CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Explicatie: de ce refuza Basescu sa il schimbe pe Boc

0 comentarii / 1496 vizualizări / 27 iunie 2010

Nu mai e demult un secret că prestația guvernului Boc a ajuns să exaspereze pînă și pedeliștii, care simt că debarcarea lui ar mai da drumul supapei nemulțumirilor populare față de partid, numai că Traian Băsescu nici nu vrea să audă. Explicația, în rîndurile care urmează.

Există informații neoficiale că premierul Boc a vrut în cel puțin două rînduri să își prezinte demisia din funcție, în ultimele luni, dar Băsescu l-a trimis la plimbare. O încăpățînare care începe să stîrnească rumoare, mai ales că gafele în serie ale ”constituționalistului” sunt mai mult decît se poate îndura. În loc să dea undă verde debarcării guvernului, Băsescu face mișcări aiuritoare, în sensul că dă semnale, prin fidelii săi, pentru reluarea parteneriatului cu societatea civilă. O idee care se pune în aplicare mai degrabă cînd ești în opoziție și, în orice caz, nu atunci cînd țara se confruntă cu o criză economică. Într-o asemenea situație, un partid de guvernămînt trebuie să deschidă punți de dialog cu specialiștii în economie, cu organizațiile patronale, cu sindicatele, cu opoziția chiar, și mai puțin cu intelectualii de la GDS ori de la ”22”. Explicația acestui comportament este mai simplă decît s-ar crede, însă: Traian Băsescu se teme de aplicarea statutului PDL.

Concret, dacă Băsescu ar sugera și accepta demisia premierului, să zicem, ar fi nevoie de desemnarea unui înlocuitor. Numai că, în contextul bătăliei actuale, pe față, din partid, Băsescu nu ar mai putea beneficia de avantajul din decembrie 2008, ori de anul trecut. Cum se știe, după precedentele alegeri, Băsescu l-a anunțat premier pe Boc fără măcar să se consulte cu propriul partid, darmite cu restul formațiunilor, așa cum scrie în Constituție. Nimeni din PDL nu ar fi îndrăznit să cîrîie, în condițiile în care opoziția ar fi putut revendica pentru sine postul de premier, iar pîrghiile erau în mîinile președintelui. La fel s-a întîmplat și după moțiunea de cenzură de anul trecut, cînd toate energiile partidului erau dedicate recîștigării Cotrocenilor, și nimeni nu a obiectat față de menținerea lui Boc.

Numai că, ceea ce au uitat mulți, statutul PDL are niște prevederi care i-ar putea crea mari probleme, acum, lui Băsescu. Cu o singură condiție: să existe voința politică pentru aplicarea lui. Iar tensiunile din partid și atacurile la adresa unor lideri importanți ai PDL ne fac să credem că respectiva voință, de acum, chiar există. Astfel, potrivit statutului PDL, art.83, litera k, un nou premier trebuie să fie validat prin vot secret de Consiliul Național de Coordonare mai înainte de a se merge la Cotroceni pentru desemnare. Or, Băsescu nu e deloc sigur că și-ar mai putea impune omul dorit, atît timp cît Consiliul Național al PDL e controlat de Vasile Blaga și de restul baronilor partidului, iar aceștia ar putea avea o altă propunere. Pe de altă parte, Băsescu nu poate întinde coarda pînă la a respinge fățiș o propunere formulată oficial de PDL, ceea ce ar putea crea o situație dramatică pentru el, într-un moment în care face eforturi totale pentru a rade baronii din conducerea PDL și a-i înlocui cu fideli tip Voinescu, Preda, Udrea sau Macovei.

Faptul că președintele accelerează tot mai mult pe nevoia schimbării conducerii PDL, chiar înainte de congresul de anul viitor, dovedește limpede că Băsescu încearcă să lichideze întîi focarul de rezistență din PDL mai înainte de a accepta debarcarea lui Boc. Iar faptul că baronii, la rîndul lor, trag cît pot de timp și amînă luarea unor decizii de acest fel – au amînat în primul rînd congresul – dovedește, de asemenea, că și ei știu exact care sunt punctele slabe ale lui Băsescu. În consecință, s-ar putea ca Boc să stea mult și bine în funcție, în ciuda dezastrului din țară, salvat tocmai de războiul surd dintre vechea gardă a PDL și șeful de la Cotroceni. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998