CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Explicatia unei declaratii-soc: Basescu stie ca nu mai intram in Schengen?

0 comentarii / 1955 vizualizări / 5 ianuarie 2011

Președintele României a făcut azi o declarație cel puțin șocantă, care ar merita ceva mai multă atenție, pentru că ea poate ascunde un adevăr teribil: România nu va intra în spațiul Schengen o lungă perioadă de timp de aici încolo. Dacă va mai intra vreodată.

Băsescu a declarat, astfel, în şedinţa de azi a Guvernului, că fondurile aflate în 2011 la dispoziţia Guvernului pentru securizarea frontierelor, în sumă de 271 milioane euro, ar trebui alocate întreprinderilor mici şi mijlocii şi nu neapărat grupului EADS, în condiţiile în care nu există un termen fixat pentru aderarea la Schengen.

„Pentru că nu se fixează un termen (de aderare la Spaţiul Schengen-n.r.), va trebui ca, pe de-o parte, să ne batem până în ultima clipă – să ne batem politic, nu cu pietre – dar trebuie să avem în vedere că anul acesta avem în buget 271 milioane euro pentru continuarea programelor de securizare a frontierei, de achiziţii de bunuri care să crească mobilitatea poliţiei de frontieră, a vămii. Cred că va trebui să privim cu reţinere cheltuirea celor 271 milioane euro, ei pot fi îndreptaţi către IMM-uri şi nu neapărat către EADS, pentru a stimula IMM-urile, decât să cheltuim fără a putea şti când România va fi admisă în Spaţiul Schengen”, a spus Băsescu. Grupul european EADS, trebuie spus, are ca principali acţionari companiile Sogeade din Franţa şi Daimler din Germania, cu câte 22,46% din acţiuni, adică exact țările care au cerut amînarea primirii României în spațiul Schengen.

Mesajul lui Băsescu ar putea fi interpretat, în aparență, ca un șantaj direct la adresa Franței și Germaniei, prin tăierea fondurilor pentru EADS, dar e greu de luat în calcul o asemenea teorie, întrucît șeful statului are o anvergură internațională mult prea redusă ca să poată da un asemenea semnal. El ar risca, cel mult, să enerveze și mai tare statele respective și să afunde România încă și mai rău în găleată, pe cale de consecință.

Mult mai probabilă e altă ipoteză: anume că Traian Băsescu a aflat deja, pe canalele politic-diplomatice de vîrf, că soarta României e decisă, iar aderarea la spațiul Schengen va fi amînată pe o perioadă de cel puțin cîțiva ani, dacă nu definitiv. Caz în care nu are sens să se mai agite cu pomparea de bani pentru securizarea frontierei la nivelul cerințelor UE.

Să mai notăm, în fine, o informație incendiară lansată azi de jurnalistul Bogdan Chirieac, un apropiat al fostului ministru Vasile Blaga, potrivit căreia ”motivul pentru care Franta ar fi respins Romania – in afara enervarii produsa de expulzarea romilor – ar tine de spaga enorma pe care oficiali romani de rang inalt ar fi cerut-o pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov de catre grupul francez Vinci. Astfel cei 55 km de autostrada ar fi urmat sa aiba un pret de aproape 90 milioane euro per km. Din acestia 30 milioane per km ar fi urmat sa fie spaga.! Culmea este ca grupul francez ar fi acceptat initial sa plateasca banii. Lucrurile s-au impotmolit la finantare. Bancile occidentale au refuzat sa admita ca un km de autostrada intr-o tara membra UE are un asemenea pret si au refuzat afacerea. Presedintele Basescu a cerut in toamna schimbarea conducerii Ministerului Transporturilor. Actualii oficiali ai M.T. au stabilitit pretul maxim per km. de autostrada montana la 6 mil euro, de 15 ori mai putin decat era in cazul Vinci. Daca in cazul Frantei asemenea genuri de afaceri nu sunt neobisnuite, lumea s-a intrebat ce s-a intamplat cu Germania. Si aici se vehiculeaza o informatie: compania Deutsche Telekom ar fi dorit asta vara sa achizitioneze pachetul din Romtelecom ramas in proprietatea statului roman. Fosti oficiali din domeniul comunicatiilor ar fi convenit un pret de 400 milioane euro, dar ar fi pretins 80 milioane euro spaga. Este ceea ce ar fi revoltat-o pe dna. Merkel, fapt care ar fi determinat-o sa se alature demersului francez. Reamintim ca si conducerea Ministerului Comunicatiilor a fost schimbata la inceputul lui septembrie. Desi cele doua informatii sunt intens vehiculate in cabinetele de la Bucuresti, nimeni nu a confirmat pana in prezent ca lucrurile ar sta chiar asa. Justitia nu a intreprins pana acum nici un demers. Cert este un singur lucru: in scrisoarea adresata in comun de Franta si Germania responsabililor UE, se vorbeste raspicat despre coruptia din Romania” scrie cunoscutul analist extern pe siteul DCNews. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998