CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Exclusul Danilet se apara cu ”viata privata”. Normele deontologice spun altceva, insa

9 comentarii / 5717 vizualizări / 14 decembrie 2021

Judecătorul din cadrul Tribunalului Cluj,Cristi Dănileț, a fost exclus ieri de către CSM din magistratură, pentru „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”, după ce a postat, pe TikTok filmulețe în care tunde plante cu drujba, face tumbe în piscină ori se sparge în figuri de karate cu nunchackul (armă albă), pe plajă. Magistratul spune că imaginile nu au legătură cu profesia și este viața lui privată. Așa o fi?

Mulți se vor fi întrebat în epoca modernă de ce judecătorii britanici poartă în instanțe acele peruci ridicole, la modă acum niște secole. Răspunsul e simplu: ele conferă solemnitate actului de justiție, chestie considerată extrem de importantă în Dreptul anglo-saxon și nu numai. Or ști ei, britanicii, ce or ști.

„Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui”, spune Cristi Dănileț pe pagina de Facebook, după excludere.

Nu ne vom pronunța în această situație, ci vom prezenta strict prevederile Codului Deontologic al Magistraților și interpretările furnizate de Ghidul practic de etică profesională pentru judecători
şi procurori, elaborat pentru România, acum cîțiva ani, de specialiști europeni de mare calibru.

Ce spune CDM:

CAP. 6
Demnitatea şi onoarea profesiei de judecător sau procuror
ART. 17
Judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate.

Și cum sună interpretarea din Ghid:

”Atitudinea și conduita judecătorului trebuie să întărească încrederea publicului în integritatea corpului judiciar. Nu este suficient ca justiția să fie înfăptuită, este necesar și ca justiția să fie înfăptuită în mod vizibil.
Ce înseamnă acest lucru? Conduita personală a unui judecător afectează sistemul judiciar în ansamblul său. Magistratul trebuie să fie nu doar un bun profesionist, ci și un om bun. Opiniile cu privire la ce înseamnă a fi un om bun pot varia la nivelul societății. Publicul cere adesea de la judecător o conduită care să se situeze cu mult deasupra celei pe care o așteaptă de la ceilalți cetățeni, standardele de conduită pentru judecători fiind mult mai ridicate decât cele respectate de societate în ansamblul său. Există totuși motive pentru care magistrații trebuie văzuți ca „simpli oameni”. În multe țări, încrederea în sistemul judiciar este foarte scăzută și de aceea este extrem de importantă întărirea acestei încrederi. Prin urmare, conduita judecătorului trebuie să se situeze deasupra conduitei cetățeanului obișnuit. Nu este suficient ca magistratul să fie onest, este necesar și ca magistratul să fie perceput ca fiind onest. Nu este suficient ca acesta să declare că este o persoană onestă, ci trebuie dovedească acest lucru în practică prin acțiunile sale. Atâta vreme cât magistratul nu dovedește onestitate în practică, acesta va fi considerat ipocrit.
Decența și buna-cuviință reprezintă valori / principii (internaționale) ce țin de demnitatea și onoarea profesiei de magistrat.

Magistratul trebuie să acorde atenție sporită situațiilor de tipul următor:
– magistratul este membru al unei formații de muzică / trupe de dans care susține frecvent reprezentații artistice în orașul în care acesta este judecător / procuror;
– fiul magistratului merge într-o excursie școlară care este sponsorizată de un om de afaceri binecunoscut în oraș;
– magistratul frecventează un club despre care s-a scris în mass-media că este cunoscut pentru droguri și prostituție;
– relații tensionate cu vecinii (certuri, insulte etc.);
– magistratul discută în diferite ocazii (instanță/birou/petreceri/rețele de socializare etc.) despre pregătirea slabă / prestația profesională necorespunzătoare a altor alți colegi;
– violența domestică (verbală / fizică) la care vecinii sunt martori;
– publicarea unui articol într-un jurnal de specialitate în care un magistratul critică o hotărâre judecătorească pronunțată într-un caz mediatizat pe scară largă;
– magistratul face avansuri sexuale unei femei care este funcționar al instanței (grefieră);
– participarea magistratului la diverse evenimente la care participă persoane care aparțin unor clanuri interlope;
– consumul de băuturi alcoolice în timpul orelor de serviciu;
– conflicte cu poliția atunci magistratul este oprit în trafic de agenții rutieri;
– magistratul împrumută bani de la mai multe persoane, de obicei avocați, fără să îi returneze la timp;
– magistrații dezbat între ei anumite probleme pe holul instanței/în locuri accesibile publicului;
– magistratul nu trebuie „să își etaleze” bogăția în fața celor prezenți în sala de judecată, ca, de exemplu, atunci când o judecătoare poartă bijuterii scumpe sau când un procuror poartă un ceas foarte scump.

Rețineți aici că art. 92 alin. (1) din LSJP prevede că:
„Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să aibă, în timpul şedinţelor de judecată, ţinuta vestimentară corespunzătoare instanţei la care funcţionează.”
În majoritatea țărilor, nu există în prezent nici o interdicție referitoare la frecventarea de către magistrat a barurilor sau a unor localuri similare. Cu toate că, în unele țări, frecventarea unor astfel de localuri este un lucru obișnuit, magistrații trebuie totuși să manifeste discreție.
Magistratul trebuie să se gândească cum ar percepe frecventarea acestor localuri un observator rezonabil din cadrul comunității.
Răspunsul la această întrebare este diferit dacă magistratul provine dintr-o comunitate mică sau dintr-un oraș mare”.

În lumina acestor norme de conduită, povestea cu ”viața privată” a lui Danileț devine cel puțin discutabilă, am putea spune. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. .. e un plagiator,. prin imaginea postata insinueaza ca are centura neagra. S o dovedeasca acum din pozitia de avocat sau jurist in mediu privat. Succes tik-tok-ule!

 2. Oare Ionut Matei, procurorul Portocala si restul lighioanelor de genul asta or fi fost conformi cu codul asta de deontologie a magistratilor? Asta cu „Magistratul trebuie să fie nu doar un bun profesionist, ci și un om bun.” e o gluma sinistra. Inca o maciuca cu care sa se dea in capetele celor care ies din front.

  Sa ne intelegem, nu ii iau apararea lui Danilet, pe care il consider… (cuvinte care sunt prea grele pentru lumea civilizata). Dar pretinsa lor deontologie e o farsa la fel de mare ca Danilet.

 3. Cam tarziu. Oare cate suflete o fi paradit ?

 4. Voi chiar credeti c-am scapat de asta ? Nici vorba ! Va deveni avocat si UNBR-ul il va primi, cel mai probabil, cu bratele deschise. Si iar incepe circul !

 5. Dar cand facea manifestatii pe scarile Curtii de apel, aceea era tot viata privata ? Dar cand a intrat in arhiva SIPA cu Macovei , ilegal( ce cautau acolo decat probe de santaj pt. alti judecatori) , cum a fost? Se spune ca are o cariera de jude? Pai sa munceasca nu sa stea prin comisii si sa o bata in cap pe retele.

 6. Chestiunea e simpla: magistratul trebuie sa aiba un comportament mai auster decat ceilalti. Este o conditie pe care cel care vrea sa fie magistrat si-o asuma. In schimb are niste avantaje materiale deloc neglijabile. Insa nimeni nu e obligat sa devina magistrat., alege ori una ori alta.

 7. In fata aveam o judecatoare adusa de sistem din avocatura. In sala era Dinu Patriciu, Omar Hayssam si eu. Ne judeca dna judecator D.S. mandatele de arestare. Dinu Patriciu si Omar Hayssam au fost eliberati si pe mine m-a trimis inapoi in arest. In casa mea, daca aruncai o pisica pe pereti nu avea de ce sa se agate si procurorii care serveau interesele politicului, C. R si I. C., au cautat mult si bine probe ale coruptiei, din pacate pana si in frigider era doar una bucata de branza. Cand il aud pe dreptcredincios cum o preamareste pe decedata sa ruda, aceasta judecatoare despre care am amintit…ma gandesc in care cazan din iad isi arde sufletul. SE ZICE CA ATAT SUNTEM DE DESTEPTI, CA MURIM DE PROSTI. ATUNCI AM VAZUT CAT DE CORUPT SI NENOROCIT POATE FI UN JUDECATOR VANDUT. M-AM RUGAT SA AIBA PARTE DE DREPTATEA EI. SI DUMNEZEU A LUAT-O REPEDE. SICRIUL NU ARE BUZUNARE! ASTA NU PRICEP EI TOTI! MORALITATEA MAGISTRATILOR?! ZICI TU?! CA A INTREGULUI POPOR…TOCMAI PENTRU CA EI CUNOSC LEGEA O INCALCA…

 8. Cristi Danilet viitor ministru justitiei.
  Nu v-a placut Stelian, luati de la Danilet un cantecel, o tzuiculitza …

 9. La ce presiune se pune pe „justitia independenta”, sunt convins ca acest biped caricatural se va întoarce, pe cai mari, în magistratura….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998