CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Europarlamentarele-buturuga mica ce poate rasturna caruta lui Crin

0 comentarii / 1561 vizualizări / 1 octombrie 2013

Situația din USL se menține încordată, aproape zilnic apărînd declarații nervoase între tabere, și bursa pariurilor privind momentul ruperii e în extindere. Cu toate astea, atît PSD cît și PNL par să evite atent acțiunile prea în forță, ceea ce creează unora impresia de operetă abil regizată. În fapt, însă, e posibil să asistăm la un cu totul alt tip de joc, în care părțile se invită reciproc la gestul radical, ruperea alianței, din anumite motive bine determinate, care complică zdravăn ecuația politică.

Mai precis, strategiile privind alegerile prezidențiale de anul viitor, cele mai importante din ultimii 20 de ani, ar putea fi influențate dramatic de mult mai modestele alegeri europene, care, între noi fie vorba, nu prea interesează, în principiu, pe nimeni. Pentru partidele autohtone, ele reprezintă doar cîteva sinecuri pentru anumite neveste și odrasle, ori refugiu pentru infractori politici în goană după fentarea justiției, plus ceva sprijin din partea grupurilor mari europene. Pentru publicul larg, nu reprezintă mai nimic.
De aici, și absenteismul record (75% la ultimele alegeri).

Anul viitor, însă, lucrurile ar putea sta nițel altfel.
Să o luăm metodic.
La alegerile parlamentare de la finele lui 2008, sforile trase de PNL-ul lui Tăriceanu și PSD, partidul care îi susținuse guvernarea minoritară după excluderea PDL, au dus la obținerea unui scor nepermis de mare pentru liberali. Decuparea după bunul plac a colegiilor a ajutat PNL, conform dezvăluirilor făcute ulterior de Viorel Hrebenciuc, să obțină peste 40 de fotolii parlamentare în plus față de ponderea reală a partidului. PNL a făcut, astfel, cu cca.18,5%, saltul de la postura de partid mic la cea de partid mediu, la 18 ani de la reapariția pe scena publică.
Cu toate astea, în prima parte a lui 2009, Tăriceanu este debarcat fără drept de apel din fruntea PNL, partidul fiind condus în bătălia pentru europene de un lider nou, extrem de carismatic și în care se puneau numeroase speranțe: Crin Antonescu.
Partidul înregistrează un recul, spre 14,5%, dar noul președinte e prea proaspăt pentru a deconta paguba.

Altfel vor sta lucrurile, cinci ani mai tîrziu. Dacă PNL atacă europenele din postura de partid aflat la guvernare, după o toamnă și o iarnă care se anunță dramatice, și cu un Antonescu deja în cădere în sondaje, nu e greu de ghicit ce soartă îl așteaptă.
Asta, la o privire de ansamblu.
Intrînd în detalii tehnice, lucrurile sunt și mai complicate.
Absenteismul la urne e de așteptat să fie și mai mare decît în 2009, aproape de 80%.
În aceste condiții, lupta va fi decisă de modul în care baronii partidelor vor reuși să mobilizeze alegătorii proprii.
Dacă baronii liberali îl lasă pe Crin în ofsaid, PNL poate lua mult sub scorul de 25% pe care a anunțat oficial, recent, că și l-a propus. Drept urmare, s-ar putea ajunge la solicitarea de congres extraordinar în vară, Antonescu avînd, și așa, tot mai mulți critici în partid.
Sigur e că, după un asemenea scor, ideea lui Crin-candidat prezidențial, al USL sau doar al PNL, se spulberă rapid în vînt.

De ce l-ar lăsa din brațe, însă, baronii PNL pe Antonescu?

Simplu: în vreme ce liderul liberal a înțeles, deja, că trebuie să se rupă urgent de PSD și să atace dur din opoziție, pentru a-și maximiza șansele pe cont propriu la prezidențiale, baronii partidului nici nu vor să audă de părăsirea guvernării.

Nu e vorba doar de pierderea ciolanului.
Ci, mai ales, de lăsarea pîrghiilor decizonale eminamente în mîna PSD, care poate promova, prin eminența cenușie Liviu Dragnea, o descentralizare profund defavorabilă liberalilor.
Din acest punct de vedere, cămașa puterii locale a baronilor liberali le e mai aproape decît haina prezidențială lui Crin.

Nu altfel se explică recenta introducere în Senat, de către liberali, a unui proiect de lege prin care primarii ar urma să fie aleși în două tururi, iar șefii de CJ prin votul consilierilor.
Inițiativa, lovind crunt interesele baronilor PSD, se dorește o metodă de contrabalansare a descentralizării în viziunea lui Dragnea.

Practic, la ora actuală sunt, în prim-planul scenei politice, trei tabere distincte: două care vor părăsirea guvernării de către PNL, formată din PSD și grupul din spatele lui Crin Antonescu, iar a treia care se opune, formată din baronii PNL(sau, mai cinstit spus, grosul acestora).
Pesediștii se tem, însă, trebuie spus, de faptul că inițiativa lor de aruncare peste bord a aliaților ar putea fi sancționată în alegerile de anul viitor de către fanii alianței USL, la fel cum liberalii au decontat în 2008-2009 ruperea alianței DA. Și joacă foarte atent.

Dacă USL se rupe acum, din vina lui Crin și a PNL, există, cum spuneam, riscul ca baronii liberali să se răzbune pe acesta la europene, gest care ar putea duce chiar la înlocuirea sa de la șefia partidului și din postura de candidat.
Dacă USL rămîne la guvernare pînă la europene, iar pe durata acestora cele trei partide candidează, fără scandal, fiecare pe cont propriu, așa cum s-a anunțat deja, PNL poate pierde în mod natural în dauna PSD pînă la un scor care să îi creeze, de asemenea, mari probleme lui Crin; în plus, baronii liberali ar putea să nu se mobilizeze suficient fie și din lehamite față de niște alegeri care nu îi ajută cu nimic.

În fine, dacă USL se desface din vina PSD, Antonescu are o șansă de a nu rupe relația cu proprii baroni, invocînd absența vinii sale. O relație care să-i permită măcar să rămînă candidat al PNL.
Probabil acesta e și scenariul pe care mizează liberalul, prin strategia de criticare/enervare permanentă a pesediștilor prin tot felul de declarații.
Dacă va avea succes sau nu e greu de spus în acest moment.
Mare atenție, însă, la replica dură a lui Dragnea în legătură cu proiectul depus fără consultarea PSD, la Senat, de liberali: „O să discutăm în Parlament. Din moment ce nu s-a discutat în USL cînd s-a depus, discutăm în Parlament şi o tranşăm în Parlament, pentru că nu mai putem continua aşa“.

Nu e exclus ca votul respectiv să fie momentul adevăratei rupturi a USL, pentru că PNL și PSD vor fi obligate să voteze unul împotriva celuilalt, în văzul întregii lumi, plus că, indiferent de rezultatul votului, PSD va putea denunța pe bună dreptate încălcarea gravă a protocolului de către PNL, aruncînd vina în cîrca acestuia. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998