CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Expert militar ungar: România, implicată în atacul cu drone asupra podului Kerci?

4 comentarii / 3046 vizualizări / 24 iulie 2023

După ce podul Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, a fost blocat temporar acum o săptămînă în urma unui atac cu drone, iar toate persoanele aflate pe o rază de cinci kilometri au fost evacuate, apare o ipoteză-șoc în presa ungară, despre posibila implicare a României în atac.

„Efectele atacului asupra podului Crimeii sunt deocamdată imprevizibile,” a declarat, astfel, dr.Somkuti Bálint, expert ungar în politici de securitate, într-o emisiune a Ultrahang, citat de publicația Mandiner.hu. Expertul afirmă că este clar faptul că forțele rusești se concentrează acum pe distrugerea infrastructurii militare ucrainene, utilizând orice armament disponibil. Luptele devin tot mai intense la sud de Bahmut, în timp ce unele sate rămân încă în mâinile rusești. Somkuti a evaluat aceste succese ca fiind mai degrabă parțiale, nu decisive.
În ceea ce privește utilizarea bombelor cu fragmentare furnizate de Statele Unite către Ucraina, expertul în securitate a indicat că atunci când acestea sunt utilizate împotriva tranșeelor, consecința este că soldații aflați în acele tranșee cad într-o formă de captivitate și nu pot pleca până când zona nu este eliberată. Cu toate acestea, utilizarea acestor dispozitive nu aduce o schimbare semnificativă, ambele părți le cunosc și sunt pregătite pentru ele.
Totuși, războiul va deveni mai nemilos odată cu utilizarea muniției cu fragmentare, mai spune el.
Odesa este ultimul port semnificativ aflat în mâinile Ucrainei, de aceea este o țintă strategică importantă. Somkuti afirmă că, tocmai de aceea, obiectivele Rusiei pot include capturarea acestuia, iar America poate oferi ajutor pentru a asigura ca forțele armate ucrainene, a căror apărare antiaeriană este tot mai epuizată, pot să se apere cu succes. Această asistență ar putea servi și pentru salvarea unei drone americane, despre care se spune că s-a prăbușit în mare, și pe care ucrainenii încearcă să o recupereze înainte să cadă în mâinile rusești.

Un fir legat de România în război?
Unele informații sugerează că atacurile cu drone asupra Peninsulei Crimeea ar putea porni de la nave civile care opresc în prealabil în România. Expertul în securitate a indicat că era deja previzibil că, cu ajutorul NATO, dronele și echipamentele electronice pot atinge ținte din Marea Neagră și chiar din afara apelor teritoriale rusești, dar locul de lansare nu era cunoscut. În legătură cu atacul recent asupra podului de la Kerci, s-a speculat că s-ar fi putut folosi drone subacvatice pentru a lovi obiectivul, iar acestea ar fi fost lansate de pe o navă suspect de mobilă. Aceasta navă a mers mult timp în direcția Crimeii, apoi brusc s-a întors spre partea turcească a Mării Negre, după ce anterior a petrecut o perioadă lungă de timp în România.
Căutând modele similare, este evident că un număr surprinzător de multe nave au plecat recent către Turcia după opriri în România, făcând o deviere aparent nejustificată spre direcția Crimeii. Se presupune că de pe aceste nave sunt lansate dronele.
Potrivit lui Somkuti, aceasta este o „soluție extrem de eficientă, dar care comportă și riscuri”, deoarece dacă se dovedește că așa e, orice navă cu parametri similari devine o țintă militară. Expertul militar mai sugerează că autoritățile românești s-ar putea să nu fi știut despre această operațiune sau au primit doar indicații din partea americanilor în acest sens. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Rusii ar trebui sa trimita niste drone la Cotroceni, la Palatul Victoria Criminalior Retardati si la Parlamentul Penal Criminal Jefuitor.
    Ar fi un alt mare beneficiu pe care V. Putin l-ar face omenirii, starpind CRIMINALII TRADATORI RETARDATI si JEFUITORI din Romania, dupa care nu ar plange nici Satana.

    • De preferabil trupe comando să trimită … a fost un efort imens din partea poporului român pentru a construi acele clădiri și ar fi păcat să fie distruse chiar dacă scopul e mai mult decât nobil.

  2. Mihai, subscriu!

  3. Niste mini drone sinucigase trimise pe adresa de acasa acelor din guvern si parlament, la timp de noapte ar mai linisti un pic kabbala si ne-ar scapa si pe noi de criminalii tradatori aburcati la putere cu alegeri trucate cu calculatorul. Ca sa se salveze Cotroceniul se va trimite una la Sibiu la el acasa.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998