CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

EXCLUSIV Chestorul Pavel Abraham: “Elena Băsescu e iresponsabilă”

0 comentarii / 1449 vizualizări / 29 mai 2009

Fostul şef al Agenţiei Naţionale Antidrog, chestorul Pavel Abraham, o acuză pe fiica preşedintelui de iresponsabilitate, inclusiv prin furnizarea de informaţii mincinoase către public, în cazul declaraţiilor acesteia prin care şi-a manifestat sprijinul pentru legalizarea drogurilor de tip marijuana, şi spune că la mijloc e vorba de o tentativă disperată de atragere a votului tinerilor, deşi preţul poate fi extrem de scump.

Marijuana e ilegală în SUA

Elena Băsescu a declarat, joi seara, la emisiunea lui Ciutacu de la Antena 2, că este favorabilă ideii de legalizare a drogurilor uşoare, precum marijuana, pentru că acestea nu dau dependenţă, spre deosebire de alte droguri, ea precizând, totodată, că în campusurile universitare americane, precum cel în care a stat pe durata studiilor în SUA, consumul de marijuana era legal.

Unul dintre specialiştii reputaţi în materie de stupefiante de la noi, chestorul Pavel Abraham, fost şef al Agenţiei Naţionale Antidrog, contestă, însă, vehement spusele candidatei la PE.

„Declaraţia domnişoarei Băsescu mi se pare de-a dreptul iresponsabilă, a spus Abraham astăzi, pentru Inpolitics, şi poate produce efecte extrem de grave. În primul rând, este o minciună că marijuana ar fi legală în SUA, în campusurile universitare ori în altă parte. Marijuana este un drog de risc, ilegal peste tot în lume, singura deosebire fiind legată de pedepsirea consumului şi deţinerii ei. Astfel, în unele state americane consumul e considerat delict penal, în altele se pedepseşte doar cu amenzi. Dar, legal, consumul ei nu este permis nici măcar în scopuri medicale, deşi au existat instituţii de prestigiu care au încercat să obţină această derogare. În Europa, de asemenea, ea este interzisă, singura ţară unde e permis consumul în condiţii extrem de stricte, mă refer la anumite coffee-shopuri, fiind Olanda. Dar, chiar şi aici tendinţa este de îngrădire până la interzicere, într-un viitor apropiat, dovadă că, din 3.500 de asemenea cafenele au rămas în prezent sub 800, iar lupta autorităţilor continuă. A vorbi public despre legalizarea drogurilor atât timp cât România a semnat trei acorduri internaţionale prin care se angajează să lupte contra acestora mi se pare extrem de grav. Marijuana, care are tetra-hydro-cannabinolul drept component principal, are efecte mai mult decât nocive, creează dependenţă, impietează asupra performanţelor fizice şi psihice, în special la tineri, pentru că porterul robot al consumatorului de marijuana este un tânăr între 14-25 de ani”.

Manevră electorală

Abraham crede că EBA a lansat acest mesaj din raţiuni pur electorale, „pentru a atrage voturile tinerilor de la noi şi, poate, pentru a-şi consolida statutul de simbol al tinerilor cu bani . Marijuana este, în România, apanajul tinerilor în special din lumea bună, al copiilor cu posibilităţi financiare, consumul se practică, în general, în localuri şi discoteci de lux ori, la final de săptămână, în vile de unde părinţii lipsesc şi unde se adună mai mulţi asemenea tineri”. Abraham spune că există un mare număr de vedete autohtone din diverse domenii, precum sport, showbiz etc, care utilizează droguri. „În perioada cât am condus Agenţia Antidrog am fost vizitat de multe ori de către părinţii şi prietenii unor asemenea vedete, care încercau să găsească o modalitate de a-le ajuta să depăşească statutul dramatic de consumatori de droguri. Din nefericire, consumul de droguri este, la noi, în creştere, deşi România încă stă mai bine decât alte ţări europene la acest capitol”.

Abraham mai spune că desfiinţarea Agenţiei, anul trecut, „a fost o măsură mai mult decât neinspirată, care dovedeşte lipsa de maturitate a guvernanţilor. Ulterior, au apărut şi se extind cu repeziciune anumite spaţii comerciale unde se vând substanţe halucinogene foarte dăunătoare, care nu sunt incluse, deocamdată, în categoria drogurilor, dar asta pentru simplul motiv că încă sunt analizate de către specialişti”. Chestorul consideră că legalizarea drogurilor ar putea transforma, totodată, România într-o placă turnantă a traficului de stupefiante, „care, şi aşa, înregistrează cote destul de înalte”. Şi ei şi-ar fi dorit legalizarea marijuaneiLista starurilor care au fost arestate sau amendate din cauza posesiei şi consumului de marijuana e destul de consistentă: Robert Mitchum, regizorul Oliver Stone, Matthew McConaughey, Whitney Huston, Snoop Doggy Dog, James Brown, Willie Nelson, David Lee Roth, Carlos Santana, John Lennon, Kareem Abdul Jabbar şi mulţi alţii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998