CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Europarlamentarul Norica Nicolai schimba regulile pescuitului industrial european

1 comentariu / 2203 vizualizări / 28 aprilie 2015

Plenul Parlamentului European întrunit la Strasbourg a votat astăzi în favoarea Raportului Cadec referitor la propunerea de regulament al PE și al Consiliului în ceea ce privește obligația de debarcare a vaselor de pescuit și care vizează interdicția acestora de a arunca capturile accidentale în apă.

”Este vorba despre un dosar pe care l-am supervizat din calitatea de raportor din umbră din partea Grupului ALDE” afirmă eurodeputatul Norica Nicolai, pe pagina sa de Facebook.
”Negocierile pe acest subiect au fost extrem de dure, fiind chiar blocate la sfârșitul anului trecut, dar în urma numeroaselor întâlniri și amendamente de compromis, am reușit să aducem în fața Parlamentului European un regulament ce are ca scop final scăderea mortalității în rândul resurselor marine, încurajarea investițiilor în echipamente mai performante, utilizarea tuturor capturilor atât de către consumatori cât și de diversele industrii cum ar fi cea a uleiului de pește. De asemenea, ne propunem o perspectivă mai clară asupra resurselor marine capturate și a stocurilor de pește disponibile.
Vă redau mai jos textul intervenției pe care am susținut-o aseară în ședința de plen, cu ocazia dezbaterii acestui raport:
„Scopul obligației de debarcare este unul generos: pescuitul sustenabil, managementul resurselor marine, scăderea mortalității în rândul acestor resurse, toate acestea constituie valori adjudecate ale politicii de pescuit. Din păcate însă, pachetul legislativ este adoptat la finele anului 2013, intră în vigoare în 2014 și, deși prevede o perioadă etapizată, suntem deja în întârziere cu punerea în aplicare a acestor reguli. Textul pe care îl vom vota mâine este un text de compatibilizare, care pune în acord regulamentul cu prevederile noii politici de pescuit.
Faptul că această obligație de debarcare intră în vigoare etapizat îi dă o șansă să fie sustenabilă și aplicată corect pentru că, în opinia noastră, de modul în care va fi implementată obligația de debarcare depinde în bună măsură și succesul politicii de pescuit. Ceea ce dorim însă să remarcăm este faptul că Parlamentul a avut un comportament constructiv, a încercat să atenueze o serie de efecte pe care în negocierile cu Consiliul a reușit să și le promoveze și sperăm ca acest regulament să fie unul de succes. Avem însă suficient de multe îndoieli în ceea ce privește practica întrucât, așa cum sublinia și colegul meu Alain Cadec, sunt o serie de state membre care nu sunt foarte fericite în legătură cu această nouă abordare, însă este obligația noastră și a Comisiei să o promovăm și să o susținem, fiind esențială pentru politica de pescuit”” mai spune eurodeputatul.

 

Logo-ADLE-RO

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Sunt probleme care par departe de noi dar preocupa foarte tare o mare parte a tarilor europene!Sustenabilitatea pescuitului e o chestiune care ar trebui sa ne preocupe si pe noi, in contextul sporirii populatiei si a micsorarii suprafetelor agricole!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998