CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Explicatia unui mister: de ce a cerut presedintele votarea motiunii simbata

0 comentarii / 1640 vizualizări / 10 iunie 2010

Mișcare-șoc a președintelui: el a cerut, astăzi, ca votarea moțiunii de cenzură să aibă loc sîmbătă și nu marți, invocînd faptul că în Constituție nu se specifică dacă actul respectiv are loc la trei zile calendaristice după citirea moțiunii în plen, sau e vorba de zile lucrătoare. De ce a făcut asta Traian Băsescu?

Explicația e simplă: miercuri, la citirea moțiunii, liderul deputaților PDL, Mircea Toader, întrebat dacă partidul său își va obliga parlamentarii să voteze cu bilele la vedere a scăldat-o, declarînd că nu s-a luat o asemenea decizie. Nu e greu de înțeles motivul: dacă PDL, partidul-monolit de altădată, ia această decizie, va transmite public mesajul clar că nu mai are încredere în proprii parlamentari, într-un moment dificil, cînd exact de asemenea mesaje trebuie să se ferească.

Dacă nu cere, însă, votul la vedere, există riscul major ca mulți pedeliști nervoși să strecoare în urne votul anti-guvern, ceea ce ar echivala cu un dezastru. Cererea de azi a lui Băsescu are următorul substrat: întrucît sunt slabe șanse ca solicitarea lui să fie acceptată, mai ales că PDL a fost deja de acord, prin reprezentanții săi din Biroul Permanent, cu termenul de marți, partidul de guvernămînt va adopta o altă tactică.

Liderii săi vor denunța vehement, după respingerea propunerii, caracterul profund ilegal și imoral al votului de marți al moțiunii și se va lua decizia ca parlamentarii PDL să părăsească sala în semn de protest. Odată ieșiți din sală, se elimină riscul voturilor scăpate de sub control, iar acei puțini parlamentari PDL care au apucat deja să anunțe că votează în favoarea moțiunii nu au decît să rămînă în sală, riscînd excluderea din partid pentru indisciplină; va fi o pierdere suportabilă, în comparație cu voturile care s-ar putea pierde ”la secret”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998