CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9752 RON UP | 1 USD = 4.7387 RON UP | 1 GBP = 5.7500 RON UP

Europa, cu ochii pe magneziul care l-a bagat pe Vantu în puscarie

4 comentarii / 4182 vizualizări / 23 mai 2022

În 2011, afaceristul Sorin Ovidiu Vântu a fost reținut pentru devalizarea companiei Petromservice (PSV), prilej cu care a declarat: “Miza este zăcămîntul de zece miliarde de euro de la Budureasa”. Un zăcămînt de magneziu, material indispensabil industriei moderne, mai ales a celei aeronautice și de mașini, care la acea vreme aparținea magnatului. După mai bine de un deceniu de tăcere, iată că zăcămîntul de la Budureasa, Bihor, care ar fi dus la încarcerea lui SOV, revine exploziv în actualitate.

Factorii de decizie din UE lansează o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu şi există cel puţin trei firme care au proiecte în acest sens, susţin documentele şi oficialii citaţi de Reuters, potrivit Agerpres.
Ultimele două mine europene care produceau magneziu, una din Norvegia şi cealaltă în Franţa, au fost închise în 2001, unul dintre motive fiind şi competiţia importurilor ieftine din China.
În prezent sunt trei posibile proiecte europene care ar putea produce magneziu în următorii ani, iar două din acestea sunt în România şi al treilea este în Bosnia, susţine Krzysztof Kubacki, un oficial de la EIT Raw Materials. Aceasta este o organizaţie finanţată de UE care se ocupă cu implementarea unui plan de acţiune elaborat de UE în 2020 pentru a asigura aprovizionarea blocului comunitar cu minereuri vitale.
„În lume sunt patru zăcăminte de brucit cu valoare economică, în China, în Rusia, în Coreea de Sud și în România. Ca valoare a zăcământului, am fi pe locul 2, după cel din Rusia. China importă materie primă și din Rusia și din Coreea pentru obținerea magneziului. Noi putem să devenim al doilea producător mondial de magneziu, nu pe o perioadă de 10 ani și am epuizat zăcământul, ci constant, timp de 60-70 de ani” , declara acum cîțiva un reputat specialist român în minerit.

Nu știm dacă magnatul chiar a fost executat acum un deceniu strict pentru magneziul de la Budureasa. Dar măcar un lucru devoalat atunci de Vântu se dovedește acum corect: imensa valoare strategică a zăcămîntului. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Magneziul romanesc va alimenta fabricile si uzinele din Ungaria, Germania, Franta, Italia, Norvegia si restul Europei.

    De aici doar se extrage, nu se lasa nimic in urma, se plateste un bilet rupt de securisti la intrare.
    De ce sa avem si noi industrie, cercetare, educatie? Lasa sa dam la altii, sa o duca bine altii, nu noi.

    Romania, eterna colonie abjecta, de ce mai existam ca stat? Mai bine cerem anexare din partea coroanei daneze sau norvegiene, existam degeaba ca stat-colonie si popor de slugi, de sclaveti mancurti.

  2. Totul este în mâinile voastre și în voința voastra. Și amândouă sunt inexistente. Fiecare vă lamentați dar nu faceți nimic. Doar scrieți indignati. Unde sunt barbatii români? La birt, la bar, la club, la plaja in tari exotice, la curve, in fata televizoarelor și la volanul play station ului. Despre asta este vorba. Enjoy.

  3. Toate cele de mai sus sunt posibile doar cu voia Noii Securități (SRI+SIE), care au ajuns niște găști de trădători infecți, avizi după bani și putere și care se poartă ca și cum România ar fi moșialor personală, iar românii – sclaveții condamnați să îi slujească!…Orice potențial lider de opinie care e împotriva intereselor lor e rapid amenințat, șantajat, condamnat sau chiar eliminat fizic!..În România fac avere și ajung în funcții doar oamenii agreați de sistemul construit de ei!…Peste jumătate din populația activă a țării a fugit peste granițe, îngrozită de ce se întâmplă!:..În câțiva ani, securicii vor ajunge să se omoare între ei…! Până când va ajunge cuțitul la os pensionarilor și sărăcimii rămase în țară!..Atunci, se vor ascunde și în gaură de șarpe!..

  4. ATI UITAT CUM S.R.I. AVEA IN DOTAREA SEFILOR MASINILE LUI SORIN OVIDIU VANTU SI LUI RADU TIMOFTE I SE UMFLA PIEPTUL DE MANDRIE CA ARE NUMAR LA MASINA CU SOV…ACTUALUL SEF AL S.I.E. CARA TUCALUL LUI HREBENCIUC, SEFUL LUI 0215 MUNCEA KA CARITAS, ALTUL TRAGEA AYUHASKA CU CURVETA LUI BOC, BASESCU ERA DE FAPT PETROV, ILIESCU ERA IN REGIMENTUL LUI STALIN, PONTA LUCRA PENTRU COCOS, CARE ERA INSURAT DE FORMA CU NUTI, SPAIMA PUTII. IAR NUTA SE PREGATEA SA FIE PRESEDINTA BABUINIEI…ERA PUPILA LUI SOV SI EA…SI BASESCU. FINALUL ESTE CA INTRE BANDITI!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998