CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Europa libera: DGIA opereaza clandestin un cont secret din perioada comunista

4 comentarii / 4027 vizualizări / 28 aprilie 2021

Postul american Europa liberă aruncă o bombă de proporții în scandalul devalizării fondurilor DGIA, dezvăluind din ancheta procurorilor militari că serviciul secret al armatei controla în afara normelor legale un cont secret cu fonduri de război vechi din 1983 și de a cărui existență știau doar numerele 1 și 2 din serviciu.

Nici CSAT nu știa de contul secret

”„Pușculița” conținea 1.267.000 de dolari din fondul de război, bani de care nu știa nici Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Generalul Gherghe, fostul nr. 2 în serviciul de informații al Armatei, acuzat că a pus mâna pe o parte din acești bani, stă în arest încă o lună.” relatează Europa liberă

”Din documentele de la dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) rezultă că de existența acelui cont bancar știau doar Marian Hapău, comandantul Direcției Generală de Informații a Apărării (DGIA) și adjunctul său, Iulian Gherghe, cel acuzat de delapidare.

„În urma clarificărilor de la Direcția Generală Juridică, în afară de inculpat și comandantul DGIA nu știa nimeni de cont, nici măcar CSAT. Există indicii că ne regăsim în fața unui cont vechi din 1983, rezultat în urma derulării unor activități de comerț exterior purtătoare de comisioane legale, reprezentând o sursă de venit pentru Direcția de Informații Militare, cont care nu are origine bugetară și nu poate fi asimilat fondurilor formate, angajate și utilizate conform clasificației bugetare indiferent dacă sunt cele publice sau cele operative aprobate de CSAT. În aceste condiții, apare absolut neclară amploarea presupusei activități infracționale a inculpatului, fiind necesară verificarea acestui cont din 1983 pînă în prezent, dar și dacă CSAT sau măcar ministrul apărării cunoștea despre existența sa”, se arată în documentele depuse la dosar, referitor la acel cont din care Iulian Gherghe ar fi sustras o parte din bani.

Magistrații mai susțin că „în mod cert, acest cont nu era gestionat de serviciul financiar contabil și implicit nu era supus controlului financiar contabil regulat” mai relatează E.L.(B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Securiștii sunt patrioți din cale afară. Își apără patria din conturi paralele. Contribuabilii trimit miliarde de dolari la export, aruncați pe fier vechi, iar generalii discreți se ocupă de infracțiuni financiare din perioada lui Ceașcă.

    Anii ’80 au reprezentat vârful hoției Securiste, acum e doar rutină.

  2. Dacă ajungem sa credem pe virgin bula e nasol de tot.

    • „Magistrații mai susțin că” e jale la Securitate! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  3. Cine spunea că în această țară nu mai e nimic de furat!?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998