CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Explodeaza nucleara: alegerile, derulate cu un soft STS suspect, plin de hibe si secretizat

22 comentarii / 19685 vizualizări / 4 octombrie 2020

Scandalul sacilor cu voturi furați/nefurați de la sectorul 1 și altele similare devin o glumă inocentă în raport cu dezvăluirea aruncată azi pe piață de către un expert al Autorității Electorale Permanente într-un interviu pentru siteul Spotmedia. Potrivit acestuia, alegerile s-au derulat printr-un soft dubios al STS, cu grave hibe, cu proveniență necunoscută și lansat la apă în noaptea dinaintea alegerilor, fără ca operatorii care l-au folosit să aibă timpul de a se familiariza cu el. Dacă așa stau lucrurile, e limpede că se confirmă temerile vechi ale alegătorilor, adică faptul că nimic nu e sigur la vot atît timp cît în alegeri e implicat – caz unic în Europa – un serviciu secret militar.

Dezvăluirile îi aparțin lui Cristian Petraru, fost șef al Departamentului de organizare a proceselor electorale din AEP, cu o experiență de 20 de ani în domeniu, demis abuziv anul trecut de președintele Constantin Mitulețu-Buică. Spotmedia scrie că, în urma dialogului purtat cu Petraru, a solicitat informații suplimentare de la STS și BEC, însă până în acest moment nu există nicio reacție.

Ce spune Petraru despre cel mai important aspect al organizării votului, anume instruirea de către STS a operatorilor din secțiile de vot:

”Instruirea a fost inexistentă. Practic, noi am avut alegeri începute cu o aplicație certificată pe data de 26 septembrie seara (deci legal a putut fi încărcată pe stațiile de lucru ale sistemului electoral doar ulterior acestui moment) și continuate cu o altă aplicație (ea s-a modificat între timp, a fost recertificată a doua zi după alegeri).

Nu s-a făcut nicio instruire a oamenilor, că nu aveau cum s-o facă, practic, în noaptea alegerilor.

Deci erorile enorme pleacă de la faptul că a existat zero instruire a celor care au încărcat datele în sistem, a președinților de secții, a operatorilor de calculator din secții, a informaticienilor din birourilor de circumscripție locală, a personalului INS din stațiile de prelucrare de la birourile județene”.

Mai mult, chestionat dacă aplicația electorală a fost cu adevărat concepută de STS la indicațiile AEP, Petraru a răspuns:

”În STS sunt tehnicieni, ei nu sunt specialiști în alegeri, sunt programatori de calculator cărora li se spune ce să facă. Procedurile care au fost implementate au fost date de specialiștii din AEP (nu știu la ce nivel), iar ei au … uitat să se gândească și la varianta în care este necesară o intervenție umană pentru că s-a greșit.
Astfel, pentru toate erorile care au apărut imediat după alegeri (diferențele despre care vorbește toată lumea – ce diferă în calculator față de poza procesului verbal) nu a existat prevedere legală ca să se poată face modificarea.
Din punctul meu de vedere, o astfel de modificare o poate face numai cel care a făcut înscrierea inițială în aplicație. Asta înseamnă că, dacă ai o astfel de problemă, îi chemi de acasă pe cei din secție, pe TOȚI, și le spui: ”Aici este o diferență, o greșeală. Aici sunt sacii voștri, faceți ce credeți că trebuie făcut și corectați, pentru că așa cum ați făcut este greșit”.

Pentru că n-au gândit această chestiune procedurală, au avut o problemă tehnică, fiindcă STS a făcut aplicația să nu se poată modifica. De aia toată lumea a stat pe loc și nu aveți rezultate oficiale.

S-au uitat unii la alții, Mitulețu le-a cerut celor de la STS să facă o modificare de aplicație, ei probabil au spus că fără prevedere legală nu fac, iar BEC nu a vrut să aprobe așa ceva.

Au venit miercuri la BEC cu o hotărâre că se pot face modificări în baza unui vot de la biroul din circumscripție, hotărâre care în esență spune că cel care are majoritatea în circumscripție (și știți că partidele se pot înțelege între ele să facă majoritate) poate să schimbe orice pe procesul verbal. Inclusiv câștigătorul.

Ceea ce e o aberație, iar BEC-ul a refuzat să facă așa ceva, judecătorii de acolo s-au prins despre ce e vorba și le-au dat-o înapoi. Am înțeles că Mitulețu a promis că o rezolvă el. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum. Vineri, președintele AEP a emis al treilea ordin! Citiți-l. Probabil că s-au tipărit dvd-urile și au fost trimise partidelor să le ”auditeze”. Eu aș paria ca au făcut deja modificări în datele din aplicație pe noul soft!”.

Bombele lui Petraru nu se opresc aici, ci ating cel mai delicat punct cu putință, repartizarea mandatelor în urma votului, despre care aflăm că nu se mai fac computerizat, ca în ultimii 20 de ani, din motive necunoscute încă:

”Din ce știu eu sau ce apare în mediul public, nu există, asumat public, de AEP, de BEC sau de altcineva, un program de repartiție a mandatelor. Ceea ce este prins în Legea 135/2020 pentru organizarea alegerilor în pandemie vorbește despre sistemul STS (care este în tablete), dar care este un program de centralizare, adică de adiție, de însumare a datelor din toate procesele verbale.
Nu există la capătul lui ceea ce a existat întotdeauna de când am făcut eu asta (din 2000!): Programul de repartiție.
Legea 115 / 2015 spune la art.100 cum se face repartiția de mandate (vorbim despre consiliile județene și consiliile locale) unde există o regulă matematică complicată. Un om cu nivel mediu sau submediu (gândiți-vă că avem circumscripții la nivel de comune – 3.186) se află în imposibilitatea de a aplica acel articol, pentru că e foarte complicat.
Întotdeauna, după ce se făcea adiția cifrelor, rula programul de repartiție a mandatelor. Sigur că cei de la birouri aveau libertatea să scrie ce vor, dar acel program le dădea peste mână, nu dădea posibilitatea să plece pentru centralizare, către județ și către București, dacă cifrele nu erau corecte.
Nu există în acest moment așa ceva”.

Și vine și marele mister: de unde provine softul alegerilor din acest an?

”Nu știu” răspunde Petraru. ”Softul de adiție e făcut de STS și asta e prevăzut în legea 135 de anul ăsta, dar el face doar însumare.
Softul care face repartiția nu l-a văzut nimeni, dar există informații certe din AEP care spun că el a fost cumpărat de la o firmă privată. Există și este folosit. Cine l-a validat? Cine l-a certificat? Îl utilizează BEC pentru a verifica că ceea ce au repartizat comunele, orașele, municipiile, județele este corect?”

În context, expertul electoral cere autorităților să răspundă dacă e adevărat că softul de la aceste locale și de la parlamentare ”a fost cumpărat de STS de la o firmă privată, pentru suma de 258.720 lei fără tva (307.876,8 lei cu tva) la alegerile locale, respectiv pentru suma de 242.160 lei fără tva (288.170,4 lei cu tva) pentru alegerile parlamentare?
Dacă răspunsul este afirmativ, atunci ar fi interesant de adus la cunoștința cetățenilor de ce asupra încheierii acestor contracte nu s-a făcut niciun fel de comunicare publică, de ce mențiuni despre acestea nu se regăsesc pe portalul de achiziții ale statului român, și de ce nu există nicio mențiune publică a niciunei instituții publice din ”Rețeaua Națională Electorală” că statul român a auditat această aplicație, care firește, înțelege oricine, este cea mai delicată componentă a sistemului de stabilire a rezultatelor unor alegeri”.

Alte întrebări explozive lansate de Petraru:

”Știind că alegerile locale s-au încheiat, a fost adus la cunoștința BEC existența și modul de construire a aplicației pentru repartizarea mandatelor la alegerile locale și modul în care ea a fost auditată? Au primit partidele politice, spre auditare, în timp util, această aplicație informatică? A fost integrată această aplicație în sistemul național de stabilire a rezultatului alegerilor locale? A fost pusă la dispoziția Birourilor de Circumscripție?

La alegerile locale în ce localități au fost depistate erori la modul de repartiție a mandatelor de consilier local și care a fost/este procedura prin care au fost/sunt/vor fi corectate acestea?
Credeți că în toată această poveste a fost vorba despre intenție, premeditare sau doar despre nepricepere?”

Și conchide expertul:

”Îmi spune un IT-ist că, după atâtea modificări, nimeni nu va mai putea audita programul, corecțiile făcute. Iar la art. 391 alin. 3 din Codul Penal nu se vorbește de prostie.
Ce să vă mai spun? Când ai trei programe diferite depuse la BEC, mă gândesc că primele două au fost cu probleme, nu? Prostie sau hoție, eu vreau să cerceteze cineva, că m-am săturat de mușamalizări în țara asta”.

Mai multe aici.

Dezvăluiri terifiante, dar și o întrebare-cheie de final: Petraru a ieșit public cu ele din motive de conștiință civică, sau la mijloc e tot o răfuială între activii și rezerviștii serviciilor? Mai ales că unii dintre ei au ieșit tare mototoliți după alegerile din 27 septembrie. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. Nu izbucneste nicio nucleara atata timp cat la butoane sunt slugile penalului, kwj, iar traitori pe aceste meleaguri sunt niste indolenti-ghiortaitori, numiti romani.

 2. E o mare treabă să faci un soft care să adune/centralizeze rezultatele alegerilor L O C A L E!!!

  A greși e omenește, numai securiștii nu greșesc niciodată, softul fiind construit pentru astfel de ciobani.

  Oricum e de remarcat că nu a câștigat nimeni alegerile cu 99,9999%, abia atunci am fi putut vorbi de erori grave. Ne batem prea mult capul cu micile furtișaguri ale Securității.

  Se fraudează alegeri, ete na, e normal, doar e democrație !?!

 3. Nu e vorba de soft , ci de faptul ca se incalca legea!In mod normal, nu ar trebui validate rezultate decat pe baza proceselor verbale din sectii, nu pe baza datelor comunicate de un soft!Atatia ani s-au desfasurat alegeri in Romania ,fara sa fie nevoie nici de soft, nici de STS, nici de AEP!Cum dracu ‘ s-a putul, ba au fost si mai corecte, cu toate legendele vehiculate!

  • Este evident motivul pentru care STS intervine în fraudarea alegerilor.

   Se raportează rapid și eronat datele proceselor verbale, se oficializează rezultatele pe baza datelor centralizate de STS, se atașează procesele verbale în original direct în incinerator și viața merge înainte.

 4. Viata merge inante la indolentii-ghiortaitori.
  La cei cu sange in instalatii, ies masiv in strada, nu ca la noi, indolentii-ghiortaitori si le dau peste bot, autoritatilor, numai si daca ar incerca sa faca asa ceva. La subcolonia, unde sef este satrapul=penal, kwj, cu slugile aferente, merge.

  • Asta era în 2012. Chiar și atunci mai erau cretinopiteci care au mușcat din harnelile SRI.

   Dacă te apuci acum de ieșit, nu ți-o iei peste bot de la Securitate. Vin spălații pe creier și te lasă lat. :)))))))) Minoritatea muistă, cu peluzării fără echipe de fotbal, cocalarii, duduienii și cămătarii României, cam asta ar fi problemuița.

 5. Ei, daca asta este „problemuita”, la noi in subcolonie, atunci, spor la trancanit pe net.

  • Merci, la fel.

 6. Dupa numararea voturilor din sectia de votare, in prezenta tuturor membrilor comisiei (reprezentanti ai partidelor), dupa certificarea prin semnatura de catre presedintele de sectie a procesului-verbal, acesta din urma DICTEAZA operatorului datele de introdus pe tableta. Dupa ce toate cheile se inchid (softul nu permite finalizarea pv-ului daca sunt neconcordante (nu la rezultate ci numeric), operatorul POZEAZA cu tableta fiecare pv, dupa care inchide (informatic) oficial sectia de votare, cu acordul presedintelui. Ulterior, presedintele, loctiitorul si operatorul se deplaseaza, impreuna cu politistul arondat, cu sacii cu voturi, materiale si pv-uri, la biroul electoral de circumscriptie. Acolo, datele din pv-urile fizice, de pe hartie, sunt confruntate cu datele introduse in tableta si cu pozele de catre un operator „principal”, constatarea corelarii fiind facuta prin semnarea unui pv de validare de catre (nu stiu daca toti, dar la noi s-a plimbat prin toata incaperea) membrii BEC. La final, cu pv-ul de validare, presedintele depune sacii sigilati cu voturi si pv-urile din sectie pentru pastrare (nu stiu cat timp). Softul din tableta este acelasi de cand a inceput folosirea lui, instruirea operatorilor fiind ceva separat, fara legatura. Updatarea din data de 26 nu are legatura cu softul ci cu faptul ca atunci se incarca listele electorale permanente, moment din care nu mai este posibila nicio simulare/pregatire/instruire cu tableta.
  Nu face bine nimanui tratarea unui subiect atat de serios cu argumente atat de false. Stau si ma intreb daca nu este special pornita discutia, pentru a fi usor combatuta, discreditand intr-un final alegatiile de frauda pe motivul ca „vezi Doamne, cei care arata cu degetul vorbesc numai prostii”.

  • Nu spune nimeni că se fraudează votul în secțiile în care nu se poate frauda. Este evident că fraudele se produc acolo unde reprezentanții partidelor nu sunt foarte implicați sentimental sau din cale afară de ageri, cam ca Iohannis.
   Chiar și așa, pozatul PV-ului cu tableta nu exclude posibilitatea utilizării de suprapuneri, colaje sau intervenții ale STS. :)))

   Bă, securistule, ia mă laba, și tu și STS și SRI, luați-vă, labelor securiste, labele de pe sistemul de vot!

   • Asa ! Luati labele…
    Lasati-l pe Ghita sa puna mana!

    • Sebastian Ghiță fiind securistul prost pe numele căruia fura SRI-ul lui Coldea bani de la stat, cu protecția lui Kovesi.

 7. ” Serviciul secret militar ” ascuns sub sigla STS este unul criminal de sorginte nazista care a ocupat Romaniain si care are interese de mare criminalitate socio economica . Klaus Iohannis, Orban, BUICA de la AEP, femeile de la BEC care nu sunt juriste,habar nu au de legea 135/2020 a organizariialegerilor locale, toti executantii,mercenari ai serviciului secret militar.. In concluzie hitleristii sub organizati sa revina in Romania pentru a talhari la secret , militar/nazist tara? Pentru decimarea romanuilor exista arma batteriologoca zis coronavirus.Pana acum medicii mazisti cu nume romanesti au asasinat peste 3000 de romani si nu s evor opri aici. Organizarea de alegeri parlamnetare , cheltuirea banilor publici sunt doar o mare scamatorie in care au rol si politicienii romani, cei ce nu sunt cu nimic mai tigalosi decat Iohannis,Orban, FRITZ, ori Buica/AEP.

  • Multa lume necajita!

   • Cum sa nu fie suparare printre romani daca s-a ajuns sa le fie furat, falsificat pana si dreptul fundamental de a alege si a fi ales?Tu nu esti necajit? Esti inteligent stii sigur ce va urma in Romania ocupata de haitele nazist/iohannist/PNL/USR-iste. incompetenti, inculti pana la animalizare PNL/USR-istii impu in tara huligani nazisti ,ori femele zise frantuzoaice, scursurile occidentului..

    • Poate medicii sa ne ajute. Nu stiu, zic doar

     • Este știut faptul că securiștii care fac crime beți pe trecerea de pietoni primesc certificat de la medic că au băut din cauza depresiei și sunt trecuți în rezervă.
      Nebun să fii să înjuri PCR-ul și pe Coana Leana, te interna Securitatea la Săpoca și gata certificatul de diliu, pe loc, cu parafa medicului. :)))))))

  • Ai dreptate cu unele chestii, coronavrajeala nefiind una dintre ele.

   • E confuzie totală în capetele oamenilor. Celălalt s-a supărat că nu ies cu el în stradă. Ăstălalt nu vede că Iohannis ascunde proporțiile genocidului Covid19 doar pentru a frauda alegerile cu PNL la guvernare.

 8. Erata in loc de ”sub organizati” sunt otganizati…

 9. […] Via InPolitics: […]

 10. […] Sursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998