CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

EXCLUSIV: Voinescu explica de ce sunt tabloidizate informarile ambasadei SUA

0 comentarii / 2222 vizualizări / 31 martie 2011

În timp ce diplomații americani sau englezi pun accentul pe transmiterea directă a informației politice, oricât de tabloidizată ar putea să pară aceasta, ”toți diplomații români se cred analiști” și trimit în țară telegrame care conțin, uneori, analize interminabile, afirmă pedelistul Sever Voinescu care dezvăluie, în exclusivitate pentru Inpolitics, unele dintre culisele vieții de diplomat.

”Wikileaks păstrează structura tabloidă a politicii românești”
”Există o corespondență clară între informațiile Wikileaks și viața politică din România. Desigur, telegramele au o structură de tabloid, toată lumea a observat asta. Dacă americanii cred că tipul ăsta de informații este relevant, nu avem ce face. Și asta este politica de la noi, diplomații transmit și ei ceea ce văd, nu fac altceva. Politica din România este mai apropiată de tabloid decât de sfera rațională sau de cea a valorilor asumate. De aceea, din punctul meu de vedere există o corespondență clară între telegrame și lumea noastră politică”, comentează Sever Voinescu.

”Toți diplomații români se cred analiști”
Beneficiind de o lungă experiență de diplomat, pedelistul face o comparație între informările pe care diplomații români obișnuiesc să le trimită acasă și cele expediate de americani sau englezi. ”Am fost ani buni diplomat. Știu că oamenii se așteaptă ca diplomații să dețină informații cu adevărat extraordinare, secrete ieșite din comun. Lucrurile nu stau chiar așa. Informarile pe care diplomatul român le trimite la București sunt destul de diferite dacă le comparăm cu cele pe care avem șansa să le citim acum. După cum vedem în telegramele americane, se pune mare accent pe informație. Informația este scoasă în față în timp ce mai jos, există un paragraf ca o analiză. Asta este ordinea: îți livrează o informație și apoi o explică sau o analizează succint, dacă este cazul. Ei, la noi majoritatea informărilor sunt analize, uneori interminabile. Diplomatul român face multă analiză, toți se cred analiști, chiar dacă asta presupune un număr mai numeros de pagini”, dezvăluie Sever Voinescu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998