CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Europa i-a taiat cocoselului creasta

0 comentarii / 1572 vizualizări / 2 martie 2012

Inainte de a zbura spre Bruxelles, cocoselul era voinic nevoie mare. Cucurigu, cucurigu, avertiza el o lume intreaga ca va incinge o partida pe cinste cu liderii UE. Consilierii cocoselului de la Bucuresti isi frecau mainile. Informand “pe surse” presa aservita asupra strategiei nimicitoare a celui care o tragea cu cucurigu. Si praful s-a ales. Cocosul rosu se intoarce de la Bruxelles cu creasta taiata. Cotcodacind. Santajul cu Serbia nu a tinut. Dimpotriva. Cocoselul de la Bucuresti si-a inghitit santajul. Si, dupa ce a lins, a semnat. Serbia are unda verde in UE. In schimb, pariul cocoselului privind spatiul Schengen a fost, pentru moment, pierdut. Cocoselul va mai zburda in Schengen, daca va zburda, abia incepand din luna septembrie. Romanii vor plati. La greu. Atat pentru Serbia, cat si pentru Schengen.
Strategia Presedintelui Traian Basescu a esuat. El a incercat sa santajeze Uniunea Europeana exercitand in numele statului roman dreptul de veto in ceea ce priveste aderarea Serbiei la UE. Sub pretextul, in buna masura intemeiat, ca sunt discriminate comunitatile romanesti care traiesc in acest stat. Luati pe nepregatite, pentru ca diplomatia de la Bucuresti nu a parcurs etapele necesare pentru a convinge statele UE ca avem o problema reala cu romanii din Serbia, sefii statelor europene au avut un moment de buimaceala, de deruta, de stupoare. Ceea ce l-a incurajat pe seful statului roman sa apese si mai tare pedala de acceleratie. Schengen contra renuntarea la veto, clamau cozile de topor de la Bucuresti. Numai ca s-a intamplat exact asa cum am anticipat in analiza precedenta. UE nu s-a pretat santajului. Cocoselul de la Bucuresti a fost silit sa-si retraga votul negativ. Si pentru a fi invatat minte, rediscutarea admiterii Romaniei in Schengen nu mai are loc cum era preconizat, in luna martie, ci se amana pentru septembrie.
Este o dubla infrangere. Un obiectiv major al politicii Presedintelui Traian Basescu, pentru ca si-a angajat intreaga raspundere, a fost din nou ratat. Pentru a treia oara consecutiv. Atat cetatenii romani, cat si societatile comerciale, ca sa nu mai vorbesc de Justitie, vor inregistra in continuare uriase pierderi. Pe mana Presedintelui. In schimb, am mai “rezolvat” o problema. Serbia, singurul stat vecin cu care nu am avut diferende istorice, ci dimpotriva, o relatie constanta de prietenie, ne va plati, intr-un fel sau altul, pentru afrontul organizat in numele Romaniei de domnul Traian Basescu. Cel legat de aderarea la UE. Pana una alta, probabil ca primii care vor patimi vor fi chiar amaratii de romani din Valea Timocului si din alte regiuni ale Serbiei. Dar, pe termen lung, vor suferi consecintele negative ale strigatului de cucurigu de la Bucuresti ambele popoare.
Boyko Borisov, reprezentantul Bulgariei, ne-a dat o lectie. Pactul fiscal nu-si va produce efectele pentru statul vecin decat incepand din momentul in care acesta intra in zona euro. Spre deosebire de Romania. O lectie de realism, de intelepciune si de demnitate pe care seful statului roman nu a fost capabil sa o invete.
Si fiindca suntem la acest capitol al cucurigului gatuit de la Bucuresti, sa mai consemnam faptul ca, din vina noastra, am primit de 30 de ori mai putini bani de la UE decat cotizatia din momentul aderarii si pana azi. Se duc pe apa sambetei 18,5 miliarde euro. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998