stăm bine, însă, față de Polonia 19%, Spania 18% sau Franța 17%, în timp ce coada e Bulgaria, cu 15%.
Doar 38% dintre români cred că UE merge într-o direcție bună, dar alte 20 de state sunt încă mai pesimiste ca noi, Franța marcînd doar 23%, Belgia și Spania cîte 25% șamd.

România, Polonia și Portugalia sunt singurele țări în care cetățenii care cred că viețile lor merg spre mai bine sunt sub 50%.

Absolut devastatoare sunt cifrele despre optimismul privind viitorul economiilor europene, relevînd prăbușiri drastice în intervalul noiembrie 2021- noiembrie 2022. Germania, de la 26% la doar 6%, Suedia, de la 28% la 12%, Austria, de la 27% la 14%, Italia de la 34% la 18%.

 

Oarecum bizar, unica țară europeană care manifestă nu scădere, ci creștere, fie ea și de un procent, e România, ceea ce ar putea semnifica ori că intrrea PSD la guvernare în noiembrie 2021 a mai readus speranțe românilor după dezastruoasa guvernare Cîțu, ori că ai noștri nu prea înțeleg ce se petrece la nivel european.

Un capitol la care stăm bine, plasîndu-ne în prima jumătate a statelor europene, e flecăreala politică: 23% dintre români declară că vorbesc despre politică, dar suntem departe de liderii topului, Olanda și Suedia, cu 51%, respectiv 50%.

În România, 82% dintre respondenți sunt îngrijorați de costul în creștere al traiului, extinderea războiului din Ucraina produce îngrijorare pentru 78% dintre respondenți, iar sărăcia și excluderea socială reprezintă al treilea motiv de îngrijorare (76%). (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. 23% dintre români consideră că statutul de membru al UE nu e un lucru bun? Cred ca sunt mult mai multi sau numarul va creste vertiginos, curând. Nu ai cum sa fii orb, sa nu iti dai seama in ce fel de realitate traiesti. UE este simbolul asupritorului sângeros de altădată, in formă disimulată insă.

  • Sunt mult mai multi romani care cred ca ne-am fript cu UE. Asa e.

 2. Nici Pieleanu, Chireac sau Radu Tudor nu mai cred in sondajele acestea care au scopul de a dirija opțiunile rătăciților. Doar 23% din români cred că e rău în UE, dar 68% dintre români consideră că țara lor merge într-o direcție greșită…Nu mai este nimic de comentat

 3. […] Autor: Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 4. Romania NU ARE CE SA CAUTE ALATURI DE OCCIDENTUL CATOLIC!!!!
  Romanii au fost, sunt si vor fi CRESTINI!… ceea ce CATOLICII NU AU FOST, NU SUNT SI NICI NU VOR FI VREODATA!
  Toata istoria amaratei asteia de tara a fost o tradare, pe linie, din partea Vestului Catolic, pe mana cu toti cretinii de conducatori pe care i-am avut!
  Nicicand Occidentul nu ne-a dat ceva decat suferinta! Nicicand n-am primit altceva decat sclavie!
  ROMANIA NU ARE CE CAUTA ALATURI DE BRUXELLES – DE AMERICA NICI ATAT – PRECUM SI DE TOTI CEI CE AU PARJOLIT ACEASTA TARA!
  PRAFUL SA SE ALEAGA DE TOTI… DE VOI TOTI SI DE AIA DE V-AU SI VA URMEAZA, CARE, DE SUTE DE ANI, AU VANDUT ROMANIA NEMERNICILOR DE CATOLICI, OAMENI FARA DE DUMNEZEU!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998