CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

EXCLUSIV: Cosmarul unei fiice de presedinte

0 comentarii / 3906 vizualizări / 11 iunie 2010

De luni de zile, fiica fostului președinte al României, Emil Constantinescu, trăiește un veritabil coșmar, după ce a descoperit peste noapte că a ”umblat” cu mîna întinsă după bani pe la sute de companii și potentanți autohtoni, desigur, fără să știe. ”Nu îmi vine să cred, pur și simplu, că mi se întîmplă una ca asta!” afirmă Norina Constantinescu, în dialog cu Inpolitics.

Povestea omului cu mie de voci
Coșmarul Norinei poartă un nume: Romi Varga. Și un renume. Omul cu o mie de voci. Un tînăr escroc dotat cu un talent aparte de imitator, care, de ani de zile, stoarce bani de la firme și afaceriști în numele unor figuri politice bine cunoscute. Un personaj aducînd izbitor cu legendarul escroc american al anilor 70 Frank Abagnale Jr, întrupat pe eran de Leonardo Di Caprio în filmul ”Prinde-mă dacă poți”. Lumea a aflat de Varga acum vreo opt ani, cînd a fost arestat prima oară, sub acuzația că suna pe la diverși dîndu-se drept Nina Iliescu și încercînd să obțină beneficii materiale. Ba chiar reușind, nu doar încercînd. Un an mai tîrziu, a fost din nou arestat, de astă dată pretinzînd că e Nadia Constantinescu, soția lui Emil. Ce-i drept, îi imita vocea perfect. Romi are în palmares victime celebre: compania Lukoil (l-a sunat pe vicepreședinte chiar la Moscova), Ion Iliescu, Ion Țiriac, George Copos, Nicolae Văcăroiu, Teodor Meleșcanu, Dan Matei Agathon, Hildegard Puwak, Daniela Bartoș, Valer Dorneanu, Marian Sârbu sau Dinu Patriciu. Oprescu a fost la un pas să îl opereze, gratis, de varice. Cu toții, și mulți alții, i-au dat bani după ce fuseseră sensibilizați de Nadia Constantinescu, ori de alte nume sonore precum Dana Năstase, Andreea Esca, Irina Loghin, Daniela Bartoș sau Mona Muscă. A încercat să îl escrocheze și pe Traian Băsescu, în numele unui secretar de stat de la Finanțe, dar a eșuat. În urmă cu doi ani, cînd a fost arestat iar, se estimează că avea peste 100.000 de euro strînși din aceste escrocherii. Acum o săptămînă, el a fost arestat din nou – după ce fusese eliberat în februarie – în timp ce pretindea bani de la două societăți comerciale.

Romi Varga

Patimile Nadiei Constantinescu
Ultima sa victimă este Norina Constantinescu (Boru, după soț), director și senior consultant al unei companii de prestigiu, Pro East Consulting, în numele căreia a făcut solicitările pentru care a și fost arestat recent. ”A renunțat să mai folosească numele mamei mele, preferînd să-l folosească pe al meu”, spune Norina, pentru Inpolitcs. ”Mama mea a fost extrem de supărată. Escrocul sunase, nu știu dacă mii, dar sigur sute de persoane în numele ei…De la cei mai mulți a obținut bani. Problema este că mama se întîlnea ulterior, pe la diverse recepții, simpozioane etc cu personalități care donaseră bani pentru așa zise proiecte umanitare ale sale și care îi reproșau, în sensul că nu le dăduse nici măcar un telefon de mulțumire sau o felicitare de Crăciun, cum se obișnuiește. Vă dați seama că mama trebuia să explice fiecăruia, în parte, cu jenă, că nu a solicitat niciodată banii respectivi. Mă întreb dacă era crezută în absolut toate cazurile…A suferit mult din cauza asta, iar povestea s-a întins pe mulți ani”.

De ce nu a mai venit Țiriac la proces
Norina știe și de ce escrocul a reușit să scape mult prea ușor, de fiecare dată: ”Explicația e simplă: pe de-o parte, el nu era considerat pericol social, pe de alta, pentru ca el să înfunde ani grei de pușcărie, era nevoie ca cei înșelați să depună plîngeri și să se prezinte la procese. Majoritatea, persoane foarte importante, nu aveau timp pentru asta. Știu că dl.Ion Țiriac a promis, la un moment dat, că vine la proces, dar apoi s-a răzgîndit. E de înțeles acest comportament, sunt oameni cu probleme multe pe cap, cu timp limitat șamd”.

”M-a amenințat că știe unde stau”
Acum cîteva luni, Varga a dat atacul, pentru prima oară, la Norina. ”Am primit un telefon de la el, pentru că nu mă cunoștea și avea nevoie să vorbească cu mine pentru a-mi învăța vocea. La început nu mi-am dat seama despre ce e vorba, apoi am început să am niște bănuieli și l-am avertizat deschis să nu încerce și cu mine ce a făcut cu mama. În acel moment, a devenit agresiv și m-a amenințat, scrîșnit, să am grijă, pentru că știe unde stau. Nu mi-a convenit, mai ales că am un copil mic. Apoi a început coșmarul. A început să sune pe la tot felul de companii, unele dintre ele foști clienți de ai mei, precum Siemens. La început cerea sume mai mici, și îi mergea din plin, apoi, însă, a prins curaj și a început să ceară sume mari, 5000 RON (50 de milioane), și așa i s-a înfundat. Unii dintre cei contactați de el m-au sunat, pentru că ne cunoșteam mai bine, și mi-au cerut amănunte suplimentare, numai așa au aflat că era vorba de o înșelătorie . Problema este că sunt, probabil, zeci și sute de alte persoane care nu au făcut asta și cred și la această oră că au donat bani la cererea mea. Mă simt neconfortabil gîndindu-mă că aș putea păți la fel ca mama, să mă întîlnesc cu o persoană care să mă privească disprețuitor pentru că nu am eleganța să îi mulțumesc pentru gestul său caritabil”.

Norina, alături de tatăl ei

Romi Varga – solitar sau în echipă?
Norina spune că Romi Varga lucrează, mai mult ca sigur, cu o echipă proprie. ”Nu poate fi singur. În multe cazuri, la cabinetele afaceriștilor sună o persoană care se dă drept secretara sa – ori mai corect, a mea -, explică despre ce e vorba și lasă un număr, chipurile al meu, pentru a fi contactată de către managerul respectiv. Cînd acest lucru se întîmplă, răspunde Varga și perfectează ”tranzacția”. În general, spune că banii sunt pentru un tînăr amărît, care va veni personal să ridice banii, și vine chiar el. Cred că acest personaj, dotat cu o inteligență și un sînge rece ieșite din comun, a strîns o avere considerabilă în ultimii ani. Din informațiile mele, cînd este anchetat le rîde în nas polițiștilor și procurorilor, spunînd că nu se pot atinge de el, pentru că o condamnare presupune un proces, și niciuna dintre victimele sale de calibru nu va veni să depună mărturie. Nici măcar nu are avocat, se descurcă de unul singur”. Este foarte stranie ușurința cu care escrocul obține numerele de telefon ale celor mai înalte personalități ale țării (a reușit să vorbescă cu Ion Iliescu la telefon cînd acesta era chiar președinte în exercițiu), avînd o bază de date pe care ar invidia-o, probabil, multe trusturi de presă.

Poliția a cerut discreție
Norina spune că s-a sfătuit inclusiv cu tatăl său, fostul șef al statului, și că acesta i-a spus să apeleze strict la organele statului, la Poliție și Procuratură, ceea ce a și făcut. Nu a putut vorbi despre acest caz de înșelătorie, după ce a depus plîngere la poliție, pentru că a fost sfătuită de anchetatori să păstreze discreția, ca să nu îl pună pe escroc în gardă și să se facă nevăzut. ”Cei de la Poliție au fost extraordinari, foarte cooperanți, dar condiția de bază a fost ca eu să nu fac niciun comunicat de presă, iar pentru mine a fost dificil, pentru că eram obligată să aștept, știind că, în această perioadă, alte și alte persoane sunt înșelate în numele meu. De fiecare dată cînd primea informații că o nouă persoană i-a căzut victimă, în numele său, lui Varga, era nevoită să sune, iar și iar, la Poliție, pentru ca faptele respective să devină noi probe la dosar, polițiștii făceau, la rîndul lor, verificările de rigoare, și asta de zeci de ori. Dar cei care îmi semnalau aceste situații erau oameni care mă cunoșteau…pe lîngă ei există însă cine mai știe cîți? Acum, sunt, cum spuneam, în situația mamei mele, aceea de a mă confrunta cu oameni care să mă atenționeze pentru “ingratitudinea” mea. Poate că va dura ani de zile, pînă cînd se vor lămuri toți cum stau lucrurile…”.

Îl așteaptă ani buni de pușcărie
Norina mai spune că Varga trebuie trimis după gratii mai mulți ani, pentru că o simplă amendă nu îl va domoli, mai ales că el este, cu certitudine, un om bogat. ”Nu va fi nicio problemă pentru el să achite orice amendă, cu banii jos”. Singura alinare a fiicei fostului președinte este aceea că, în prezent, oamenii sunt mai puțin naivi decît cu ani în urmă și mai dispuși să lupte pentru dreptate cînd sunt escrocați: ”dintre persoanele care mi-au semnalat cererile lui Varga, cel puțin trei au fost dispuse să participe la organizarea unui flagrant, lucru care altădată nu se întîmpla”. În prezent, anchetat de Poliția Capitalei, Varga are toate șansele să stea ani buni după gratii, el fiind recidivist și eliberat condiționat, totodată, ceea ce îi va aduce un supliment de pedeapsă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998