CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Ex-director SRI, apel cu bataie lunga: ”Look up!”

8 comentarii / 10074 vizualizări / 30 ianuarie 2022

Celebrul film ” Don’t look up”, care a făcut în ultima vreme să se consume imense energii întru discutarea lui, servește drept rampă de lansare a unui interesant – oarecum neașteptat – mesaj din partea fostului director al SRI și ambasador în SUA, George Maior.

Acțiunea filmului e folosită de el drept pretext pentru a-și îndemna concetățenii să nu mai cadă în plasa ideologiilor noi, a neomarxismului și a populismului, a rețelelor sociale, a amenințărilor cu pandemia ori cu încălzirea globală, care merg pînă la pervertirea științei. Ci să analizeze profund succesiunea evenimentelor în lumea contemporană care influențează decisiv, viața socială, politica, siguranța. ”Look up” e sfatul lui Maior: ieșiți din realitatea virtuală, paralelă!

Mesajul fostului director al SRI e livrat într-un articol publicat recent pe siteul revistacultura.ro, în care Maior pleacă de la apologia legendarului amiral englez Sir Francis Drake, un cutezător, un vizionar și un deschizător de drumuri, în antiteză cu majoritatea personajelor din ”Don’t look up”.

Care refuză să privească ”în sus”, spre adevăr, și aleg direcția indusă de autorități, de rețele sociale, de influenceri, de mass-media șamd. Vorbind despre cei din film, Maior vorbește, de fapt, despre o mare parte – poate majoritară – a societății momentului.

Oameni ca Drake, spune Maior – neuitînd să menționeze dărîmarea de dată recentă a statuilor sale de către neomarxiști și black lives matter – ”detestau să viseze mărunt. Sir Drake și alții ca el erau capabili să privească departe, foarte departe. Să privească inclusiv în „sus”…”

”Nimic mai contrastant față de tipologia unor personaje contemporane din „Don’t Look Up”, care preferă să nu privească deloc, din teribila iluzie că nimic rău nu s-ar putea întâmpla vreodată. Și nu e vorba doar de mult discutata, până la fetișizare, încălzire globală (pretext cam propagandistic al filmului), care ne va distruge, nu se știe când, pământul; de vreo pandemie mai mult sau mai puțin ucigătoare sau de vreo cometă rebelă care ne-ar putea izbi peste noapte.

E vorba de însuși refuzul de a privi la succesiunea logică a faptelor ce compun fluxul istoriei, cu bune și cu rele, și care ne influențează, adesea decisiv, viața socială, politica, siguranța.(s.n.)

Aici, nici măcar scuza manipulării de către politicieni veroși, fie ei populiști, naționaliști conservatori sau neomarxiști, care le spun să nu privească, cu mijloacele de propagandă cele mai sofisticate și perfide, nu e deloc valabilă. Cu rare excepții, ei chiar doresc să nu privească, fie în sus, fie înainte, la stânga, la dreapta, oriunde…Refuză să privească dintr-un soi de credință, de ideologie nouă, care absoarbe realitatea și pervertește informația, inclusiv știința, după cum le-ar plăcea lor să fie. Un adevărat act de creație al unei alte realități, posedând, pe deasupra, propria logică. Ca și cum, cel puțin după ultimele previziuni, purtând o cască dotată cu cea mai avansată tehnologie și arhitectură soft, am putea crede că, întrând în acest nou definit „multiverse”/metavers spectaculos, atrăgător și plin de infinite posibilități, vom fi scutiți cumva de universul real, încă totuși foarte concret; poate vreun obiect, vreun virus, vreo idee, vreun sentiment, și, dacă nu o cometă stupidă și rea, ceva mai pământean, vreo rachetă hipersonică… Nimic care să deranjeze armonia prestabilită a acestei ordini sublime, inexpugnabile” scrie fostul ambasador la Washington.

Care încheie cu speranța mărturisită că, în viața reală, ”vor exista unii care să cuteze să privească, să înțeleagă și apoi să acționeze curajos, indiferent de riscuri, pentru a putea merge mai departe”.

Despre George Maior s-a vorbit încă de pe vremea cînd conducea serviciul secret că nutrește mari ambiții politice, iar el nu a negat asta niciodată.
În prezent ambasador în Iordania, nu e exclus ca Maior, prin articolul menționat, scris de peste mări și țări, să-și anunțe subtil poziționarea în numele unei aventuri politice ce va să urmeze curînd. De urmărit. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Credeti ca articolul a fost scris chiar de sekuriciul MORMOLOC ? Intrebare.

 2. Înainte de a „scrie” articolasul, s-a găsit cineva să-i măsoare valoarea alcoolemiei?

 3. a defectat…..

 4. s-a defectat!
  (burn-out,fara intentie;
  pentru defectziune pedeapsa e clara).

 5. Asta e de mic american… Tatal sau recrutat…

 6. bravo Maior

 7. Nu poti pune NATIONALISMUL / PATRIOTISMUL pe picior de egalitate cu neomarxismul, pentru ca:

  neomarxism = sorosism = subramura a zionismului / globalismului

  neomarxismul este o „cultura” a subumanilor prin care o minoritate violenta vrea impunerea propriilor reguli asupra majoritatii, majoritate identificata prin popoarele de rasa alba, crestine, traditionaliste.

  MAI PE DIRECT SPUS ZIONISMUL VREA SUPUNEREA GOYMILOR PRIN MIJLOACE GENOCIDALE

  sa-l citezi / citesti pe subumanu tradator maior e ca si cum ai citi „respectarea drepturilor omului de catre Gestapo”.

  SUBUMANU maior E UN TRADATOR !!!!
  SUBUMANU maior TREBUIE NEUTRALIZAT, NU PROMOVAT !!!!

 8. O FI SCRIS ARTICOLUL SINGUR SAU DUPA ORA 10? NOI STIM CA EL DUPA ORA 10 ESTE MANGA. VAI DE PARINTII CARE AU VRUT SA SCOATA DIN URMASII LOR PRESEDINTI…LIVIU MAIOR SPRE EXEMPLU…PRIMUL S-A CARAT IN CANADA CA AMBASADOR DUPA 90 SA CAUTE BANII LUI CEAUSESCU…IOBAG TRANSILVAN LUAND SOLDA SI DE LA UNGURI SI DE LA AMERICANI…ERA CHIAR MANDRU CA SE STIE CA E SLUGA AMERICANILOR….IOBAGII DE O VESNICIE NU POT DEVENI PATRIOTI…DOAR PATRIHOTI…
  VA INTRA MAIOR IN RULETA RUSEASCA DAR NICIODATA IN VREUN CALCUL DE VIITOR PENTRU ROMANI…IORDANIA E UN PARADIS CARE NU EXPULZEAZA FUGARII DIN JUSTITIE…CA SA STITI CAM CE SFORARIE ATARNA ACOLO…SA NU CREDETI CA ARE VREO PRESTATIE PATRIOTICA….TAXA DE PROTECTIE PENTRU FUGARII JUSTITIEI…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998