CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Europa are de ales. Si Romania

0 comentarii / 1574 vizualizări / 27 decembrie 2010

In timp ce uraganul WikiLeaks loveste America, o America confruntata cu o criza de sistem fara precedent, China incepe sa capete dimensiunea unei puteri mondiale. Care se califica pentru a imparti Planeta impreuna cu SUA. Lumea, incepand din 2011, nu va mai fi unipolara, cum a fost in ultimii 21 de ani. Ci bipolara. Ce va face Europa, in aceste conditii? Dar Romania?
Este adevarat ca produsul intern brut pe care il inregistreaza, inca, Statele Unite este mai mare decat al Chinei. Dar asta se va schimba in urmatorii zece ani. China castiga competitia, sub ochii nostri. Intr-o parte exista un sistem care, cu toate viciile lui, asigura o democratie in care dorim sa traim. Dar economia Americii a obosit. Gafaie. Si nu o mai ajuta nici avansul stiintific sau tehnologic. Ca sa nu mai vorbim de cel militar, care a devenit o povara. In cealalta parte, exista un sistem in care ne-ar fi extrem de greu sa traim. Dar care, pentru peste un miliard dintre cetatenii lumii, asigura un echilibru, o stabilitate si un progres. Pe de alta parte, China nu este un stat agresiv. Si nici nu incearca sa impuna altora propriul sistem. Ofensiva economica a Chinei a inceput din interior. Apoi a continuat si afara, in special in statele invecinate, in Africa si in America de Sud. Acum, China a decis sa sustina efortul Europei de a iesi din recesiune.
In mod cat se poate de explicit si de oficial, guvernul Chinei a anuntat ca va sustine moneda europeana. Moneda euro. Moneda la care multi isi anuntau deja intentia de a renunta. Esecul euro se poate transforma, cu sprijinul Chinei, in succesul euro. Ceea ce va insemna o revigorare a economiei Uniunii Europene. Unul dintre principalele motoare ale productiei mondiale se pune din nou in miscare. Dar intarirea monedei euro inseamna, implicit, slabirea dolarului. Dolarul este singura moneda din lume care nu trebuie sa aiba acoperire in aur. Si nici in marfuri sau servicii. Este singura situatie in care un stat poate pune, pur si simplu, tiparnita in miscare. Numai ca economia Statelor Unite nu mai poate sustine acest balon monetar. De aceea, America este in declin. Si din cauza costurilor exorbitante pe care le are postura Statelor Unite de jandarm mondial.
Europa a anuntat, prin oficialii UE, ca doreste si ca primeste ajutorul chinez. Ceea ce inseamna ca, intr-un fel sau altul, o parte din cele 7.000 de miliarde de dolari, care constituie rezerva Chinei, va fi transferata in afaceri europene. Este cu neputinta, in asemenea circumstante, ca Europa sa nu-si schimbe, mai devreme sau mai tarziu, in mod dramatic, orientarea externa. Intr-un fel sau altul, Bruxelles-ul se va apropia de Beijing. Si principalele capitale europene vor face acelasi lucru.
Dar Romania? Romania ar fi putut sa se gaseasca intr-o pozitie privilegiata. Daca, in ultimii 20 de ani, am fi profitat de relatiile bune pe care, in mod traditional, le-am avut cu China si daca am fi stiut sa intensificam si sa dezvoltam acest parteneriat. Din pacate, niciuna dintre administratiile de la Bucuresti nu a dezvoltat si nu si-a consolidat relatiile cu China. Chiar si in cadrul Parteneriatului Euro-Atlantic, de multe ori noi i-am dezamagit pe europeni, in favoarea Statelor Unite. Incepand din 2011, sansa Bucurestiului este de a merge loial, impreuna cu partenerii europeni, cat mai aproape de China.(Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998