CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Explicații liberale pentru eșecul Schengen: Se vrea destabilizarea UE și a NATO

4 comentarii / 1884 vizualizări / 16 decembrie 2022

”Cine decontează politic în țară acest episod Schengen?” este întrebarea pusă liderului senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, de către RFI, iar răspunsul vine, sec: toată lumea, sau, mai degrabă, nimeni, pentru că la mijloc e, de fapt, o tentativă de destabilizare a UE și a NATO. Nu e clar a cui, dar e sigur că toate autoritățile de la București și-au făcut cu brio datoria.

”Acest episod Schengen este decontat de întreaga clasă politică mainstream, adică toate partidele care de-a lungul anilor s-au aflat la guvernare și au condus guvernele României decontează într-o oarecare măsură, pentru că din perspectiva politicii externe, politica României și prioritatea de a adera la Schengen a fost una care s-a regăsit la toate coalițiile guvernamentale și guvernele care au existat (…). Aurescu în plan diplomatic s-a mișcat foarte bine, a reușit împreună cu Bode și cu Ciucă, să schimbe poziția Olandei, a reușit să obțină o poziție favorabilă pentru România din partea Suediei, dar se pare că anumite interese și aici nu aș vrea să intru în sfera speculațiilor au generat această răsucire a Austriei. Eu am convingerea că în spatele acestei răsuciri se ascund anumite lucruri și cred că tocmai această împrejurare va face ca poziția Austriei să se schimbe într-o perioadă scurtă de timp.

(…)Se ascund anumite interese ca România să nu intre în Schengen, datorită faptului că cred că se dorea generarea unei situații conflictuale de criză în interiorul UE. Să nu uităm că ne găsim în zona de margine a UE, să nu uităm că avem un război la câteva sute de kilometri, să nu ne facem că nu înțelegem că există interese în zona rusă ca solidaritatea europeană să fie zdruncinată, să nu uităm că tradițional, politica Austriei a fost mai apropiată de politica rusă (…). Deci din punctul ăsta de vedere, eu n-am nici un dubiu că România este o victimă colaterală a unor interese, care nu au făcut altceva decât să încerce să inflameze zona pe acest flanc al NATO” mai spune senatorul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Cei mai vinovati, de-a lungul timpului sunt europarlamentarii PDL/PNL, incepand cu macoveica bodega, care au denigrat Romania la Bruxelles. Tot macoveica a avut ( sau i s-a sugerat, ca in fond si ea e o sluga) ideea MCV-ului. Geoana spunea ca in contractul de aderare la UE, era un capitol in care se spunea ca in termen de 5 ani, are loc si intrarea in spatiul Schengen. Care sunt guvernele, ministrii care au urmarit acest termen si s-au batut pentru el?

  2. @ Fenechiu a zis de Pactul Ribbentrop-Molotov , ?

  3. & Și austriecii vorbeau de flancul estic al Uniunii Europene, ?

  4. & Consecințe ale Pactul Ribbentrop-Molotov, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998